Mandelkaka med äpple och kanel

21 september, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

På hösten så finns det få saker som slår en saftig äppelkaka med kanel. Mandelmjöl, filmjölk och rivet äpple gör denna kakan extra saftig och den håller sig saftig i många dagar.

Detta recept är ett av dem som jag tror att jag är mest stolt över och det har blivit ett av dem som jag själv använt  mest genom åren. Oändliga är variationerna på den, som rabarberkakan, eller med päron eller björnbär och nektarin. Den här gången blev smakerna äppel och kanel, och det mina vänner blev minst lika gott som de andra varianterna!

Ofta använder jag turkisk yoghurt men nu hade jag inte det hemma utan tog filmjölk i stället och det blev lika bra. Och om du vill utesluta mandelmjölet så kan  du ersätta det med samma mängd vetemjöl. Dock så bidrar mandelmjölet till att  göra kakan extra saftig.

Jag bakar kakan i en pajform med löstagbar botten, för jag tycker att det blir fint med den veckade kanten, men det går precis lika bra att grädda kakan i en vanlig springform. Här finns en pajform med löstagbar botten. 

Du kan äta den som den är, ljummen eller kall. Min favorit är att äta den lite ljummen med lättvispad grädde till.

Här hittar ni fler av mina recept med äpplen >

Mandelkaka med äpple och kanel

3.9/5(53)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

90 g socker (1 dl)

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

120 g rumsvarmt smör

2 ägg

200 g filmjölk (2 dl)

2 tsk kanel

180 g vetemjöl (3 dl)

50 g mandelmjöl (1 dl)

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

3-4 äpplen

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar kant eller botten, 18-20 cm i diameter.

2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret)och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret i 2-3 minuter tills det blir fluffigare, tillsätt sockret och vispa i ett par minuter till.

4. Tillsätt äggen och vispa in det i smeten.

5. Rör ner filmjölken.

6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.

7. Skala och riv 2 äpplen och rör ner i smeten.

8. Häll ner smeten i formen.

9. Dela två äpplen och ta bort kärnorna. Klyfta dem och lägg dem i önskat mönster på smeten, tryck ner litegrann.

10. Grädda kakan i ca ca 30 minuter, tills en trästicka kommer ut torr när du känner.

11. Låt kakan svalna något innan den äts. God som den är men också säkert med en skopa vaniljglass. Den håller sig saftig i flera dagar i rumstemperatur och ännu längre om du har den i kylen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej! Har det stor betydelse vilket material springformen är gjord av? Bakade denna i en vanlig 20 cm springform (inte aluminium) men det var inte i närheten av klar på 30 min i 160 varmluft.

 • Den blev gudomlig! Tog turkisk yoghurt istället för fil, lite ingefära juice, och lät den stå inne 10 minuter längre. Ett nytt favoritrecept! ?

 • Annette Gedda

  Utom sockret, menar du bara sockret eller även muscovadosocker?

 • Katrine

  Hejsan!
  Bakar denna kaka just nu. Stämmer det med en form på bara ca 20 cm? Blir ganska hög och är inte i närheten på att vara klar efter dessa 30 minuter i 160°C varmluft. Ser nästan ut som då jag satte in den…. Fick bara en ring med äpplen och 4 i mitten, din ser större ut. Tog endå 20 cm form istället för 18… Men hoppas den blir bra med en stund till i ugnen…. För den låter helt underbar!
  // Katrine

  • A
   Emma Brink Rask

   Det stämmer med 20 cm. Alla ugnar är olika, kanske behöver den längre tid i din ugn.

 • Karin Blomqvist

  Hej! Kakan ser mycket god ut. Den ska jag testa att baka men jag undrar om det står fel i receptet 200 g filmjölk = 1 dl? Väger inte 1 liter filmjölk 1000 g? Vilket är rätt?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg