Glutenfri mazarinkaka med apelsin och choklad

12 oktober, 2019

Lite otippat är kokt potatis den hemliga ingrediensen i denna saftiga glutenfria mazarinakaka med smak av apelsin och choklad.

När man tänker mazarin tänker man nog på en liten oval bakelse med rosa eller vit glasyr. Men mazariner kan se ut på många olika sätt. Den här kakan är ganska populär i Danmark och jag fick den ibland när jag växte upp.

Kakan är helt glutenfri och så saftig, tack vare den hemliga ingrediensen som är potatis, men också för att den marineras med en lag av socker och apelsin efter att den är bakad.

Rosta flagad mandel i en panna och dekorera kakan med. Förvara kakan i kylen, och ät inom 4-5 dagar.

Glutenfri mazarinkaka med apelsin och choklad

3.6/5(59)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Mazarinkaka

100 g mjukt smör

90 g socker (1 dl)

skal från 1 tvättad apelsin

2 ägg

90 g fint riven mandelmassa

125 g pressad kokt kall potatis

1 tsk bakpulver

Sockerlag

saften från 1 apelsin

2 msk socker

Chokladganache

2,5 dl grädde

200 g choklad (ca 55%)

25 g smör

Dekoration

Rostade mandelspån

Instruktioner:

Mazarinkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, (175 grader vanlig ugn).

2. Smörj en form , ca 18 cm i diameter, och klä botten med bakplåtspapper.

3. Vispa smör, socker och apelsinskal luftigt i 2-3 minuter.

4. Tillsätt ett ägg i taget medan du vispar.

5. Rör ner riven mandelmassa, potatis och bakpulver och bred ut smeten i formen.

6. Baka i 30-35 minuter, tills du ser att smeten ”stannat”.

7. Låt kakan svalna i ca 15 minuter innan du häller på sockerlagen.

Sockerlag

1. Blanda samman i en kastrull och koka upp.

2. Stick hål med en grillpinne över hela kakan och pensla eller häll över lagen.

3. Låt kakan bli riktigt kall i kylen.

Chokladganache

1. Koka upp grädden.

2. Häll grädden över hackad choklad och smör. Rör om till en glansig ganache. Mixa gärna med en stavmix för extra glans. Låt svalna till en lite mer trögflytande konsistens som du kan hälla över kakan.

3. Häll ganachen över kakan, låt stelna i kylen.

4. Dekorera med rostade mandelspån.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tack för alla fantastiska recept och vackra bilder! Jag ska försöka mig på att baka lite glutenfritt till glöggfika. Tror du man kan ha saffran som smaksättare i denna?

  • Lyckasmedbakning

    Hej, vilken sorts choklad använder du till glasyren i receptet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tror att jag använde Marabous mörka.

      • Jag har provat marabous ljusa nu😊
        Jag hoppas att den blir god.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg