Julens sötaste maränggranar

10 december, 2018

När jag såg de såna här granar på Instagram kunde jag bara inte låta bli att baka dem själv. Det är fransk maräng, alltså kallvispad och de tar verkligen bara ett par minuter att sno ihop. Att spritsa dem är inte så svårt som det ser ut, försök att hålla spritsen rakt bara, i min granskog ser det lite ut som om en storm har dragit fram.

Häll smeten i en spritspåse med en stor rund tyll. Spritsa som om du skulle göra en marängboll typ, och när du gjort den så lyfter du lite, sänker igen och spritsar en till ovanpå och så håller du på så tills din gran har fått så många ”volanger” som du önskar. Upp och ner med spritsen alltså, men lyft inte helt från marängen. Och sen bara lite strössel och något fint i toppen!

Lika enkelt att baka är mina röd- och vitrandiga polkamaränger. Prova dem också!

Granmaränger

4/5(54)
Röster
Portioner: 35-40 granar

Ingredienser:

100 gram äggvita (3-4 äggvitor)

90 gram strösocker (1 dl)

120 gram florsocker (2 dl)

Grön karamellfärg eller pastafärg

Strösselkulor

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft, 100 grader vanlig ugn.

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. Tillsätt färgen.

6. Gör sedan så som jag beskriver i texten ovan för att spritsa.

7. Grädda i 2 timmar. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
13 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Emelie Karlsson

    Ska strösslet vara i ugnen? Det smälter inte/tappar färg?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint, det är så låg temperatur att det funkar. Du ser på granarna på bilden, strösselt är ju fortfarande fint.

  • Världens bästa marängrecept! Använder det till alla mina maränger, stora som små, och de blir lika perfekta varje gång.

  • Jessica

    Hej
    Min maräng smet blev jätte lös. Siktade ner florsockret i denhårda maräng skummet. Blandade försiktigt och hade i färg. Blev väldigt rinnigt. Vad blev fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tror att du har rört i den för mycket när du har rört ner florsocker och färg.

  • Ska man grädda dom längst ner i ugnen? 🙂

  • Går det att halvera receptet? Räcker med 20 granar känner jag…..

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, det är svårt att vispa mindre äggvita i maskin men om du kör med elvisp så borde det gå fint.

  • Hur länge håller granarna och hur bör man bäst förvara dem? Tack för fantastiska recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      De håller i flera veckor i rumstemperatur. Du kan ha dem i en tät burk.

  • Jag har inte varmluftsugn så jag undrar hur gör man då? Är det en annan temperatur och tid som gäller då?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg