En saftig kaka med mandel, brynt smör och citron med en vispad mascarpone med lemon curd. Och sen ännu mer lemoncurd och jordgubbar på toppen! En drömgod sommarbakelse!
Den här kakan har blivit en av mina favoriter på sistone. Den är så enkel att röra ihop och den innehåller bara äggvita, vilket jag ofta har över vid bakning.
Jag vill gärna bryna smöret och rosta mandelmjölet, det ger en mycket djupare smak, men det kan man såklart hoppa över och bara köra på med smält smör och orostat mandelmjöl.
Jag har valt att baka dessa i silikonformar, jag har precis skaffat dessa formar och jag tycker att de är så himla bra till just bakelser. Perfekt storlek att baka kakor, brownies , mazariner eller vad man nu vill ha som botten till sina portionsbakelser. Men du kan såklart även göra moussebakelser och stöpa pannacotta och liknande i dem. Och även cookies kan man göra i dem, som blir sådär chunky och tjocka!
Med det sagt så kan du såklart även grädda denna smeten i en rund form och servera som en hel tårta, eller i en fyrkantig form och sedan skära i rutor som du spritsar toppingen på. Då skulle jag rekommendera en rund form på ca 22-24 cm i diameter eller en kvadratisk på ca 20×20 cm. Och då får du öka på tiden i ugnen också.
Du kan även grädda dem i muffinsformar såklart.
Nu i sommar har jag verkligen fått uppleva det här med ”sommargrädde”. Det var ny kunskap för mig att sammansättningen på mjölk och grädde blir annorlunda när korna äter gräs, jämfört med när de bara äter hö på vintern. Den grädden blir god (såklart!) men blir också lättare gryning snabbt när man vispar den. Det kan få en att slita sitt hår när man jobbar med vispgrädde på sommaren. Så efter alla sommargräddtårtor så valde jag här att bara vispa mascarponen med florsocker. Den blir SÅ krämig och glansig och mycket mer tacksam att jobba lite med jämfört med om jag också hade haft grädde i den. Sen vände jag försiktigt ner lemon curd i den för att ge den en god och syrlig smak.
Här kan du läsa om olika sätt att stabilisera sin vispgrädde >>
Blomsterströsslet har jag gjort själv av egenodlar blåklint, du kan se hur jag gör här.
Kakorna går fint att göra i förväg och frysa. Och vill du baka dem dagen före servering så kan du bara lägga dem på en bricka, lägga plastfolie eller en ren kökshandduk över och låta dem stå framme i rumstemperatur.
Här hittar du alla mina recept med lemon curd >>
Du kan spritsa frostingen och lemoncurd och låta bakelsen stå i kylen några timmar innan servering. Men vänta gärna med jordgubbar och blomsterströssel tills de ska serveras. Och ta gärna fram dem ur kylen ca 30 minuter före så att inte frostingen är helt kall och stel.
Jag spritsade slalom med en helt vanlig rund tyll, sen gjorde jag en grop med baksidan av en sked där jag fyllde med mer lemon curd och sen dekorerade jag med delade jordgubbar och blomsterströssel.