Mandeltårta med saffran och brynt smör

8 november, 2023

En klassisk mandeltårta, eller Oscar II tårta, men där man kan säga att jag förädlat krämen med brynt smör och saffran. Jag har även rostat mandelmjölet i bottnarna för extra smak.

Jag älskar den klassiska Oscar II tårtan. En mandeltårta som jag tror att många av oss är uppvuxna med. I Norge kallar de den för Suksesstarte och där vispar de krämen vilket gör den ljusare och fluffigare, du kan till och med spritsa den. En sån har du recept på här >>

Den svenska varianten, som vi också ibland bakade som bakelser i små muffinsformar av aluminumfolie när jag var barn. Jag tycker att det kan vara lite klurigt att få till bottnarna. Inte för mjuka så att man inte får loss dem från pappret, men inte heller för hårda, de ska ju smaka lite mjuksegt i kakan.

Eftersom jag har för vana att rosta mitt mandelmjöl i ugnen så gjorde jag bottnarna med rostat mandelmjöl. Då häller jag ett par påsar mandelmjöl på en plåt och rostar i ca 15 minuter på 200 grader, och rör om lite då och då. Sen när mjölet har svalnat så häller jag det på en tät påse och stoppar i frysen. Då har jag gott mandelmjöl att ta fram när det behövs. Smaker blir mycket djupare och mer intensiv om man rostar det och genom att frysa det så förlänger jag hållbarhetstiden på det. Mandel (och även andra nötter) innehåller mycket fett och härsknar ganska snabbt i skafferiet, så jag har dem alltid i frysen.

Men det var ju krämen jag skulle prata om här! Med saffran och brynt smör. Ni förstår ju att det lyfte den här tårtan ytterligare. När man bryner smöret (och sen låter det stelna igen) så blir det inte fullt lika hårt som innan man brynt det så krämen blir lite mjukare är vanligt och den blir inte hård i kylen. Den håller absolut ihop men det kan vara bra att ha med sig.

Servera gärna tårtan med lättvispad grädde, och då menar jag LÄTTVISPAD.

Mandeltårta med saffran och brynt smör

4/5(15)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Mandelbottnar

4 äggvitor

90 g florsocker (1,5 dl)

100 g mandelmjöl eller mald mandel (gärna rostad)

Saffranskräm med brynt smör

100 g smör

4 äggulor

0,5 g saffran

1 dl strösocker

2 dl vispgrädde

1 nypa salt

Övrigt

1 dl flagad mandel

Instruktioner:

Mandelbottnar

1.  Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme). Rita cirklar, 20 cm i diameter, på tre bakplåtspapper på tre plåtar.

2. Vispa äggvitan styv. Blanda florsocker och mandelmjöl och vänd ner det i äggvitan. Vänd runt tills allt är blandat men försök behålla så mycket luft som möjligt. Fördela smeten i de tre ringarna och bred ut ett jämnt lager i hela cirkeln. Bottnarna blir väldigt tunna, du kan också välja att bara göra två lite tjockare, om du kanske bara har två plåtar.

3. Grädda i 15-20 minuter tills de fått lite färg och känns lite hårda längst ut i kanten. De är mjuka när du tar ut dem men efter ca 5-10 minuter efter att du har tagit ut dem så ska du försiktigt kunna dra loss bakplåtspappret från dem. Låt bottnarna svalna helt. Om du gör dem timmar i förväg eller dagen före, lägg dem då, med bakplåtspapper emellan, i en tät plastpåse.

Saffranskräm med brynt smör

1. Bryn smöret, häll över i en bunke och sätt in det i kylen så att det blir fast igen.

2. Häll äggulor, socker, saffran, grädde och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det sjuda under konstant omrörning tills det tjocknar.

3. Låt krämen svalna något och rör sedan ner smöret. Sätt plastfilm mot ytan och låt krämen bli helt kall i kylen. Den görs med fördel dagen före.

Montera och servera

1. Rosta den flagade mandeln försiktigt i en het torr stekpanna.

2. Lägg en botten på fatet du vill servera på. Bred ut en fjärdedel av krämen på botten. Lägg på nästa botten och bred ut en fjärdedel av krämen. Lägg på sista botten och bred ut resten av krämen på och runt om tårtan.

3. Strö över mandelspån.

Tårtan håller i 4-5 dagar i kylen och går utmärkt att frysa. Servera gärna med lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg