Saftig kaka med mandelmjöl, äpple och kanel.
Oändliga är variationerna på den här rabarberkakan som jag gjorde med päron häromveckan. Den här gången blev smakerna äppel och kanel, och det mina vänner blev minst lika gott som de andra varianterna!
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
90 g socker (1 dl)
60 g rumsvarmt smör
1 ägg
100 g grekisk yoghurt (1 dl)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
90 g vetemjöl (1,5 dl)
25 g mandelmjöl (0,5 dl)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3-4 äpplen
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar kant eller botten, max 20 cm i diameter.
2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret)och ställ åt sidan.
3. Vispa smör och socker i 2-3 minuter tills det blir fluffigt.
4. Tillsätt ägget och vispa in det i smeten.
5. Tillsätt yoghurten och vispa in det i smeten.
6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.
7. Lägg hälften av smeten i formen och bred ut den över botten.
8. Riv ett äpple och bred ut över smeten.
9. Lägg resten av smeten över dem och bred ut till en jämn kaka. Dela äpplena och ta bort kärnorna. Klyfta dem och lägg dem i önskat mönster på smeten, tryck ner litegrann.
10. Grädda kakan i ca 23-25 minuter.
11. Låt kakan svalna något innan den äts. God som den är men också säkert med en skopa vaniljglass. Den håller sig saftig i kylen i minst ett par dagar.
Elin
Bästa äppelkakan någonsin, tyckte min man. Vi fick däremot köra den minst 10 minuter längre i ugnen än vad som stod i receptet, och då var den ändå rätt rejält kletig i mitten av kakan.