Goda, saftiga och lättbakade! Här är mitt bästa recept på lussekatter.
Lussebullar är ju faktiskt ett måste varje år. Läs mina 5 bästa tips för att lyckas med lussedegen och kom sedan tillbaka hit och baka efter det bästa receptet du någonsin provat, du kommer aldrig att gå tillbaka till något annat.Ca 25
Maja
Håller på att prova detta recept för första gången. Precis som många andra undrade jag om jag gjort fel eftersom degen blev så torr men efter smöret och 15min i assistenten blev degen fantastisk. Det jag undrar är hur du brukar kavla ut degen? Gissar på ganska långsmal? Stort tack för alla recept, jag har fått så otroligt mycket beröm för allt jag bjudit på från din sida.
Emma Brink Rask
Härligt!
Elin
En sån suveränt lättbakat deg och toppengoda bullar. Såg lite kärvt ut innan smöret kom i men ack vilken smidig och helt kladdfri deg det blev. Tusen tack förxreceptet!
Lina
Mina bullar ligger och jäser nu! Men jag provade att göra glutentesten efter 15min i bakmaskin, det gick inte. Kommer det påverka hur saftiga de blir?
Mvh Lina
Emma Brink Rask
Förmodligen lite. Du skulle nog kört den en stund till då. Det beror väldigt på vilken maskin man har hur lång tid det tar.
Amani
Vilket fantastiskt recept! Bakade efter det idag och har aldrig ätit så goda lussebullar! Körde torrjäst så ökade värmen på mjölken och jäser alltid min deg överlag extremt länge så körde likadant denna gång😍 wow wow wow säger jag bara!!!
Emma Brink Rask
Så kul att höra!
Johanna
Hejsan, Älskar ditt recept men jag inser att jag bara har 212 g vetemjöl (tänkte göra dubbelt recept), kan jag ta resten manitoba cream?
Emma Brink Rask
Det går utmärkt!
Hannah
Hej Emma, tack för receptet! I år lyckades jag dock inte riktigt… Två frågor: spelar det någon roll vilken hastighet maskinen går på? Och två, om bullarna inte blivit märkbart större efter två timmar, ska de fortsätta att jäsa i tre och kanske fyra timmar? Kommer de att jäsa till slut eller har något blivit galet? Nu gräddade jag dem ändå efter två timmar och de blev torra och tråkigare än i fjol…
Emma Brink Rask
När man kör vetedeg med degkrok ska man aldrig köra på högre hastighet än 1-2.
Om de inte rest sig så mycket efter 2-3 timmar så brukar jag grädda dem ändå, och då reser de sig i ugnen. Kanske hade du för kallt där de jäste?
Sofie
Hej!
Följde ditt recept till punkt och pricka men hjälp vad salta de blev! Vet med mig att jag endast tog en tsk och den va knapp. Vanligtvis till andra recept brukar jag använda 0,5 tsk salt till 5dl degvätska.
Verkar ju som att det endast är mina lussekatter som blivit salta om man läser kommentarerna.
Men annars en mycket fin och följsam deg och väldigt saftiga lussekatter.
Hellen
Jag har aldrig bakat lussebullar innan, så jag googlade ett antal recept och kände att ditt recept tillsammans med dina tips kändes bäst (uppskattar bla att du anger mått i gram) och resultatet blev jättebra! Jag bakade för några kompisar varav en mjölkallergiker, så jag bytte ut smöret mot margarin och istället för mjölk hade jag i 2 dl havremjölk + 0,5 dl havregrädde (matlagningsgrädde). Mjölkallergikern sa att det var de godaste lussebullarna hon ätit 🙂
Tack för receptet!
Emma Brink Rask
Så roligt att höra!
Ulrika
Har nu bakat dem för andra gången. Riktigt smidig deg! Och så bra att man slipper mjöla ner hela köket när bullarna ska bakas ut. Tog bara lite mjöl på kaveln. Det är ett riktigt heldagsprojekt med all jästid men det är det värt. Det enda jag inte helt gillade var att ha salt i äggpenslingen så det skippade jag andra gången. Tack!
Emma Brink Rask
Kul att höra! Det ska bara vara en liten nypa salt, så att ägget inte blir så segt att pensla, det ska inte smaka salt, då har man tagit för mycket. 🙂
Anders
Ah sy gytt det blev!
Alva
Går det att nattjäsa bullarna, och hur mycket behöver jästen dras ned på i så fall?
Bakade med vanlig jästid förra julen och jag är frälst😍🎄
Emma Brink Rask
Om de står kallt behöver du inte minska jästen. Ska de stå framme får du nog minska ner till hälften iaf.
Sofia
Bästa receptet jag provat hittills!🤩 Superfin deg utan kladd som ger fina, glansiga och saftiga lussekatter!
Sandy
Hej! Går det att göra lussekatterna veganska? Och vilken jäst använder du?
Emma Brink Rask
Absolut, kör på margarin, pensla med sockerlag och jag använder blå jäst.
Margareta
Tack Emma för bästa receptet någonsin på lussekatter!
Emma Brink Rask
Tack, vad roligt!
Agnetha
Hejsan, när jag bakade lussebullar senast så provade jag att göra som du – att pensla med ägg efter gräddning. Men jag tyckte att bullarna aldrig torkade utan var liksom klibbiga och fastnade i varandra 😫. Blir det så även för dig?
Emma Brink Rask
Nej, det ska inte bli kladdiga, ägget ska torka/dunsta. Kanske väntade du för länge med att pensla dem så att det inte var varma nog.
Åsa
Hej! Dessa blev supergoda! Men måste bara höra om mängden mjöl. Jag gjorde dubbel sats och hade i allt som skulle bara i fördegen. När jag sen skulle ha i del två så fick jag ta halva mängden mjöl bara pga att den var väldigt hård. Min kitchenaid orkade inte med denna degklump så jag fick knåda den för hand. Och ändå med en halv liter mjöl mindre än i receptet.
Vad kan jag ha gjort för fel?
Men slutresultatet blev superbra!
Emma Brink Rask
Den kan vara lite hård innan man har fått ner smöret, men efter det ska det inte vara några problem.
Matilda
Jag var så taggad på att testa den här degen för att göra saffransbullarna! Men dom blev så sega och degiga på insidan så kunde inte ens äta dom.
Jag gjorde ett misstag och trodde att degen gjorde 8 bullar, men det var ju 16. Jag hade en utgången torrjäst jag använde så storleken blev bra ändå för det tog lite tid för degen att komma igång med jäsningen, antagligen för att jästen var gammal?
Men vad kan jag ha gjort fel för att den blev seg och degiga på insidan? Jag följde hela receptet förutom att jag gjorde 8 bullar. Och jag använde bakmaskin, och degen blev så fin och glansig och lätthanterad….
E Lindström
Hej! Min assistent stannade just av utmattning för att degen var så tung och kompakt. Vet inte om den pajat för evigheter.
Det är en Smeg med högt wattantal och brukar klara det mesta men det här var tungt.
Jag reagerar precis som flera andra på att det känns som att det är så lite degvätska i. När man häller i de sista decilitrarna av mjöl så blir man helt svettig eftersom den redan verkar så mättad.
Emma Brink Rask
Det löser sig när man får i smöret.
Yasaman
I made them this morning. A beginner in yeast pastries and this turned out perfect! So easy to follow and make, specially if you have a mixer.
Thank you very much for this recipe and that you take the time to convert it to grams, absolutely fool proof and delicious.
Emma Brink Rask
Thanks!
Josephine De Cal
Hej,
Håller på att baka dina lussekatter nu! En fråga; ska lussekatterna gräddas i mitten av ugnen?
Emma Brink Rask
Ja, det blir bra. Har du varmluft spelar det ingen roll.
Jade
Jag gillar kraftig saffransmak, vad händer om man har i 1g saffran istället för 0,5?
Emma Brink Rask
Det smakar mer saffran.
Michaela
Hej Emma! Jag provade det här receptet, men jag var tvungen att kasta degen och ge upp. Tyckte att jag följde receptet till punkt och pricka, vägde upp allt på grammet, men när jag skulle blanda ihop fördegen med resten av torrvarorna (för hand, om det spelar roll?) så gick det bara inte ihop. Det var på tok för torrt för att degen skulle ta åt sig mjölet.
Jag provade att tillsätta lite mer mjölk (typ en deci?), men då gick det bara ifrån att vara alldeles för torrt och kompakt till att bli typ en smetig deg med massvis av torra, kompakta klumpar i.
Jag vet inte om mjölet var gammalt eller om jag knasade till något? Om just det här receptet kanske bara är helt tokknöligt att få ihop utan bakmaskin? Det var väl bara inte min dag helt enkelt 🙁
Emma Brink Rask
Jag tror att det är knepigt utan bakmaskin. Med bakmaskin tar det ändå 4-5 minuter innan degen börjar gå ihop sig och bli blank och fin.
Anna
Jag körde utan bakmaskin och löste det genom att ta i hälften av mjölet, sen allt smör och sen resten av smöret. Blev perfekt deg 😊
Emma Brink Rask
Härligt att höra!
Sara
Tack för ett fantastiskt recept! Vilken smidig och lättarbetad deg!
Sara
Hej!
Jag tänkte göra ditt saffransextrakt. Hur ska jag då tänka när jag gör detta receptet? Det innehåller ju saffransextrakt som består av ”0,5 gram saffran
10 gram kokande vatten (1 msk)
10 gram strösocker (1 msk)”.
Hur många msk av extraktet (som är gjort med sprit) ska jag ta? Ska jag ta extrakt plus 10 gram socker?
Tacksam för svar!
Emma Brink Rask
Då tar du bara 0,5 msk av koncentratet för 0,5 gram saffran.
Jessica
Hej! Degen blev toppen och gick jättebra att baka ut! Först var den väldigt kompakt och hade lite svårt att ta till sig smöret men med tålamod och lite hjälp (degen satte sig runt degkroken) så gick det fint. Blev också så mkt finare att pensla efter gräddning, testade båda! Smakmässigt tyckte jag att jag kände av saltet och hade önskat dem lite sötare. Kan man minska salt ngt och öka sockret utan att det kemiska blir knas? Ska man ta mer socker i fördeg el efter sen isf? Tack för bra recept!
Emma Brink Rask
Du kan minska lite på salt och öka lite på socker, tror att det ska funka fint. Ta mer socker med det andra.
Sara
Bästa receptet någonsin!! och då tycker jag det trots att jag fick knåda degen för hand i 15 minuter pga äger ingen köksmaskin. Tycker dels det var trevligt att det tog lite längre tid så man hann diska mellan men också att det inte var nåt mjöl i utbakningen!! Fick även ut de saftigaste lussekatterna också, kommer garanterat göra dem igen!
Emma Brink Rask
Kul att höra!
Sara
Denna deg ska absolut testas! Jag har bara en fråga. Använder du vanligt vetemjöl eller vetemjöl special, med tanke på den långa bearbetningen? Tack för alla vackra bilder och underbara recept du delar! 🙂
Emma Brink Rask
Tack! Jag använder special om jag har det hemma, annars vanligt.
Theres
Underbart bra och enkel deg att baka ut och fantastiskt goda, men mina blev lite kladdiga på ytan tyckte jag… Skulle jag ha satt in dem någon minut till i ugnen efter att jag penslade dem kanske…?
Emma Brink Rask
Nej, det ska inte bli kladdiga, ägget ska torka/dunsta. Kanske väntade du för länge med att pensla dem så att det inte var varma nog.
Terése
Är steg nr 5 med eller utan något över degen?
Diana
Hur gör du efter pendling, svalna på galler?
Emma Brink Rask
Ja, eller bara på plåten.
Cecilia
När degen ska vila, ska den vara övertäckt då?
Emma Brink Rask
Vilket som! Den hinner inte torka på den tiden, men du kan lägga en handduk över.
Sinthia
Hej! Om man vill halvera satsen, tar man hälften av allt då?
Emma Brink Rask
Japp!
Sinthia
Även jästen?
Margareta
Går det bra att följa detta recept fast man inte har någon bakmaskin eller termometer? Tips i så fall? Vill så gärna testa detta då jag älskar dina recept!
Emma Brink Rask
Det går bra, termometer behöver du inte. Mjölken ska vara lite svalare än fingervarm.
Men du behöver arbeta degen väldigt länge för hand, minst 20 minuter.
Hanni
Super bara recept! Gillar att allt är angivet i gram 👍🏻 Inget kan gå fel om man följer receptet ☺️
Margareta B Johansson
Wov vilken deg Nu blir det den degen hädanefter!!!! MEN mina lussekatter blev inte lika fina som dina…men de är nog goda, hoppas jag
TACK FÖR RECEPTET. Och GOD JUL på dig
🕯🎄❤️❤️❤️
Caroline
Hej!
Har bakat enligt detta recept två gånger nu, SÅ GOTT! Min man som annars är lätt skeptiskt till lussebullar, pga att de ofta blir torra, tog tar flera av dessa 🙂
Anna
Blev goda och jag följde receptet exakt vad det står (tittade även på filmen), men de jäste inte och blev mycket små.Växte inte nämnvärt i ugnen. Degen var spänstig, nästan som en pizzadeg. Degen jäste under handduk i normal rumstemperatur. Bullarna känns kompakta och är inte luftiga, men mycket fina till utseende. Tyckte spontant att det var lite degvätska än vad andra recept brukar ha. Vad kan ha gått fel?
Emma Brink Rask
Svårt att svara på, det låter som att degen har rätt form. De blir inte superluftiga och fluffiga utan lite mer kompakta och väldigt saftiga.
Johanna Liljefält
Kan jag byta sockret mot sirap? 😃 Och hur gör jag isåfall med saffranet som ska dra med socker och vatten en stund?
Kanonbra recept! 😍
Emma Brink Rask
Du kan det men det finns inte riktigt någon orsak att göra det, bullarna blir saftiga nog ändå. Du kan göra på samma sätt, saffranet drar ju sig bara med väldigt lite socker.
Johanna Liljefält
Tack för svar! Byter för att vi har en familjemedlem som inte kan äta strösocker men sirap går bra (Inga fler frågor på det 😅). Så det har enbart med det att göra 😃 Provade att göra receptet på sötströ, jäsningen uteblev mer eller mindre och det blev lite surdegskänsla över bullarna. Men goda ändå. Dock inget jag kan rekommendera att baka något som ska jäsa med sötströ 😄
Rose-Marie Johansson
Så många som skriver och frågar om det går att dubbla receptet . Läs tidigare kommentarer så ser du.
Emma Brink Rask
Ja, och som du ser har jag svarat att det går fint.
Kajsa
Fantastiskt recept!! Underbart goda lussekatter och sååå smidig deg! Kommer aldrig baka nåt annat recept igen. TACK och God Jul!
Agneta
Kan man göra på torrjäst?
Emma Brink Rask
Det borde gå bra!
Hanna
Bakade nyss dessa och HALLELUJA!! Kommer aldrig använda något annat recept 🙌
Lou
Upplevde att mina bullar blev lite torra på ytan efter den långa jäsningen. Vad kan det bero på?
Emma Brink Rask
Det beror nog just på det att de legat framme länge. Jag brukar lägga plastfolie över eller se till att de är ordentligt täckta med en handduk.
Petra
Mina jäste inte alls, löser du upp jästen först i den 30 gradiga mjölken innan du häller i mjölet och saffranet?
Emma Brink Rask
Det ska inte spela någon roll om man gör det eller inte.
Ibland jäser de lite mindre men blir ändå stora när man bakar dem sen.
Sara
Hej!
Ska bli roligt att baka efter ditt recept! Med risk för att låta dum (jag är verkligen rookie när det gäller bakning) men går det att dubbla receptet om man vill ha fler bullar? Eller blir det fel/svårhanterligt? Jag undrar även om det är bättre att ha varmluft än vanlig värme? Blir det inte torrare bullar av varmluften? Eller är det tvärtom? Rookie som sgat! 🙂
Emma Brink Rask
Det går bra att dubbla.
Kör utan varmluft. 230 grader.
Sara
Tack för snabbt svar och jag ber om ursäkt, först efteråt såg jag att typ 5 pers före mig ställt samma fråga!
Ska baka i veckan, tack för ditt recept och dina tips, de uppskattas!!
Maria Karlsen
Jeg skal bake mellom 50 – 80 lussekatter til jobben. Har du prøvd å fryse lussekattene? Vil de føles som ferske når de tines eller tørre?
Emma Brink Rask
Det går jättefint att frysa. Frys dem direkt när de har kallnat. De är lika goda och saftiga när du tar fram dem sen.
Carro
Hej!
Spännande recept. Går det att dubbla receptet rakt av ifall man vill få ut mååånga lussebullar 😊
Emma Brink Rask
Det går bra!
Terése
Om man dubblar mängden saffran ska man även dubbla mängden vatten och socker?
Emma Brink Rask
Det behöver man inte.
Lotta
Kan man dubblera receptet om man vill göra dubbel sats? Inga andra mått menar jag
/Lotta
Emma Brink Rask
Det går fint att dubbla.
Miranda
Fungerar det bra att dubbla det här receptet?
Emma Brink Rask
Det går fint.
Åsa Pedersen
Är det verkligen korrekt att sista jäsningen tar 2-3 timmar. Mina verkar färdigjästa på 30 min. Är något fel då?
Emma Brink Rask
Då har förmodligen din degvätska varit lite för varm. Men det funkar ändå, du kan baka av dem om de verkar klara.
Längre jäsning ger saftigare bullar med mer smak.
Matilda
Måste prova!
Såklart godast samma dag man bakar dem, men om jag vill bjuda jobbet på måndag. Hur förvarar jag de bäst om jag bakar på söndag? I papperspåse? Plastpåse? Eller ska jag frysa de och låta de tina upp på måndag morgon?
Emma Brink Rask
Låt dem svalna helt och lägg dem sedan i en tät plastpåse. Sen kan du antingen frysa dem över natten och ta med dem frusna till jobbet och låta dem tina där. Eller så fryser du dem inte, med det här receptet så är de saftiga även nästa dag.
Gun-Britt Moberg
Jag bakade dina saffransbullar med apelsinmandelfyllning och de blev helt fantastiska.
Igår bakade jag dina lussekatter och vad jag kan se är det är det samma deg, men de blev torra. . Degen var så hård när jag arbetade den i maskin så jag var tvungen att arbeta in mer mjölk i den. Vad kan jag ha gjort för fel? Vägde ingredienserna
Tycker du har helt fantastiska recept
Emma Brink Rask
Då måste något ha blivit fel när du bakade dem andra gången. Det är som sagt samma deg, så du borde får samma resultat. 🙂
Agnes Kelemen
Du skriver 250 gram mjölk , hm har du läst genom receptet,🥶
Emma Brink Rask
Vad är problemet?
Sanna
Undrar också om det verkligen blivit rätt då jag följde receptet till punkt och pricka men fick den torraste degen jag sett, fick tillsätta 1-2 dl mjölk för att den skulle bli någorlunda som en vanlig deg
Emma Brink Rask
Det är helt rätt. Den ska vara spänstig, men man ska kunna ta i den utan att bli kladdig så på så sätt så är det inte en vanlig deg.
För mig funkar det varje gång. Gäller bara att verkligen ge den tid att ältas och knådas.
Marie
De ser fantastiska ut. Ska testa idag, älskar lång jästid blir så mkt godare.
Malin Eskilsson
Testade precis enligt receptet! Riktigt goda!
Julia
Ska de verkligen jäsa 2-3 timmar? Har aldrig sett recept där de ska jäsa såååå länge? :-/ De ser även sjukt små ut när du rullar dom på ditt klipp/film på dins story, hur blir de dubbla sin storlek efter jäsning eller?
Emma Brink Rask
Lång jästid ger saftigare och mer smakrika bullar. Jag jäser alltid min vetedeg så länge och det gör de på bagerierna också. Men det beror på lite hur varmt eller kallt du har det hemma. De ska jäsa till dubbel storlek och sen blir de ytterligare lite större i ugnen. Men jag gillar mina lussekatter lite mindre än de man köper i affären. Du gör dina så stora du vill, bara att kavla tjockare och större yta. 😊
Anna-Carin
Kan jag göra dem glutenfria?
Emma Brink Rask
Jag vet inget enkelt sätt att göra jäst vetedeg glutenfri.
Linnéa
Hej!
Jag gjorde efter detta recept och tyckte att bullarna smakade väldigt mycket jäst… Vad kan vara fel då? Har de jäst för länge?
Mvh Linnéa
PS. Älskar att följa dig på Instagram! 😍
Emma Brink Rask
Hmm, det låter snarare som att de jäst för lite. Men nåt har blivit knas, för det ska ju inte smaka jäst.
Nellie
Jag har stora problem sedan tidigare att lussebullarna inte blir fina i formen. Hur gör du? De ser helt fantastiska ut! Älskar dina recept.
Emma Brink Rask
Jag kommer att visa en film på hur jag gör på instagram stories när vi närmar oss advent. Håll utkik!
Maria Tomas
Hej!
Är det färskt eller torrjäst du använder?
Mvh
Maria
Emma Brink Rask
Färsk
Linda Hansson
Hej!
Blir dessa lussekatter ganska stora? Om jag menar som riktmärke att en ogräddad + ojäst väger ca 83 g på vågen.
Jag tänkte nämligen baka dem till styckeförsäljning i cafeterian på julbasaren i Bern. De kommer prissättas med 30 kr styck.
Med vänlig hälsning,
Linda i Schweiz
Emma Brink Rask
Jag skulle säga att de blir ganska små. Kanske 50-60 g. Men du kan ju göra dem hur stora du vill.
Frida Pålsson
Hej!
Tack för noggrant recept! Jag undrar över detta med att pensla efteråt… känns lite läskigt – vilka fördelar har det? Är det viktigt att bullarna är helt varma? Tycker du det är ett alternativ att pensla med smält smör och socker?
Emma Brink Rask
Det jag gillar bäst med det är att man inte får några fula äggränder på bullarna, vilket man får om man penslar före. Att pensla efter ger också en hinna som kapslar in fukten i bullen. Ja, jätteviktigt att bullarna är direkt från ugnen så att ägget tillagas och dunstar, och att du inte får en kladdig yta. Om du vill pensla med smält smör och socker behöver du inte pensla dem med något annat, varken före eller efter gräddning.