Madeleinekakor med citron och vallmo

12 februari, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Den klassiska lilla franska mjuka kakan med smak av citron och vallmo. Att baka dem med brynt smör är pricken över i:et.

Det var första gången jag testade att baka de här små franska godingarna. De är lättbakade och så goda. Allra helst ska de ätas inom några timmar från att de bakas, de är som godast då.

Här hittar du madeleineformar i silikon, det är superenkelt att baka i dem, de behöver inte smörjas eller så.

Madeleinekakor med citron och vallmo

5/5(1)
Röster
Portioner: 24 st

Ingredienser:

130 g smör som ska brynas

2 rumstempererade ägg

100 g strösocker (drygt 1 dl)

zest från en tvättad citron

1 tsk vaniljpasta

120 g vetemjöl (2 dl)

1/2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 msk vallmofrön

Instruktioner:

1. Bryn smöret i en kastrull tills de blir gyllenbrynt och luktar nötigt och gott. Ställ åt sidan och låt svalna.

2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt i minst 5 minuter.

3. Blanda samman mjöl, salt, bakpulver, salt och vallmofrön.

4. Rör ner citronzest och vanilj i äggfluffet och vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna.

5. Vänd till sist ner smöret i två omgångar tills du har en jämn smet.

6. Ställ in smeten i kylen i 30-60 minuter. Jag hällde min på en spritspåse innan jag la in den i kylen, men det gör man som man vill.

7. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn)

8. Fyll formarna med en klick av smeten, drygt 1 msk. Man behöver inte bre ut den, utan bara klicka den i formen.

9. Baka i ca 10 minuter tills de svällt upp och fått en ordentlig (mage) och även lite färg.

10. Pudra lite florsocker över och ät dem ljumna eller i alla fall nybakade.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Smart att hälla smeten i en spritspåse!! Det ska jag göra, tack för tipset😍😍. Men ska man då lägga smeten i frysen då i ca 30-60 min om jag lägger det i en spritspåse?☺️☺️

  • Ann Bejvall

    Om man inte har sådana formar, kan man använda något annat?!! 🤩

    • A
      emmabrink

      Ja, man kan testa att baka dem i minimuffinsformar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg