Mandeltarte med citron och blåbärsganache

31 juli, 2019

Hur vacker är färgen på den här blåbärsganachen? Helt fantastisk!

Detta receptet är inspirerat av Maja Vase.

RECEPT
Pajen är bakad i en pajform som är 18 cm i diameter och räcker till 8-10 personer.

Pajskal
25 gram mandlar
125 gram vetemjöl
50 gram florsocker
75 gram kallt smör
1 nypa salt
0,5 ägg (använd den andra halvan i fyllningen)

1. Rosta mandlarna i ca 10 minuter på 200 grader tills de fått lite färg. Låt dem svalna.
2. Lägg mandlarna i en mixar och mixa dem fint. Tillsätt mjöl, florsocker, smör och salt och mixa ihop tills allt är smulor, tillsätt då ägget för att samla degen.
3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i en timme.
4. Kavla ut degen och klä en pajform, gärna med avtagbar botten. Ställ in pajformen med degen i frysen medan du gör fyllningen.

Fyllning
25 gram rostade mandlar (rosta dem samtidigt som du rostar till degen)
25 gram socker
25 gram smör
Rivet skal från en ekologisk citron
0,5 ägg

1. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills de blir en massa.
2. Fördela mandelmassan i pajskalet och bred ut till en jämn yta.
3. Baka på 160 grader varmluft (175 vanlig ugn) i ca 10-15 minuter och låt den sedan svalna helt.

Blåbärsganache
180 gram vit choklad
60 ml vispgrädde
60 ml blåbärspuré (ca 100 gram frusna blåbär som värms upp, mixas och silas)
20 ml citronsaft

1. Smält chokladen och ställ åt sidan.
2. Värm grädde, blåbärspuré och citron i en kastrull och när det precis ska börja koka häller du det över chokladen.
3. Rör om tills du har en blank ganache. Häll den över pajen och ställ in i kyl i 2-3 timmar tills ganachen har satt sig.

Blåbärschoklad till prydnad
30 gram vit choklad
1 tsk blåbärspulver från frystorkade blåbär.

1. Smält chokladen och blanda med blåbärspulvret.
2. Häll i en liten plastpåse och klipp sedan av en pytteliten bit av ena hörnet.
3. Spritsa sträck på pajen med chokladen.

 

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hur långt innan ska man ta fram den om den förvaras i kyl?

  • Hur långt i förväg kan man göra denna? Förvaras den i kyl tills den ska ätas isf?

  • Håller verkligen med om att färgen är vacker! Så tilltalande 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg