Macarons som studentmössor

5 maj, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Med en liten guldig strösselkonfetti går dessa macarons med chokladganache och dulce de leche från att vara helt vanliga macarons till att se ut som studentmössor och ta en självklar plats på studentfestens fikabord.

Att en så liten detalj kan göra så stor skillnad för intrycket på ett bakverk. Bara genom att sätta denna lilla guldströsselbit mitt på kakan så blir det en studentmössa. Jag är själv förvånad över hur likt det ändå blir.

Vi har student om en månad och jag gjorde ett gäng och slängde i frysen. Macarons går utmärkt att frysa och där klarar de sig bra till den stora dagen då de ska serveras. Kul och gott!

Jag droppade i ett par droppar svart pastafärg i ganachen, men det gör man ju som man vill. Även med en mörkbrun ganache så kommer de helt klart att se ut som studentmössor.

Jag tyckte att detta strösselkonfetti blev helt perfekt, men även guldkulor hade nog funkat fint.

Här hittar du fler recept på macarons >

Festliga macarons som studenthattar

3.7/5(161)
Röster
Portioner: Ca 20 dubbla macarons

Ingredienser:

Macarons

70 g äggvita (ca 2 st)

30 g strösocker (0,3 dl)

70 g florsocker (drygt 1 dl)

90 g fintmalet mandelmjöl (knappt 2 dl)

90 g florsocker (1,5 dl)

Chokladganache

1,5 dl grädde

25 gram glykos

124 gram mörk choklad (ca 55-60% kakaohalt)

15 gram smör (rumstempererat)

en nypa flingsalt

Övrigt

1 dl karamelliserade mjölk (dulce de leche)

Guldströssel

Instruktioner:

Macarons

1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.

2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet lite i taget och vispa till du har en fast maräng.

3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös. När du låter smeten rinna av från slickepotten ner i bunken så ska det bli ränder som sakta försvinner, då är den klar.

4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Låt dem vila ca 20 minuter och grädda sedan på 150 grader i 14-16 minuter. De ska inte få färg, men enkelt lossa från bakplåtspappret.

5. När de har svalnat så spritsar du dem och lägger ihop.

Chokladganache

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll över chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om tills all choklad smält.

3. När det svalnat till fingervarmt, mixa i smöret och saltet.

4. Täck med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

Spritsa och lägg ihop

1. Lägg ganachen på en spritspåse med en rund tyll, 1 cm i diameter. Häll dulce de lechen på en annan spritspåse, du behöver bara klippa ett hål i den.

2. Spritsa en cirkel med ganache runt kanten, men en bit in, tänk på att det trycks ut lite när du lägger på locket. Spritsa dulce de leche i mitten och lägg en på en macaron. Sätt ett guldströssel mitt på ganachen.

Förvara i kylskåp i upp till 2 veckor. De går också fint att frysa. Servera dem rumstempererade.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg