Macarons med vit choklad och passionsfrukt

13 april, 2019

macarons-ute

Perfekta små munsbitar i påsk är dessa macarons med en sötsyrlig fyllning av vit choklad och passionsfrukt.

Jag tycker att det är väldigt roligt att baka macarons. Roligare att baka än att äta. Men de som nån gång har försökt sig på att göra de här små godbitarna hemma vet att den där bakglädjen kan stendö och vändas till frustration hur lätt som helst. För man kan göra EXAKT samma metod och recept som förra gången man lyckades och ändå går allt åt skogen.

Innan jag lyckades med den här omgången macarons hade jag slängt två omgångar före. En bakad på kallvispad maräng och en på italiensk. Samma grej hände, macaronsen sprack i ugnen och såg ut som små vulkaner när jag tog ut dem. Suck.

macarons-pask-kort-skärpedjup

Jag tycker egentligen att macaronsen blir finare när man gör dem på italiensk maräng, de blir liksom slätare och blankare. Men till slut gav jag upp och gjorde en variant på kallvispad maräng.  Jag tillsatte lite rosa färg och fyllde dem med en tryffel med vit choklad och passionsfrukt. Jag lämnade några på mitt gamla jobb och fick flera sms om att det här var de godaste macaronsen de smakat.

macarons-påsk-standing

macarons-obakade

macarons-liggande-påsk

Macarons med vit choklad och passionsfrukt

3.9/5(235)
Röster
Portioner: Ca 20 macarons

Ingredienser:

Macarons

70 g äggvita (ca 2)

30 g strösocker (0,3 dl)

70 g florsocker (drygt 1 dl)

90 g fintmalet mandelmjöl (knappt 2 dl)

90 g florsocker (1,5 dl)

Hushållsfärg efter tycke och smak

Passionsfruktstryffel

180 g vit choklad

0,5 dl grädde

0,5 dl passionsfruktspuré (Saften från 4-5 passionsfrukter)

Pyttelite gul färg om man vill ha det

Instruktioner:

Macarons

1. Sätt ugnen på 150 grader, vanlig ugn.

2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker med den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

4. Addera färgen här om du använder gelfärg eller pastafärg.

5. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Baka på 150 grader i 12 minuter. (De här macaronsen kan gräddas direkt när de är spritsade, de behöver inte vila eller torka på plåten innan.)

Passionsfruktstryffel

1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Hetta upp grädden i en kastrull.

3. Dela passionsfrukterna och sila bort kärnorna och häll saften i  grädden.

4. Häll passionsgrädden i den hackade chokladen. Rör tills den är blank och klumpfri.

5. Låt tryffeln svalna tills den är spritsbar. Spritsa tryffel mellan macaronsen. Låt dem gärna stå i kylen minst ett dygn innan du bjuder på dem (eller äter upp alla själv).

Dela det här inlägget:
31 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Går det att använda fryst passionsfrukt?

  • Hej! Har testat dina macarons och älskar dem, vill testa alla smaker!
    En fråga, hur länge rör du i smeten för att den ska bli lös? Tycker att jag rör och rör men smeten är trög ändå?!

    • Hur långt innan i förväg kan man förbereda dessa? Kan man göra själva kakan flera dagar i förväg innan man ska bjuda på den? 🙂

      • A
        Emma Brink Rask

        Absolut! Både ofylld och fylld kan du frysa dem. När du fyllt dem håller de i kylen i ett par veckor, i frysen mycket längre. Och ofyllda macarons klarar sig i rumstemp i flera veckor.

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, man får röra en del.

  • Hej! Tycker macarons ser så fantastiskt ut och jag hade så gärna velat göra det. Men jag är otroligt allergisk mot mandel, finns det något man kan ersätta mandelmjölet med?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan byta mot vilka andra nötter som helst. Även solrosfrön eller pumpafrön.

      • Tack för receptet! För första gången lyckade macarons.

  • Marianne

    Åh nu blev jag så osäker när jag läste inlägget om att det blev misslyckat när man använt macaronplåt – jag köpte just en sådan igår för att slippa ”måtta” 😖 Någon mer som provat plåt och där det funkat?

  • Jag skulle gärna vilja baka dessa men min över-och-undevärme-effekt på ugnen funkar inte hemma hos mig, funkar det i varmluft eller någon annan funktion på ugnen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Testa med varmluft. Men sänk temperaturen 20 grader.

  • Hur stor tull använder du när du spritsar? Blir ofta tokigt för mig med för liten eller för stor? Vilken diameter gjorde du på macaronsen?

    • A
      Emma Brink Rask

      När jag spritsar macarons så använder jag alltid 1 cm stor öppning.

  • Hej. Vet du varför min ena plåt bli perfekt och den andra spricker 🙁 så tråkigt när bara ”hälften” bli bra.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det där händer mig hela tiden och jag önskar verkligen att jag visste vad det beror på.

  • Isabella

    Hej! Blir lite osäker för det står florsocker 2 gånger i receptet för kakorna.
    Ska det vara 90 g eller 70 g eller både och?

    • A
      Emma Brink Rask

      Både och på två olika ställen, du ser i instruktionerna.

  • Åhh dom ser såå goda ut! Ska laga dom till imorgon men det stod att man skulle förvara i kylen men ska jag ha plast på då eller i en luftet burk eller går det bara sådär 🙂 ?

  • Sophie Bernhardsson

    Dom blev såååå fina!! Enklaste receptet nånsin. Men de släpper inte från papperet…. vad gör jag för fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då borde de kanske gått någon minut till i ugnen. Ibland måste man också hjälpa dem av med en stekspade.

  • Bästa macaronsreceptet jag testat! 🙂

  • Det blev supergott! Rekommenderar starkt!
    Hade en macaronplåt och där blev dom toppiga och sprack. När dom låg på plåt med bakplåtspapper blev dom jättefina! Bra recept!

  • Hej! Kan man frysa dessa? Hur länge kan de förvaras i kylen innan de blir dåliga om man ska göra dem inför ett kalas el liknande?

    • A
      Emma Brink Rask

      Man kan absolut frysa dem. Och man kan ha dem i kylen i minst en vecka.

      • Åh vad bra! Tack för svar!
        Kan man göra macaronsen längre innan och förvara i burk eller liknande? Och sen ta fram dessa och bara fixa fyllningen och fylla? Eller blir dom dåliga då?

  • Michelle

    Inga blir bra! Ska slänga in fjärde plåten strax. Nästa alla blir toppiga för dom jäser. Bara några få blir bra

    • A
      Emma Brink Rask

      Prova att röra lite mer i smeten så att den är lite mer flytande. Men det är ett lotteri med macarons.

  • Superrecept säger jag bara! Har lyckats med macarons många gånger men inte en enda sen vi bytte ugn, har testat många recept flera gånger utan framgång och så funkar detta på direkten! Och till och med utan att vila 😀
    Varför behövs inte vila i detta?

    • A
      emmabrink

      Kul att höra! Jag vet faktiskt inte. Det behövs bara inte. 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg