Mandeltårta med choklad

14 april, 2019

Det här skulle vara mitt försök att göra en sån där Almondy mandelköpetårta. Och den smakade typ likadant, men mitt försök till att göra den vackrare gick ju sådär kan vi väl säga.

Det är alltså glutenfria mandelmarängbottnar varvade med äggsmörkräm och sen har jag hällt chokladganache över hela härligheten och klätt kanterna med mandelspån. Sanningen var ju att jag gjorde chokladganachen på Marabous choklad med jordgubbsbitar (så god!!), men det blev inte fint utan helt knöligt på ett dåligt sätt. Så när det hade stelnat drog jag på ett nytt lager smält mjölkchoklad bara för att dölja röran. Men det behöver inte ni göra, inte om ni använder slät chokad till att börja med!

Mandeltårta med choklad

3.7/5(39)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Mandelbottnar

150 g mandelmjöl (3 dl)

200 g socker (2,25 dl)

210 g äggvitor (6 st)

Äggsmörkräm

120 g äggulor (ca 6)

1 1/2 dl mjölk

135 g socker (1 1/2 dl)

200 g mjukt smör

Chokladganache

200 g mjölkchoklad

1 dl grädde

Instruktioner:

Mandelbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 gram vanlig ugn)

2. Blanda mandelmjöl och socker.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner mandel och socker.

4. Bred eller spritsa ut smeten i rundlar på ett bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter. Jag gjorde mina ganska tunna och det blev 5 stycken. De är dock kanske svårhanterade när de är tunna, så kanske ska man bara göra 4 stycken.

5. Grädda i ca 20 minuter och låt dem sen svalna helt.

Äggsmörkräm

1. Sjud äggulor, mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull tills de tjocknar. Vispa eller rör hela tiden.

2. Tillsätt smöret och rör om tills det smält. Låt krämen svalna.

3. Varva mandelbottnar och smörkräm och låt stelna i kylen.

Chokladganache

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om till en slät ganache.

3. När ganachen svalnat något, häll den över den kalla tårtan. Dekorera med mandelspån på kanterna om du vill.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg