Med en liten guldig strösselkonfetti går dessa macarons med chokladganache och dulce de leche från att vara helt vanliga macarons till att se ut som studentmössor och ta en självklar plats på studentfestens fikabord.
Att en så liten detalj kan göra så stor skillnad för intrycket på ett bakverk. Bara genom att sätta denna lilla guldströsselbit mitt på kakan så blir det en studentmössa. Jag är själv förvånad över hur likt det ändå blir.
Vi har student om en månad och jag gjorde ett gäng och slängde i frysen. Macarons går utmärkt att frysa och där klarar de sig bra till den stora dagen då de ska serveras. Kul och gott!
Jag droppade i ett par droppar svart pastafärg i ganachen, men det gör man ju som man vill. Även med en mörkbrun ganache så kommer de helt klart att se ut som studentmössor.
Jag tyckte att detta strösselkonfetti blev helt perfekt, men även guldkulor hade nog funkat fint. (Uppdatering 2024: Det verkar som att de platta guldkonfettin är slut överallt, men här finns guldkulor som passar utmärkt att använda. Även en sån här mix kan funka, de finns i välsorterade mataffärer. Eller om man orkar sortera, så kan en sån här färgmix med konfetti funka.
Här hittar du fler recept på macarons >
FRÅGOR OCH SVAR
Under försommaren är detta ett av mina mest populära recept och varje år väller det in frågor till min inbox om dem. Så nu tänker jag att jag samlar de vanligaste frågorna och svaren här.
Mina macarons spricker eller reser sig inte, vad gör jag för fel?
Macarons är lynniga varelser. Du kan göra exakt likadant flera olika gånger och ändå få olika resultat. Det kan bero på luftfuktighet, värme, andel fukt i mandel etc. Ibland hjälper det att låta macaronsen vila en stund på plåten innan gräddning, ibland spelar det ingen roll. Ofta får jag en bra plåt och en dåligt av samma sats. Det är bara upp på hästen igen. Nästa gång går det säkert bättre.
Mina macrons blir inte så släta som dina? Vad gör jag för fel?
Jag brukar sikta mandelmjölet minst en gång så att det blir så finmalt som möjligt. (det som blir över funkar perfekt att använda i andra kakor med mandelmjöl). Sen måste smeten vara rätt konisistens när du spritsar den, så att de flyter ut och får en slät yta. Här kan du se en film på när jag bakar macarons, där du får ett hum om hur smeten ska vara >>
Mina macarons blir toppiga och inte släta och rund när jag spritsar ut dem. Vad gör jag för fel?
Du måste röra mer i smeten. När du väl rört ner allt så ska man för hand och försiktigt vända smeten till rätt konsisten. Jag brukar göra det genom att liksom trycka upp smeten på kanterna av bunken. Man ska inte röra för mycket så att smeten blir helt rinnig, men gör du det inte tillräckligt så kommer macaronsen att bli som toppar istället för släta och runda. Smeten ska vara trögflytande, titta igen gärna på filmen som jag länkat ovan.
Mina macarons blir inte så vita som dina? Vad gör jag för fel?
Mina är inte heller helt vita, de är lite lite beige, men helhetsintrycket blir ändå att de är vita, så om de inte är helt kritvita så är det inget att oroa sig för. Men det viktigaste är att du inte låter dem få färg i ugnen. Om de får färg och ändå inte är färdigbakade så måste du sänka temperaturen i ugnen. Alla ugnar är olika och ugnsgrader och tid i recept är alltid bara vägledande, ingen exakt vetenskap.
Varför blir inte min ganache helt svart? Vad gör jag för fel?
Återigen, min ganache är inte helt svart., men helhetsintrycket är att den är det. Du väljer själv hur mycket av den svarta färgen du vill använda, och även om du inte använder någon alls och ganachen bara är mörkbrun så kommer det att se fint ut.
Min ganache stelnar inte. Vad gör jag för fel? Kan jag sätta in den i kylen?
