Lussekatter

13 december, 2019

Goda, saftiga och lättbakade! Här är mitt bästa recept på lussekatter.

Lussebullar är ju faktiskt ett måste varje år. Läs mina 5 bästa tips för att lyckas med lussedegen och kom sedan tillbaka hit och baka efter det bästa receptet du någonsin provat, du kommer aldrig att gå tillbaka till något annat.

Hav dock tålamod! Som du kan se i kommentarerna nedan så är många rädda att det har gått fel när degen verkar torr och hård i början. Men knåååååda på!! Jag lovar att om du fortsätter knåda så får du en glansig och elastisk deg som är fantastisk att jobba med.

Till fördegen kan man använda kall eller rumstempererad mjölk. Med rumstempererad kickar man igång jästen lite snabbare, men båda funkar. Man behöver aldrig använda fingervarm vätska som det står i många recept. När du knådar en deg ska den aldrig bli varmare än 25 grader, och använder du kall vätska och kallt smör kan du knåda degen längre utan att den blir för varm.

Här kan du läsa ett långt inlägg om tre olika typer av vetedeg. När du ska baka lussekatter kan du bara välja ditt favoritrecept på vetedeg och byta ut kardemumman mot saffran.

När det kommer till lussekatter så använder jag gärna också receptet med tangzhongmetoden.

Lussekatterna på bilderna är kavlade och sen rullade från remsor. Men du kan också rulla dem som helt vanliga lussekatter.

Lussekatter

3.8/5(664)
Röster
Portioner: Ca 40 lussekatter

Ingredienser:

Saffransdeg

Saffransblandning:
1 gram saffran (eller 2 g om du vill ha mer saffranssmak på bullarna)

20 gram kokande vatten (2 msk)

20 gram strösocker (drygt 1 msk)

Fördeg:
500 gram kall eller rumstempererad mjölk (5 dl)

500 gram mjöl (drygt 8 dl)

50 gram jäst

Saffransdeg:
500 gram vetemjöl (drygt 8 dl)

180 gram socker (2 dl)

5 gram salt (1 tsk)

200 gram rumsvarmt smör

Till utbakningen

Russin

1 ägg

Instruktioner:

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Rör ut jästen med mjölk, blanda ner saffran och första mjölet (500 g) till en lös deg. Låt jäsa övertäckt i 60 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.

4. Tillsätt smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter beroende på din köksmaskin. Gör ett glutentest för att se att din deg är elastisk nog. Se till att degen inte blir för varm, den ska inte gå över 25 grader.

5. Låt degen vila i ca 20-30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du kan hantera den utan att den vill dra ihop sig. Det kan den göra på bänken eller i kylen. Du kan också välja att lägga in degen i kylen över natten och baka ut lussebullarna nästa dag.

6. Baka sedan ut lussekatterna som du vill ha dem, du behöver inget mjöl till utbakningen. Jag brukar kavla, skära remsor som jag sedan rullar ihop till katter, det ger dem helt perfekta snurror.

7. Lägg bullarna på plåtar och täck över med en bakduk, låt dem sedan jäsa till ca dubbel storlek, det tar minst ett par timmar.

8. Lägg russinen i blöt i 20 minuter. Sätt sedan russinen i bullarna och baka av dem.

9. Grädda i 210 grader varmluft, (230 grader vanlig), i ca 8 minuter tills de fått fin färg.

10. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med ägg uppvispat med lite vatten och salt. Pensla runt hela så att de blir glansiga och fina.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
131 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej och tack för så många fina recept!

    Behöver bullarna jäsa lika länge på plåt om degen har fått jäsa i kyl över natten?

  • Hej! I punkt 2 står ”blanda saffran och första till en lös deg” förstår inte riktigt vad det är?

  • Jag har provat detta recept säkert 5 gånger, de första försöken två blev de bästa jag ätit, så goda och saftiga. Men de senaste tre försöken blir nästan som en karlsbader i konsistens.. som någon form av smördegsbulle. Smöret går liksom inte in i degen, degen blir inte smidig oavsett om jag kör den i maskinen 20 min eller 60 min som jag testade nu senast. Vad gör jag för fel? Gör precis enl. recept och väger allt.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det låter ju jättekonstigt. Att det har funkat för dig förut men inte nu även att du gör likadant. Jag kan nog tyvärr inte säga vad det är som inte funkar. Har du provat med både rumsvart och kallt smör? Det borde dock inte spela någon roll, men jag vet inte vad det kan vara.

  • Jag har bakat sååååå många lussekatter och provat nytt recept vareviga år, för att jag aldrig blivit nöjd. Men för första gången kom de ut helt perfekta! Magi! Jag har nog bakat hundra eller mer av dina recept och de är verkligen otroliga. TACK!!!

  • Behöver katterna jäsa lika länge på plåt om degen har fått jäsa i kyl över natten?

  • Ska göra dina lussebullar idag och såg en inlägg på din Instagram tidigare som va om att marinera saffranet. Jag undrar då hur det blir med saffransblandningen? Ska jag ta bort motsvarande vatten från blandning?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, om du har gjort egen essens så använder du den istället för att blanda ut med vatten.

  • Bor utomlands och kan inte hitta färsk jäst. Hur mycket torrjäst tror du jag ska använda för att dessa ska bli toppengoda?
    Ser fram emot att baka!!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Om du googlar så tror jag att du kan hitta vad torrjästen motsvarar i färskjäst. Ha gärna rumstempererad mjölk eller till och med fingervarm i din fördeg för att verkligen kicka igång torrjästen. 🙂

  • Håller på att prova detta recept för första gången. Precis som många andra undrade jag om jag gjort fel eftersom degen blev så torr men efter smöret och 15min i assistenten blev degen fantastisk. Det jag undrar är hur du brukar kavla ut degen? Gissar på ganska långsmal? Stort tack för alla recept, jag har fått så otroligt mycket beröm för allt jag bjudit på från din sida.

  • En sån suveränt lättbakat deg och toppengoda bullar. Såg lite kärvt ut innan smöret kom i men ack vilken smidig och helt kladdfri deg det blev. Tusen tack förxreceptet!

  • Mina bullar ligger och jäser nu! Men jag provade att göra glutentesten efter 15min i bakmaskin, det gick inte. Kommer det påverka hur saftiga de blir?
    Mvh Lina

    • A
      Emma Brink Rask

      Förmodligen lite. Du skulle nog kört den en stund till då. Det beror väldigt på vilken maskin man har hur lång tid det tar.

  • Vilket fantastiskt recept! Bakade efter det idag och har aldrig ätit så goda lussebullar! Körde torrjäst så ökade värmen på mjölken och jäser alltid min deg överlag extremt länge så körde likadant denna gång😍 wow wow wow säger jag bara!!!

  • Johanna

    Hejsan, Älskar ditt recept men jag inser att jag bara har 212 g vetemjöl (tänkte göra dubbelt recept), kan jag ta resten manitoba cream?

  • Hej Emma, tack för receptet! I år lyckades jag dock inte riktigt… Två frågor: spelar det någon roll vilken hastighet maskinen går på? Och två, om bullarna inte blivit märkbart större efter två timmar, ska de fortsätta att jäsa i tre och kanske fyra timmar? Kommer de att jäsa till slut eller har något blivit galet? Nu gräddade jag dem ändå efter två timmar och de blev torra och tråkigare än i fjol…

    • A
      Emma Brink Rask

      När man kör vetedeg med degkrok ska man aldrig köra på högre hastighet än 1-2.
      Om de inte rest sig så mycket efter 2-3 timmar så brukar jag grädda dem ändå, och då reser de sig i ugnen. Kanske hade du för kallt där de jäste?

  • Hej!
    Följde ditt recept till punkt och pricka men hjälp vad salta de blev! Vet med mig att jag endast tog en tsk och den va knapp. Vanligtvis till andra recept brukar jag använda 0,5 tsk salt till 5dl degvätska.
    Verkar ju som att det endast är mina lussekatter som blivit salta om man läser kommentarerna.
    Men annars en mycket fin och följsam deg och väldigt saftiga lussekatter.

  • Jag har aldrig bakat lussebullar innan, så jag googlade ett antal recept och kände att ditt recept tillsammans med dina tips kändes bäst (uppskattar bla att du anger mått i gram) och resultatet blev jättebra! Jag bakade för några kompisar varav en mjölkallergiker, så jag bytte ut smöret mot margarin och istället för mjölk hade jag i 2 dl havremjölk + 0,5 dl havregrädde (matlagningsgrädde). Mjölkallergikern sa att det var de godaste lussebullarna hon ätit 🙂
    Tack för receptet!

  • Har nu bakat dem för andra gången. Riktigt smidig deg! Och så bra att man slipper mjöla ner hela köket när bullarna ska bakas ut. Tog bara lite mjöl på kaveln. Det är ett riktigt heldagsprojekt med all jästid men det är det värt. Det enda jag inte helt gillade var att ha salt i äggpenslingen så det skippade jag andra gången. Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Kul att höra! Det ska bara vara en liten nypa salt, så att ägget inte blir så segt att pensla, det ska inte smaka salt, då har man tagit för mycket. 🙂

  • Ah sy gytt det blev!

  • Går det att nattjäsa bullarna, och hur mycket behöver jästen dras ned på i så fall?
    Bakade med vanlig jästid förra julen och jag är frälst😍🎄

    • A
      Emma Brink Rask

      Om de står kallt behöver du inte minska jästen. Ska de stå framme får du nog minska ner till hälften iaf.

  • Bästa receptet jag provat hittills!🤩 Superfin deg utan kladd som ger fina, glansiga och saftiga lussekatter!

  • Hej! Går det att göra lussekatterna veganska? Och vilken jäst använder du?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, kör på margarin, pensla med sockerlag och jag använder blå jäst.

  • Margareta

    Tack Emma för bästa receptet någonsin på lussekatter!

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack, vad roligt!

      • Agnetha

        Hejsan, när jag bakade lussebullar senast så provade jag att göra som du – att pensla med ägg efter gräddning. Men jag tyckte att bullarna aldrig torkade utan var liksom klibbiga och fastnade i varandra 😫. Blir det så även för dig?

        • A
          Emma Brink Rask

          Nej, det ska inte bli kladdiga, ägget ska torka/dunsta. Kanske väntade du för länge med att pensla dem så att det inte var varma nog.

  • Hej! Dessa blev supergoda! Men måste bara höra om mängden mjöl. Jag gjorde dubbel sats och hade i allt som skulle bara i fördegen. När jag sen skulle ha i del två så fick jag ta halva mängden mjöl bara pga att den var väldigt hård. Min kitchenaid orkade inte med denna degklump så jag fick knåda den för hand. Och ändå med en halv liter mjöl mindre än i receptet.
    Vad kan jag ha gjort för fel?
    Men slutresultatet blev superbra!

    • A
      Emma Brink Rask

      Den kan vara lite hård innan man har fått ner smöret, men efter det ska det inte vara några problem.

      • Matilda

        Jag var så taggad på att testa den här degen för att göra saffransbullarna! Men dom blev så sega och degiga på insidan så kunde inte ens äta dom.
        Jag gjorde ett misstag och trodde att degen gjorde 8 bullar, men det var ju 16. Jag hade en utgången torrjäst jag använde så storleken blev bra ändå för det tog lite tid för degen att komma igång med jäsningen, antagligen för att jästen var gammal?
        Men vad kan jag ha gjort fel för att den blev seg och degiga på insidan? Jag följde hela receptet förutom att jag gjorde 8 bullar. Och jag använde bakmaskin, och degen blev så fin och glansig och lätthanterad….

  • E Lindström

    Hej! Min assistent stannade just av utmattning för att degen var så tung och kompakt. Vet inte om den pajat för evigheter.
    Det är en Smeg med högt wattantal och brukar klara det mesta men det här var tungt.
    Jag reagerar precis som flera andra på att det känns som att det är så lite degvätska i. När man häller i de sista decilitrarna av mjöl så blir man helt svettig eftersom den redan verkar så mättad.

  • Yasaman

    I made them this morning. A beginner in yeast pastries and this turned out perfect! So easy to follow and make, specially if you have a mixer.
    Thank you very much for this recipe and that you take the time to convert it to grams, absolutely fool proof and delicious.

