Mango ginger fling

28 mars, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Kokosbotten, mangocurd, mango- och ingefärscheesecake och limemousse, en tropisk dröm med sting.

När vi var på bröllopsresa i Tanzania så drack jag varje dag en alkoholfri drink som heter ”Mango Ginger Fling”. Den var så fräsch och god och smakade mango, ingefära och lime. Både söt, frisk och med ett sting av ingefäran. Jag bestämde mig för att jag var tvungen att hitta på ett bakverk inspirerade av denna drink.

Och här har vi den. En botten av digestivekex och kokos, limemousse, mango- och ingefärscheesecake och mangocurd. Jag testade en ny teknik att montera moussetårtan, som blivit väldigt trendig på instagram på sistone. Den gör att man får se alla lagren i toppen av tårtan, och när man sen öppnar upp den så får man ett fantastiskt fint snitt.

Du behöver tre formar i tre olika storlekar för att få till mönstret så so jag har gjort. En på 16 cm, en på 18 cm och en på 20 cm. Enklast är att göra de olika lagren i silikonformar, men det funkar såklart också med springformar, helst med tårtplast runt kanterna. Här hittar du silikonformar i olika storlekar. 

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblick bakom kulisserna.

Mango ginger fling

3.8/5(20)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Mangocurd

1 gelatinblad

1 mogen mango

Saften från 1 citron (ca 1 dl)

45 g socker (0,5 dl)

4 äggulor

1,5 msk smör

Mango- och ingefärscheesecake

3 gelatinblad

100 g mangopuré (mixad färsk mango, eller köp mangopuré på barnmatsburk, den är lite slätare)

2 msk pressad citronsaft

1 msk pressad saft ur riven färsk ingefära

150 g cream cheese

25 g florsocker (drygt 0,5 dl)

1 dl vispgrädde

Digestive- och kokosbotten

100 g digestivekex

50 g kokosflingor

50 g mjukt smör

50 g karamelliserad mjölk/dulce de leche

Limemousse

3 gelatinblad

125 ml saft från lime

125 g socker (1,5 dl)

3 dl vispgrädde

100 g turkisk yoghurt

Chokladband i vit choklad

50 g vit choklad

Koraller

Instruktioner:

Mangocurd

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Skala och mixa mangon till en fin puré.

3. Lägg mango, citronsaft, socker och äggula i en skål och värm över ett vattenbad. Rör hela tiden och värm tills det tjocknat eller ca 84 grader.

4. Häll curden genom en sil ner i en skål. Rör ner gelatinbladet och rör slutligen ner smöret.

5. Låt curden svalna något och häll sedan ner i en rund form som är 16 cm i diameter. Om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie och häll ner curden.

6. Frys tills den är djupfryst.

Mango- och ingefärscheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Lägg mangopurén, citronsaften och saften från ingefäran i en liten kastrull och koka upp. Smält sedan gelatinet i vätskan och låt den svalna till ca rumstemperatur.

3. Vispa samman cream cheese och florsocker.

4. Vispa grädden lätt men fluffig.

5. Vänd ner mangopurén i cream cheesen och socker. Vänd sedan ner grädden.

6. Ta fram den frusna mangocurden, ta ut den ur sin form och lägg den i botten på en form som är 18 cm i diameter, om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie. Fyll på med mango- och ingefärscheesecaken runt om och över mangocurden. Sätt den sedan på frys igen och låt det bli helt genomfrusen.

Digestive- och kokosbotten

1. Mixa allt till en deg och tryck ut den i en form som är 18 cm i diameter.

2. Ställ den på frys och låt den bli helt genomfrusen.

Limemousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Pressa limesaften i en liten gryta tillsammans med sockret och låt det koka upp och sjuda i ett par minuter. Tag av från värmen och rör ut gelatinet i den varma vätskan. Låt den sedan svalna till ljummen.

3. Vispa grädden lätt, tillsätt yoghurten och vispa försiktigt tills det är blandat.

4. Tillsätt lite i taget av limesyrupen till gräddblandningen.

5. Tag fram den frusna mangocurden och mango- och ingefärscheesecaken och ta ut ur formen och lägg i botten på en form som är 20 cm, om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie. Häll limemoussen runt om kanten och över de andra två lagren.

6. Ta fram den frusna digistive- och kokosbotten och tryck ner den i mitten på limemoussen så att den blir som en botten på kakan.

7. Ställ allt på frys över natten.

8. När den är frusen, ta fram och lossa från formen. Vänd upp och ner på den och lägg den på ett fat och låt den tina långsamt i kylen. Om du vill ha chokladband runt så ska det på medan tårtan är frusen.

1. Klipp till en bit tårtplast som är lika hög som tårtan och med samma mått som tårtans omkrets.

2. Temperera chokladen och stryk ut den tunt på plasten.

3. Låt den sätta sig något och bekläd sedan tårtan med tårtplasten. När chokladen har stelnat så tar du bort tårtplasten.

Dekorera med koraller och pinnar och kulor av vit choklad.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag har bara en enda springform, går det att göra momenten i omvänd ordning så att en börjar med bottnen? Så behöver den inte vändas på heller. Eller blir det knas i frysmomenten då tror du? 🙂 Tack för ett spännande recept!

  • Är det möjligt att byta ut gelatinbladen mot agar agar eller vegegel? Vill gärna göra denna men är vegan nämligen!
    Tycker jättemycket om din och Camillas podd!

    • A
      emmabrink

      Det borde gå, jag har inte testat. Du får läsa vad som står på paketet och omvandla som du tror blir bäst.

  • Mina silikonformar är 20, 24 och 26 cm i diameter, bör jag dubbla receptet med 1.5-2 då? Tack för ett väldigt inspirerande recept!

  • Denna tårta har stått i frysen över natten nu, när jag vänder på den och tinar i kyl ska den förvaras i kyl då hela tiden eller ska den frysas igen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, ta fram den och tina den i kyl 6-7 timmar innan den ska serveras. Den ska inte frysas igen.

  • Sara Berger

    Hej,
    Vilken fantastisk tårta! 🙂
    Kan man lägga på ”korallen” i förväg och förvara tårtan i kyl eller finns det risk att den smälter då?
    /Sara

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg