Mandelparfait med blåbär

16 april, 2024

Som en krämig glasstårta är denna parfait med mandel som du fint fryser i en form. Servera med färska blåbär eller hallonsås. 


Foto: Lina Eidenberg Adamo

Detta är ännu ett recept som jag hämtat från mammas svarta bok med handskrivna recept. Den serverades ofta vid kalas, speciellt om vi var många. Perfekt då den kan förberedas veckor i förväg och sen bara tas fram ur frysen 30 minuter innan det är dags att äta. Då serverades den ofta med en hallonsås, jag har valt att ha blåbär i min.

Enklast är det att frysa den i en silikonform, men du kan också frysa den i en vanlig sockerkaksform. Spola bara hett vatten lite snabbt på utsidan av formen och stjälp upp den på ett fat.

Mandelmjölet kan bytas mot vilka andra nötter du vill, hasselnötter eller pistagenötter exempelvis. Tål man inte nötter kan de bytas mot kokos eller helt enkelt bara uteslutas.


Foto: Lina Eidenberg Adamo

Här har jag gjort en ljuvlig variant av denna parfait med pistage, hallon, maräng och passionsfruktscurd.

Men jag har även gjort den med mjuk pepparkaka och lingon, kolla in den här >>

Receptet är ursprungligen från min bok, Desserter.

Mandelparfait med blåbär

4.4/5(9)
Röster
Portioner: 6-8 personer

Ingredienser:

2 ägg (uppdelade i gula och vita)

90 g florsocker (1½ dl)

1 tsk vaniljpasta

300 g vispgrädde (3 dl)

50 g mandelmjöl eller finhackade mandlar (1 dl)

100 g blåbär (1,5 dl)

Till servering

100 g blåbär (1,5 dl)

Instruktioner:

1. Vispa äggulor, florsocker och vanilj vitt och fluffigt. 

2. Vispa äggvitan hårt. 

3. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt. 

4. Vänd ner den vispade grädden i äggula och socker. Vänd till sist ner äggvitan i resten. Vänd försiktigt så att du behåller så mycket luft som möjligt. Vänd till sist ner blåbär. Frusna eller färska går bra. Om du tar frusna så se till att de är helt frusna när du vänder i den och vänd ner med ett par bestämda tag, annars färgas smeten lila. Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 6 timmar

5. . Ta fram 30 minuter innan servering. Dekorera med frusna eller färska blåbär.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg