Mandel- och rabarberkaka

7 juni, 2019

Rabarber, mandelmjöl och yoghurt gör det här till en oerhört saftig och smakrik kaka. Lättbakad är den också!

Oftast när jag bakar så är det ganska välplanerat. Jag har en lång lista i min telefon och i min dator som jag hela tiden fyller på med olika saker som jag vill baka. Sen planerar jag in när jag har tid och olika tillfällen där de olika bakverken skulle passa och bakar därefter. Vi är ingen fikande familj och jag måste alltid planera vart jag ska göra med allt som jag bakar så att det inte bakas helt i onödan.

Men ibland! Som igår. Då får jag infall och spontanbakar något till fika för familjen på kvällen. Den här mandelkakan med rabarber blev så himla god! Den innehåller mandelmjöl och grekisk yoghurt och det gjorde kakan väldigt saftig. Sen adderade jag nån tesked mald kardemumma och det blev verkligen pricken över i:et.

Jag tror att det här kommer att bli ett standardrecept för mig som jag sen bara varierar efter säsong. Exempelvis så tror har jag gjort den med päron och kardemumma, äpple och kanel och blåbär.

Följ @brinkenbakar på Instgram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Jag bakade den här kakan i en pajform med låg kant och löstagbar botten som var ca 18-20 cm i diameter. Vill man göra kakan i en större springform med högre kant så är det bara att dubblera receptet.

Mandel- och rabarberkaka

4/5(33)
Röster
Portioner: 6-8 bitar
Tillagningstid: 00:45

Ingredienser:

90 g strösocker (1 dl)

60 g rumsvarmt smör

1 ägg

100 g grekisk eller turkisk yoghurt (1 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

90 g vetemjöl (1,5 dl)

25 g mandelmjöl (0,5 dl)

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk bikarbonat

1 krm salt

Rabarber – jag använde knappt två smala stjälkar

Mandelspån att strö över

Råsocker att strö över

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn, och smörj en form med löstagbar kant eller botten, 18-20 cm i diameter.

2. Rör samman alla torra ingredienser (ej sockret) och ställ åt sidan.

3. Vispa smör och socker i 2-3 minuter tills det blir fluffigt.

4. Tillsätt ägget och vispa in det i smeten.

5. Tillsätt yoghurten och vispa in i smeten.

6. Vänd i de torra ingredienserna och rör bara tills smeten gått ihop. Det blir en väldigt tjock smet.

7. Hacka den ena rabarberstjälken i ca 2 cm stora bitar. Dela den andra i lite längre bitar.

8. Lägg hälften av smeten i formen och bred ut den över botten. Tryck ner de mindre rabarberbitarna. Lägg resten av smeten över dem och bred ut till en jämn kaka. Lägg de lite längre rabarberbitarna i ett fint mönster på smeten, de måste inte tryckas ner.

9. Strö över lite råsocker och mandelspån på toppen.

10. Grädda kakan i ca 23-25 minuter. Längre om du gör dubbel sats.

11. Låt kakan svalna något innan den äts. God som den är men också säkert med en skopa vaniljglass. Den håller sig saftig i kylen i minst ett par dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
15 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Det här receptet är det bästa jag någonsin gjort. Inte bara för rabarber men för persikor,blåbär, äpple tja du kan ta vaaaad för frukt du vill eller köra den helt slät. Den enda gången mina kakor inte blivit torra. Verkligen ett ess i receptväg. Har alltid ingredienserna till denna kaka hemma. Tack

 • Hej! Tack för dina underbara recept – kul att det är både några enklare och några lite svårare. Jag har en lite större form – tror du att kakan mår dåligt av att man gör en och en halv sats eller är det då bättre med dubbelt? Har en 27 cm-form.

  • A
   Emma Brink Rask

   Om du har en 27-cm form så måste du köra minst dubbelt. Det funkar bra.

 • Jessica

  Kan man använda frysta rabarber eller måste det vara färska?

  • A
   Emma Brink Rask

   Det går jättebra med frusna.

   • Katarina

    Menar du grekisk yoghurt på hink eller tetra förpackning?

    • A
     Emma Brink Rask

     Det spelar inte så jättestor roll, men jag brukar ta den på burk, den som är fetast.

 • A

  Åh vad roligt att höra Anna-Lena!

 • Jag gjorde mitt vanliga misstag; att inte läsa igenom receptet innan jag börjar. På punkt två står ”blanda alla torra ingredienser” och på punkt 3 ”vispa smör och socker”. Jag hade redan hällt sockret med de andra torra ingredienserna… Du kanske kan ändra lite så att en inte missar att spara sockret? 😉

  • A

   Ånej! Så klantigt av mig. Jag förtydligar pronto! Tack för feedback. Och bloggens första kommentar! Grattis!!

   • Åh borde skrivit nåt peppigare om det är första kommentaren 🙂 Jag älskar bloggen, fina bilder och recept som får en att dregla…
    (PS. hade i lite extra socker för att lösa problemet och det gick bra, kaka försvann i ett nafs på kontoret)

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg