En klassisk mandeltårta, eller Oscar II tårta, men där man kan säga att jag förädlat krämen med brynt smör och saffran. Jag har även rostat mandelmjölet i bottnarna för extra smak.
Jag älskar den klassiska Oscar II tårtan. En mandeltårta som jag tror att många av oss är uppvuxna med. I Norge kallar de den för Suksesstarte och där vispar de krämen vilket gör den ljusare och fluffigare, du kan till och med spritsa den. En sån har du recept på här >>
Den svenska varianten, som vi också ibland bakade som bakelser i små muffinsformar av aluminumfolie när jag var barn. Jag tycker att det kan vara lite klurigt att få till bottnarna. Inte för mjuka så att man inte får loss dem från pappret, men inte heller för hårda, de ska ju smaka lite mjuksegt i kakan.
Eftersom jag har för vana att rosta mitt mandelmjöl i ugnen så gjorde jag bottnarna med rostat mandelmjöl. Då häller jag ett par påsar mandelmjöl på en plåt och rostar i ca 15 minuter på 200 grader, och rör om lite då och då. Sen när mjölet har svalnat så häller jag det på en tät påse och stoppar i frysen. Då har jag gott mandelmjöl att ta fram när det behövs. Smaker blir mycket djupare och mer intensiv om man rostar det och genom att frysa det så förlänger jag hållbarhetstiden på det. Mandel (och även andra nötter) innehåller mycket fett och härsknar ganska snabbt i skafferiet, så jag har dem alltid i frysen.
Men det var ju krämen jag skulle prata om här! Med saffran och brynt smör. Ni förstår ju att det lyfte den här tårtan ytterligare. När man bryner smöret (och sen låter det stelna igen) så blir det inte fullt lika hårt som innan man brynt det så krämen blir lite mjukare är vanligt och den blir inte hård i kylen. Den håller absolut ihop men det kan vara bra att ha med sig.
Servera gärna tårtan med lättvispad grädde, och då menar jag LÄTTVISPAD.