Mjuksega macarons med en len tryffel av saffran och vit choklad.
Ljuvligt fina och goda macarons till julfikat. Egentligen ville jag ha chokladmacarons, men efter att ha misslyckats med flera plåtar gav jag upp och gjorde mina vanliga.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
70 gram äggvita (ca 2 st)
30 gram strösocker (1/3 dl)
70 gram florsocker (drygt 1 dl)
90 gram mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 gram florsocker (1,5 dl)
0,25 g saffran (ett halvt kuvert)
1 dl vispgrädde
20 gram glykos (1 msk)
200 gram vit choklad
1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Baka på 150 grader i 12 minuter. (De här macaronsen kan gräddas direkt när de är spritsade, de behöver inte vila eller torka på plåten innan.)
5. Låt macaronsen svalna helt.
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädde, saffran och glykos och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det är blankt och slätt.
3. Låt den stelna i rumstemperatur, det tar ett par timmar.
4. Spritsa mellan två macarons.
Macarons är allra godast efter en dag eller två. De kan förvaras i kylskåp i ett par veckor och de går utmärkt att frysa.