Ganachen ska helst få stå över natten i rumstemperatur för att bli rätt konsistens. Men det är klart att rumstemperatur i början av sommaren kan vara väldigt mycket olika temp, så försök sätta den så svalt du kan, men ändå inte i kylen. I kylen kommer ganachen att bli stenhård och helt tappa sin glans. Du ska även undvika med allt du har att röra i ganachen efter att den har satt sig (eller under tiden), då rör du in luft i den och återigen tappar den sin glans, och den riskerar även att skära sig.
Om det är panik och den måste stelna NU, sätt in den i kylen med 10-minuters intervall och håll koll, låt den inte bli stenhård.
Hur långt i förväg kan jag göra macaronsen?
Macarons är perfekta att förbereda. De är till och med godare om de får ligga till sig ett par dagar i kylen innan man ska äta dem.
Själva skalen kan man förbereda och ha antingen framme i rumstemperatur eller frysa flera veckor i förväg. Men du kan även lägga ihop hela macaronsen med fyllning och antingen förvara dem i kylen i upp till 10 dagar, eller i frysen i ett par månader. Jag gjorde 100 såna här macarons 5 veckor före studentmotagningen och hade dem klara i frysen. Perfekt!
Ellen
Hej, min smet blir för tjock, även om jag fortsätter vända i nästan 10 min smälter den inte in i rästen ordentligt när det rinner av slickepotten. När jag väl spritsar och gräddar de försvinner den lilla ”knoppen” där man lyft spritsen inte helt. Några tips?
Emma Brink Rask
Så kanske du har för mycket mandel i smeten. annars är det bara att fortsätta röra i smeten.
Amani Guldpalm
Hej, kan man göra kakorna några dagar innan och ha dom i kylen och sen fylla dom dagen innan?
Emma Brink Rask
Du kan göra och fylla dem upp till en vecka innan och ha dem i kylen. Du kan också frysa dem.
Alice
Hej!
Hur länge kan man förvara dessa i frysen och ska man sedan ta ut dem ur frysen några timmar innan bara? Sedan undrar jag även om man kan använda svart karamellfärg istället för pastafärg?☺️
Emma Brink Rask
Du kan ha dem i frysen i ett par månader. Ta sedan fram dem ett par timmar före servering.
Finns det ens svart karamellfärg? Pastaafärg är bättre då man inte tillsätter vätska till tryffeln. Använder du karamellfärg måste du ta bort lika mycket grädde som du adderar färg.
Anna Hasselgård
Hej
Hur spritsar du dina Macarons?
Jag har spritsat i ringar och nu e jag ganska desperat efter 70 st och ingen har flutit ut! Det ser ut som ringar inte släta studentmössor.
Vad ska jag göra när jag spritsar?
Mvh Anna
Emma Brink Rask
Hej, jag vet inte varför du spritsar dem som ringar. Du spritsar dem ca som 5-kronor, en ditt liksom. Se film här:
https://www.instagram.com/reel/CwZlikloes4/?igsh=MjRiNWltZ2wxZHJ6
Anna Hasselgård
Nu när du säger det så låter det så knasigt, vet inte hur jag tänkte 😄
Provar igen och tusen tack för svar!
Jessica Löfquist
Hej!
Mina blir inte så vita och fina som dina utan lite mera beiga. Tar jag ut dem för tidigt så fastnar de.
Några tips?
Emma Brink Rask
Hej, mina är också lite beiga om man tittar noga. Men du kan prova att sänka värmen och grädda dem lite längre.
Maria
Hej, mina macarons lyfter inte och blir mer av formen ”ihålig skorpa” än ”fluffig i snygg form”. Några tips?
Emma Brink Rask
Macarons är tyvärr lynniga bakverk, de går inte att lita på. Jag gör alltid som det står i detta receptet, för det mesta blir det jättebra, men ibland skiter det sig fast jag gjort på samma sätt som alltid. Det kan bero på mandelmjölet, på äggvitorna, på vädret, att man rört för mycket, eller för lite. Men testa att låta dem vila i 30 minuter på plåten för att torka lite innan du gräddar dem och se om det hjälper.
Caroline
Hej! Kan jag använda något annat än glykos? Hittade inte glykos i affären.
Emma Brink Rask
Du kan hoppa över den.