Lussekattsbullar doppade i socker

23 november, 2022

Smöriga lussekattsbullar doppade i socker. En korsning mellan alla goda lussebullar som finns. Lussekatter, saffransknutar med fyllning och sockerdoppade bullar.

Jag har sett dessa lussekatter de senaste året, men i år känns det som att ALLA helst plötsligt skulle rulla sina lussebullar så här. Jag började ju för ett par år sedan att kavla mina lussekatter, skära remsor och grädda dem så här (fast utan fyllning). Nu när det känns som att nästan alla gör så har jag gått tillbaka till att rulla mina lussekatter på klassiskt sätt.

Den smöriga fyllningen gör att degen delar lite på sig när de gräddas, men det är de som gör dem fina,  och smaken blir nästan lite karamelliserad. Se till att du inte har för mycket mjöl under degen när du ska rulla ihop dem, så att degen  kan fästa sig i de olika lagren.

Jag kavlar alltså ut degen  till ca storleken av en normal plåt, ca 0,5 cm tjock. Sen brer jag på fyllningen. Sedan viker jag degen i ett treslag, detta gör jag från kortsidan. Sedan vänder jag degen så att jag har långsidan mot mig igen och kavlar ut degen lite till. Sen skär jag remsor som jag rullar som lussekatter. (se film här)

När du har gräddat dem låter du dem svalna lite, pensla dem sen i smält smör och doppa i socker. Om du ska frysa bullarna,  gör då det innan du penslar och doppar dem.

Jag hade också russin i degen,  det är såklart valfritt. Jag tog 100 g russin och lät dem ligga i ljummet vatten i 20 minuter, och sen blandade jag dem i fyllningen.

Läs mina bästa tips på hur du lyckas med lussebaket >>

Eller testa mina vaniljfyllda saffransbullar som jag doppar i lingonsocker >>

Lussekattsbullar doppade i socker

3.8/5(139)
Röster
Portioner: Ca 25-30 bullar

Ingredienser:

5 dl mjölk

1,5 g saffran

50 g jäst

1000 g mjöl (Ca 16 dl)

180 g socker (2 dl)

200 g smör

1,5 tsk salt

Fyllning

200 g smör

90 g strösocker (1dl)

50 g mandelmassa

zest från 1 apelsin

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Övrigt

Smält smör

Strösocker att doppa  i

100 g russin

Instruktioner:

1. Lägg mjölk, saffran, jäst, socker och mjöl i din degbunke och kör långsamt i 2-3 minuter. Tillsätt smör och salt och kör på medelhög hastighet i 5 minuter. Kolla att du fått en elastisk deg genom att ta en bit deg och dra ut åt flera håll utan att den går sönder. Om den går sönder, kör degen längre. Det är väldigt olika beroende på vilken maskin man har hur länge man behöver knåda.

2. Del degen i två. Kavla ut degen  till ca storleken av en normal plåt, ca 0,5 cm tjock. Bre på fyllningen. Vik degen i ett treslag, från kortsidan. Vänd på degen så att du har långsidan mot dig igen och kavla  ut degen lite till. Sen skär jag remsor, ca 2 cm breda. Rulla dem som lussekatter och lägg på en plåt. Låt dem jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.

3. Grädda på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter.

4. Låt dem svalna och pensla sedan med smält smör och doppa i socker innan servering.

Fyllning

1. Se till att alla ingredienserna är rumsvarma. Blanda alla ingredienser, riv mandelmassan så blir det enklare att blanda. Mixa eller vispa inte utan bara rör samman.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg