Mandelkaka med kokosgrädde och passionsfruktskräm

23 mars, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En saftig kaka med mandel och citron, toppad med syrlig passionsfruktskräm och fluffig kokosgrädde med vit choklad.

Det här är en perfekt kaka att bjuda på i påsk. Vacker och god! Mjuk och saftig mandelkaka möter fluffig kokosgrädde med vit choklad, och sen den syrliga påskgula krämen av passionsfrukt. Ljuvligt!

Kakan är gjord i min speciella form med upphöjda botten. Jag har bakat kakan i formen som är 24 cm i diameter, du hittar den här. Har du samma form med 20 cm, så kan du halvera receptet. Om du bakar i en vanlig pajform så sikta på en som är ca 18-20 cm.

Mandelkaka med kokosgrädde och passionsfruktskräm

4.4/5(22)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Mandelkaka

85 g vetemjöl (1,5 dl)

25 g mandelmjöl (0,5 dl)

0,75 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

60 g rumsvarmt smör

85 g råsocker (1 dl)

100 g creme fraiche

1 ägg

Rivet skal från en citron

1 nypa salt

Kokosgrädde

100 g kokosgrädde

15 g glykos

100 g vit choklad

200 g vispgrädde

Passionsfruktskräm

1 dl strösocker

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl passionsfruktsjuice (saften från ca 10-12 passionsfrukter där man silat bort kärnorna)

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Instruktioner:

Mandelkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en form som är ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

2. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret i 2-3 minuter, tillsätt sockret och vispa i 3 minuter till.

4. Tillsätt ägget och vispa in det ordentligt i smeten. Gör sen samma sak med yoghurten.

5. Vänd ner de torra ingredienserna tills du har en jämn smet, den kommer att vara ganska fast.

6. Bred ut smeten i formen, den ska bara fylla formen till ca hälften.

7. Baka i ca 15-20 minuter tills kakan blivit gyllenbrun och en sticka kommer ut torr.

8. Stjälp upp kakan på ett fat och låt den svalna helt.

Kokosgrädde

1. Koka upp kokosgrädde och glykos.

2. Hacka chokladen och lägg i en bunke, häll på den varma kokosgrädden och mixa med en stavmixer. Tillsätt den kalla grädden och mixa till en slät smet. Sätt plastfolie tätt intill och låt den stå i kylen tills den blivit helt kall, gärna över natten.

Passionsfruktskräm

1.Häll socker, ägg och passionsfruktsjuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När krämen blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen och rör ner smöret. Kör gärna med stavmixer.

3. Låt krämen svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Lägg ihop kakan

Bred ett tunt lager av passionskrämen på kakan. Vispa upp kokosgrädden och spritsa bollar på kakan. Gör gropar i gräddbollarna med baksidan av en tesked och fyll dem med passionskräm. Servera direkt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Antonia

    Hej, det står creme fraiche i ingredienslistan men yoghurt i instruktionerna, vilken ska det vara?

    Det står också citronskal i receptlistan men den är inte med i instruktionerna, ska den va med eller inte?

    Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Creme fraiche eller yoghurt spelar ingen roll, men det är det som står i ingredienslistan som jag har använt. Och om det står citronzest i listan så ska det vara med, det kan rivas ner när du rör samman smeten.

  • Hej! Hur långt innan kan jag göra kakan och krämerna innan jag monterar tårtan?
    Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Passionskrämen kan du göra 2-3 dagar i förväg. Kokosgrädden kan du också göra ett par dagar i förväg, men vispa inte upp den förrän du ska använda den.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg