Lyxtårta med nötter, saltkola och chokladmousse

22 augusti, 2019

När jag skulle döpa den här tårtan så kom jag inte på något bättre namn är Lyxtårta, och det är ju verkligen en lyxtårta.
Inifrån och ut hittar du saltkolakräm, marängbotten på rostade hasselnötter, valnötter och pistagenötter (japp, det är samma botten som i min bröllopstårta och i den här mangotårtan, jag SA ju att man kunde ha den till mycket!), sen följer en chokladmousse med smak av apelsinlikör och ovanpå allt en chokladglaze.

Helt ärligt så kan jag ju säga att jag inte riktigt lyckades med glazen. Jag borde gjort mer och hällt på den med ett mycket större självförtroende än jag gjorde. Jag är fortfarande rätt ny på att jobba med glaze och jag tycker att det är lite svårt, dels att den ska ha helt rätt temperatur och konsistens och sen att den ska hällas på och bli helt blank. Man KAN INTE, som jag gjorde, gå tillbaka och försöka ösa på mer några sekunder senare, för då är det försent, då har det redan stelnat och då blir det så ojämnt som det blev på min tårta här. Men men, det är så här man lär sig.

Ni kan såklart göra den i en helt vanlig form och antingen gjuta moussen rakt på botten, eller i en lite större form än botten så att den döljs av moussen.

RECEPT
Tårtan är ca 20 cm i diameter och räcker till 8-10 personer

Tårtbotten

Nötmarängbotten:
50 gram hasselnötter
50 gram valnötter
50 gram osaltade pistagenötter
90 gram äggvita (ca 3 st)
100 gram fint råsocker, eller vanligt strösocker
1 msk mjöl

Saltkolakräm:
200 gram kondenserad mjölk (en halv burk)
40 gram brun farin
40 gram smör
0,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.
3. Låt nötterna svalna och mixa dem sedan till ett fint mjöl.
4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.
5. Vänd ner nötter och mjölet i marängen.
6. Häll hälften av din smet i en smord form, ca 18-20 cm i diameter, och baka i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden saltkolakrämen.
7. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i några minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränner det!!
8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut kolan över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och baka i 18 minuter till.
9. Låt tårtbotten svalna helt.

Chokladmousse
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 gram mörk choklad (minst 55%, hackad)
2 ägg (uppdelade på gula och vita)
2 msk apelsinlikör, t ex Cointreau
¾ dl strösocker

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Värm 1 dl av grädden till nästan kokpunkten, krama ur gelatinbladen och smält dem i grädden.
3. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Rör ner äggulorna och likören också.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan lite av sockret i taget under vispning. Vispa tills du har en maräng.
5. Vispa resten av grädden löst, den ska vara luftig men fortfarande rinnande. Vänd ner hälften i chokladkrämen och rör om, tillsätt sedan resten av grädden och vänd försiktigt ner.
6. Blanda till slut allt med marängen och vänd om tills allt är blandat, behåll så mycket luft du kan.
7. Häll chokladmoussen på tårtbotten och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Chokladglaze
5 gelatinblad
4 dl grädde
250 gram mörk choklad (minst 55%)
75 g glukos
60 gram socker (60 g)

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Lägg grädde, hackad choklad, glukos och socker i en liten kastrull och koka upp.
3. Rör ner gelatinet och låt glazen svalna till 32 grader.
4. Häll glazen på moussetårtan när den är frusen. Ställ tårtan på ett glas i en form som kan samla upp glazen som rinner av, och häll bestämt och generöst över tårtan. Låt sedan tårtan stå i kyl i 2-3 timmar innan servering.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblick bakom kulisserna.

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Nina Giliusson

    Hej hej!
    Tänkte göra denna tårta till min pappa när han fyller år. Men han gillar inte kolasås. Kan man byta ut den mot nån chokladsås eller så? Med tanke på att den ska in i ugnen sen känns det lite svårt att bara byta rakt av.. tack på förhand!
    Mvh Nina

    • Lene Kolstø

      Hei 🙂
      Skal det være vanlig eller søt kondensert melk i Saltkolakrämen ?
      Mvh Lene – Norge

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går inte att byta mot choklad eftersom den görs av kondenserad mjölk. Men du kan utesluta den och bara grädda all nötmarängbotten på en gång.

  • Kajsa Bergman

    Den var fantastiskt god! Jag gjorde tårtan i en rund form, struntade i glazen , ringlade på lite chokladganach istället.

    • Katarina

      Gjorde denna till alla hjärtansdag, den blev jättegod! ..dock tog det mig en bra stund att göra.
      Tack så mycket för receptet!

  • Lääääägg aaaav! Vad gott det ser ut!!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg