Den mjuka mandelfyllningen med en hint av lakrits passar superfint till den syrliga björnbärspannacottan. Dessutom måste jag erkänna att de här tarterna blir så fina och är superroliga att baka och dekorera.
Jag testade ett nytt recept på mördeg. Jag brukar alltid bara mixa allt i en matberedare. I det här receptet är det lite mer socker (gott) och man vispar smöret krämigt med sockret först innan man bakar i mjölet. Jag kan inte riktigt säga om det blev så väldigt stor skillnad i slutresultatet.
RECEPT
Bakad i en form på 20 cm och räcker till 8-10 personer
Björnbärspannacotta
2 dl grädde
1 dl björnbärspuré (mixade och silade björnbär, tinade frusna är bra)
1 msk socker
2 st gelatinblad
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
2. Häll grädde, björnbärspuré och socker i en kastrull och koka upp.
3. Låt vätskan svalna ner till ca 83 grader och lägg i gelatinbladen och rör om tills de är upplösta.
4. Låt pannacottan svalna något och häll en sedan i formar på silikonmattor och ställ in dem i frysen.
Mördeg
100 gram smör
115 gram socker
1 ägg
220 gram mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1. Vispa smör och socker krämigt, ca 3 minuter.
2. Byt till omrörarverktyget och rör ner ägget och se till att det blandas i ordentligt.
3. Häll i mjöl, vaniljsocker och salt och rör om till det precis går ihop till en deg.
4. Knåda ihop och klä in i plast och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
5. Kavla ut och klä en pajform, ca 20 cm i diameter, med degen. Ställ in i kylen.
Mandel- och lakritsfyllning
50 gram mandelmjöl
50 gram socker
50 gram smör
1 ägg
2 tsk lakritspulver
1. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills de blir en massa.
2. Fördela mandelmassan i pajskalet och bred ut till en jämn yta.
3. Baka på 160 grader varmluft (175 vanlig ugn) i ca 20 minuter och låt den sedan svalna helt.
Montera tarten
När pajen har svalnat, lägg på pannacotta och färska björnbär. Dekorera med vit choklad och mandel om du vill.