Mandelmusslor

30 november, 2020

En klassiker i juletid med mycket mandelsmak och gärna med sylt och grädde i!

Ja men mandelmusslor är ju en riktig klassiker i juletid. Om jag ska vara heeeelt ärlig så tycker jag att det är sjukt tråkigt att baka mandelmusslor. Jag tycker inte heller att det är så himla gott. Eller jo, det är gott, men på julen så är det så väldigt mycket man vill äta och att då trycka ner en stor tjock kaka med sylt och grädde är liksom inte prio för mig. MEN! När jag då sprang på de här små söta miniformarna så slog jag till, för en liten munsbit, alltså typ bara en tugga mandelmussla med sylt och grädde det får man plats med!  Och är de små får man ta två om man nu är lagd åt det hållet.

Jag använde mandel med skalet på, mest för att jag är lat. Jag har heller inte någon bittermandel i för, fy attan, det gillar inte! Men vill man ha en lite finare ljusare färg så får man helt enkelt skolla och skala mandeln först.

Mandelmusslor

3.9/5(48)
Röster
Portioner: Ca 50 musslor i standardstorlek

Ingredienser:

125 g sötmandel

135 g socker (1,5 dl)

240 g vetemjöl (4 dl)

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

200 gram smör

Instruktioner:

1. Lägg mandel och socker i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.

2. Tillsätt vetemjöl, vaniljpulver, ägg och smör och mixa tills det blir en deg.

3. Plasta in degen och låt den vila i kyl i minst 1 timme.

4. Ta en liten bit deg och tryck ut tuni i en musselform.

5. Sätt in formarna med deg i frysen i 15 minuter.

6. Sätt på ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

7. Baka i 8 minuter tills musslorna blivit gyllenbruna.

8. Tag ut musslorna ur formarna så snart du kan hålla i dem utan att bränna dig. Hjälp till med den vassa udden på en kniv.

9. Låt musslorna svalna och fyll dem sedan med vad du vill. Sylt och grädde är en klassiker.

Det går bra att frysa musslorna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Paulette

    nyfiken på hur du har spritsat grädden samt mönstret på tyllen (nr)?

    • A
      Emma Brink Rask

      Tyllen är 8B, och om du har Instagram så finns det en film där i min profil när jag spritsar dem.

      • Josefin

        Går det bra att använda mandelmjöl tror du?

        • A
          Emma Brink Rask

          De blir nog väldigt smuliga med bara mandelmjöl, men det kan gå.

  • Anna-Maria

    Aldrig svårt att få ut kakorna om formarna inte är smorda ? Jag som undviker att baka mandelmusslor för att smörjandet är så trist!

  • Anna-Maria

    Så du smörar inte formarna? Aldrig problem att få ut kakorna?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, smörar aldrig. Tar ut dem medan de är lite varma. Hjälper till med udden på en vass kniv om det behövs

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg