På hösten så finns det få saker som slår en saftig äppelkaka med kanel. Mandelmjöl, filmjölk och rivet äpple gör denna kakan extra saftig och den håller sig saftig i många dagar.
Detta recept är ett av dem som jag tror att jag är mest stolt över och det har blivit ett av dem som jag själv använt mest genom åren. Oändliga är variationerna på den, som rabarberkakan, eller med päron eller björnbär och nektarin. Den här gången blev smakerna äppel och kanel, och det mina vänner blev minst lika gott som de andra varianterna!
Ofta använder jag turkisk yoghurt men nu hade jag inte det hemma utan tog filmjölk i stället och det blev lika bra. Och om du vill utesluta mandelmjölet så kan du ersätta det med samma mängd vetemjöl. Dock så bidrar mandelmjölet till att göra kakan extra saftig.
Jag bakar kakan i en pajform med löstagbar botten, för jag tycker att det blir fint med den veckade kanten, men det går precis lika bra att grädda kakan i en vanlig springform. Här finns en pajform med löstagbar botten.
Du kan äta den som den är, ljummen eller kall. Min favorit är att äta den lite ljummen med lättvispad grädde till.
Cecilie
Hej! Har det stor betydelse vilket material springformen är gjord av? Bakade denna i en vanlig 20 cm springform (inte aluminium) men det var inte i närheten av klar på 30 min i 160 varmluft.
Christine Pfrimmer
Den blev gudomlig! Tog turkisk yoghurt istället för fil, lite ingefära juice, och lät den stå inne 10 minuter längre. Ett nytt favoritrecept! 🙏
Emma Brink Rask
Kul att höra!
Jana
Hej, jag undrar om kakan bakas bäst i nedre delen av ugnen eller i mitten.
Tack. Jana
Emma Brink Rask
Om du kör med varmluft spelar det ingen roll, annars är mitten eller nedre delen bra.
Annette Gedda
Utom sockret, menar du bara sockret eller även muscovadosocker?
Emma Brink Rask
Allt socker
Katrine
Hejsan!
Bakar denna kaka just nu. Stämmer det med en form på bara ca 20 cm? Blir ganska hög och är inte i närheten på att vara klar efter dessa 30 minuter i 160°C varmluft. Ser nästan ut som då jag satte in den…. Fick bara en ring med äpplen och 4 i mitten, din ser större ut. Tog endå 20 cm form istället för 18… Men hoppas den blir bra med en stund till i ugnen…. För den låter helt underbar!
// Katrine
Emma Brink Rask
Det stämmer med 20 cm. Alla ugnar är olika, kanske behöver den längre tid i din ugn.
Karin Blomqvist
Hej! Kakan ser mycket god ut. Den ska jag testa att baka men jag undrar om det står fel i receptet 200 g filmjölk = 1 dl? Väger inte 1 liter filmjölk 1000 g? Vilket är rätt?
Emma Brink Rask
2 dl