Smöriga lussekattsbullar doppade i socker. En korsning mellan alla goda lussebullar som finns. Lussekatter, saffransknutar med fyllning och sockerdoppade bullar.
Jag har sett dessa lussekatter de senaste året, men i år känns det som att ALLA helst plötsligt skulle rulla sina lussebullar så här. Jag började ju för ett par år sedan att kavla mina lussekatter, skära remsor och grädda dem så här (fast utan fyllning). Nu när det känns som att nästan alla gör så har jag gått tillbaka till att rulla mina lussekatter på klassiskt sätt.
Den smöriga fyllningen gör att degen delar lite på sig när de gräddas, men det är de som gör dem fina, och smaken blir nästan lite karamelliserad. Se till att du inte har för mycket mjöl under degen när du ska rulla ihop dem, så att degen kan fästa sig i de olika lagren.
Jag kavlar alltså ut degen till ca storleken av en normal plåt, ca 0,5 cm tjock. Sen brer jag på fyllningen. Sedan viker jag degen i ett treslag, detta gör jag från kortsidan. Sedan vänder jag degen så att jag har långsidan mot mig igen och kavlar ut degen lite till. Sen skär jag remsor som jag rullar som lussekatter. (se film här)
När du har gräddat dem låter du dem svalna lite, pensla dem sen i smält smör och doppa i socker. Om du ska frysa bullarna, gör då det innan du penslar och doppar dem.
Jag hade också russin i degen, det är såklart valfritt. Jag tog 100 g russin och lät dem ligga i ljummet vatten i 20 minuter, och sen blandade jag dem i fyllningen.
Läs mina bästa tips på hur du lyckas med lussebaket >>
Eller testa mina vaniljfyllda saffransbullar som jag doppar i lingonsocker >>