  • Josephine De Cal

    Hej,
    Håller på att baka dina lussekatter nu! En fråga; ska lussekatterna gräddas i mitten av ugnen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, det blir bra. Har du varmluft spelar det ingen roll.

  • Jag gillar kraftig saffransmak, vad händer om man har i 1g saffran istället för 0,5?

  • Michaela

    Hej Emma! Jag provade det här receptet, men jag var tvungen att kasta degen och ge upp. Tyckte att jag följde receptet till punkt och pricka, vägde upp allt på grammet, men när jag skulle blanda ihop fördegen med resten av torrvarorna (för hand, om det spelar roll?) så gick det bara inte ihop. Det var på tok för torrt för att degen skulle ta åt sig mjölet.

    Jag provade att tillsätta lite mer mjölk (typ en deci?), men då gick det bara ifrån att vara alldeles för torrt och kompakt till att bli typ en smetig deg med massvis av torra, kompakta klumpar i.

    Jag vet inte om mjölet var gammalt eller om jag knasade till något? Om just det här receptet kanske bara är helt tokknöligt att få ihop utan bakmaskin? Det var väl bara inte min dag helt enkelt 🙁

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tror att det är knepigt utan bakmaskin. Med bakmaskin tar det ändå 4-5 minuter innan degen börjar gå ihop sig och bli blank och fin.

      • Jag körde utan bakmaskin och löste det genom att ta i hälften av mjölet, sen allt smör och sen resten av smöret. Blev perfekt deg 😊

  • Tack för ett fantastiskt recept! Vilken smidig och lättarbetad deg!

  • Hej!
    Jag tänkte göra ditt saffransextrakt. Hur ska jag då tänka när jag gör detta receptet? Det innehåller ju saffransextrakt som består av ”0,5 gram saffran
    10 gram kokande vatten (1 msk)
    10 gram strösocker (1 msk)”.
    Hur många msk av extraktet (som är gjort med sprit) ska jag ta? Ska jag ta extrakt plus 10 gram socker?
    Tacksam för svar!

    • A
      Emma Brink Rask

      Då tar du bara 0,5 msk av koncentratet för 0,5 gram saffran.

  • Jessica

    Hej! Degen blev toppen och gick jättebra att baka ut! Först var den väldigt kompakt och hade lite svårt att ta till sig smöret men med tålamod och lite hjälp (degen satte sig runt degkroken) så gick det fint. Blev också så mkt finare att pensla efter gräddning, testade båda! Smakmässigt tyckte jag att jag kände av saltet och hade önskat dem lite sötare. Kan man minska salt ngt och öka sockret utan att det kemiska blir knas? Ska man ta mer socker i fördeg el efter sen isf? Tack för bra recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan minska lite på salt och öka lite på socker, tror att det ska funka fint. Ta mer socker med det andra.

  • Bästa receptet någonsin!! och då tycker jag det trots att jag fick knåda degen för hand i 15 minuter pga äger ingen köksmaskin. Tycker dels det var trevligt att det tog lite längre tid så man hann diska mellan men också att det inte var nåt mjöl i utbakningen!! Fick även ut de saftigaste lussekatterna också, kommer garanterat göra dem igen!

  • Denna deg ska absolut testas! Jag har bara en fråga. Använder du vanligt vetemjöl eller vetemjöl special, med tanke på den långa bearbetningen? Tack för alla vackra bilder och underbara recept du delar! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack! Jag använder special om jag har det hemma, annars vanligt.

      • Underbart bra och enkel deg att baka ut och fantastiskt goda, men mina blev lite kladdiga på ytan tyckte jag… Skulle jag ha satt in dem någon minut till i ugnen efter att jag penslade dem kanske…?

        • A
          Emma Brink Rask

          Nej, det ska inte bli kladdiga, ägget ska torka/dunsta. Kanske väntade du för länge med att pensla dem så att det inte var varma nog.

  • Terése

    Är steg nr 5 med eller utan något över degen?

  • Hur gör du efter pendling, svalna på galler?

  • Cecilia

    När degen ska vila, ska den vara övertäckt då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Vilket som! Den hinner inte torka på den tiden, men du kan lägga en handduk över.

  • Sinthia

    Hej! Om man vill halvera satsen, tar man hälften av allt då?

  • Margareta

    Går det bra att följa detta recept fast man inte har någon bakmaskin eller termometer? Tips i så fall? Vill så gärna testa detta då jag älskar dina recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra, termometer behöver du inte. Mjölken ska vara lite svalare än fingervarm.
      Men du behöver arbeta degen väldigt länge för hand, minst 20 minuter.

  • Super bara recept! Gillar att allt är angivet i gram 👍🏻 Inget kan gå fel om man följer receptet ☺️

  • Margareta B Johansson

    Wov vilken deg Nu blir det den degen hädanefter!!!! MEN mina lussekatter blev inte lika fina som dina…men de är nog goda, hoppas jag
    TACK FÖR RECEPTET. Och GOD JUL på dig
    🕯🎄❤️❤️❤️

  • Caroline

    Hej!
    Har bakat enligt detta recept två gånger nu, SÅ GOTT! Min man som annars är lätt skeptiskt till lussebullar, pga att de ofta blir torra, tog tar flera av dessa 🙂

  • Blev goda och jag följde receptet exakt vad det står (tittade även på filmen), men de jäste inte och blev mycket små.Växte inte nämnvärt i ugnen. Degen var spänstig, nästan som en pizzadeg. Degen jäste under handduk i normal rumstemperatur. Bullarna känns kompakta och är inte luftiga, men mycket fina till utseende. Tyckte spontant att det var lite degvätska än vad andra recept brukar ha. Vad kan ha gått fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Svårt att svara på, det låter som att degen har rätt form. De blir inte superluftiga och fluffiga utan lite mer kompakta och väldigt saftiga.

  • Johanna Liljefält

    Kan jag byta sockret mot sirap? 😃 Och hur gör jag isåfall med saffranet som ska dra med socker och vatten en stund?
    Kanonbra recept! 😍

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan det men det finns inte riktigt någon orsak att göra det, bullarna blir saftiga nog ändå. Du kan göra på samma sätt, saffranet drar ju sig bara med väldigt lite socker.

      • Johanna Liljefält

        Tack för svar! Byter för att vi har en familjemedlem som inte kan äta strösocker men sirap går bra (Inga fler frågor på det 😅). Så det har enbart med det att göra 😃 Provade att göra receptet på sötströ, jäsningen uteblev mer eller mindre och det blev lite surdegskänsla över bullarna. Men goda ändå. Dock inget jag kan rekommendera att baka något som ska jäsa med sötströ 😄

  • Rose-Marie Johansson

    Så många som skriver och frågar om det går att dubbla receptet . Läs tidigare kommentarer så ser du.

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, och som du ser har jag svarat att det går fint.

  • Fantastiskt recept!! Underbart goda lussekatter och sååå smidig deg! Kommer aldrig baka nåt annat recept igen. TACK och God Jul!

  • Kan man göra på torrjäst?

  • Bakade nyss dessa och HALLELUJA!! Kommer aldrig använda något annat recept 🙌

  • Upplevde att mina bullar blev lite torra på ytan efter den långa jäsningen. Vad kan det bero på?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror nog just på det att de legat framme länge. Jag brukar lägga plastfolie över eller se till att de är ordentligt täckta med en handduk.

  • Mina jäste inte alls, löser du upp jästen först i den 30 gradiga mjölken innan du häller i mjölet och saffranet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det ska inte spela någon roll om man gör det eller inte.
      Ibland jäser de lite mindre men blir ändå stora när man bakar dem sen.

  • Hej!
    Ska bli roligt att baka efter ditt recept! Med risk för att låta dum (jag är verkligen rookie när det gäller bakning) men går det att dubbla receptet om man vill ha fler bullar? Eller blir det fel/svårhanterligt? Jag undrar även om det är bättre att ha varmluft än vanlig värme? Blir det inte torrare bullar av varmluften? Eller är det tvärtom? Rookie som sgat! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra att dubbla.
      Kör utan varmluft. 230 grader.

      • Tack för snabbt svar och jag ber om ursäkt, först efteråt såg jag att typ 5 pers före mig ställt samma fråga!
        Ska baka i veckan, tack för ditt recept och dina tips, de uppskattas!!

Lämna ett svar till Sinthia (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg