Rabarber, mandelmjöl och yoghurt gör det här till en oerhört saftig och smakrik kaka. Lättbakad är den också!
Oftast när jag bakar så är det ganska välplanerat. Jag har en lång lista i min telefon och i min dator som jag hela tiden fyller på med olika saker som jag vill baka. Sen planerar jag in när jag har tid och olika tillfällen där de olika bakverken skulle passa och bakar därefter. Vi är ingen fikande familj och jag måste alltid planera vart jag ska göra med allt som jag bakar så att det inte bakas helt i onödan.
Men ibland! Som igår. Då får jag infall och spontanbakar något till fika för familjen på kvällen. Den här mandelkakan med rabarber blev så himla god! Den innehåller mandelmjöl och grekisk yoghurt och det gjorde kakan väldigt saftig. Sen adderade jag nån tesked mald kardemumma och det blev verkligen pricken över i:et.
Jag tror att det här kommer att bli ett standardrecept för mig som jag sen bara varierar efter säsong. Exempelvis så tror har jag gjort den med päron och kardemumma, äpple och kanel och blåbär.
Följ @brinkenbakar på Instgram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Jag bakade den här kakan i en pajform med låg kant och löstagbar botten som var ca 18-20 cm i diameter. Vill man göra kakan i en större springform med högre kant så är det bara att dubblera receptet.
13 reaktioner på ”Mandel- och rabarberkaka”
Jag gjorde mitt vanliga misstag; att inte läsa igenom receptet innan jag börjar. På punkt två står “blanda alla torra ingredienser” och på punkt 3 “vispa smör och socker”. Jag hade redan hällt sockret med de andra torra ingredienserna… Du kanske kan ändra lite så att en inte missar att spara sockret? 😉
Ånej! Så klantigt av mig. Jag förtydligar pronto! Tack för feedback. Och bloggens första kommentar! Grattis!!
Åh borde skrivit nåt peppigare om det är första kommentaren 🙂 Jag älskar bloggen, fina bilder och recept som får en att dregla…
(PS. hade i lite extra socker för att lösa problemet och det gick bra, kaka försvann i ett nafs på kontoret)
Tack Malin! Skönt att höra att det löste sig och att kakan var uppskattad. 🙂
Åh vad roligt att höra Anna-Lena!
Pingback: Päron- och kardemummakaka med mandel – Brinken Bakar
Pingback: Mandelkaka med äpple och kanel – Brinken Bakar
Kan man använda frysta rabarber eller måste det vara färska?
Det går jättebra med frusna.
Menar du grekisk yoghurt på hink eller tetra förpackning?
Det spelar inte så jättestor roll, men jag brukar ta den på burk, den som är fetast.
Hej! Tack för dina underbara recept – kul att det är både några enklare och några lite svårare. Jag har en lite större form – tror du att kakan mår dåligt av att man gör en och en halv sats eller är det då bättre med dubbelt? Har en 27 cm-form.
Om du har en 27-cm form så måste du köra minst dubbelt. Det funkar bra.