Lussekatter

13 december, 2019

Goda, saftiga och lättbakade! Här är mitt bästa recept på lussekatter.

Lussebullar är ju faktiskt ett måste varje år. Läs mina 5 bästa tips för att lyckas med lussedegen och kom sedan tillbaka hit och baka efter det bästa receptet du någonsin provat, du kommer aldrig att gå tillbaka till något annat.Ca 25

Lussekatter

3.8/5(471)
Röster
Portioner: Ca 25 lussekatter

Ingredienser:

Saffransdeg

Saffransblandning:
0,5 gram saffran (eller 1 g om du vill ha mer saffranssmak på bullarna)

10 gram kokande vatten (1 msk)

10 gram strösocker (1 msk)

Fördeg:
250 gram mjölk (2,5 dl)

275 gram mjöl (4,5 dl)

25 gram jäst

Saffransdeg:
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

100 gram socker (dryg 1 dl)

5 gram salt (1 tsk)

100 gram rumsvarmt smör

Till utbakningen

Russin

1 ägg

Instruktioner:

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jästen och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter.

5. Låt degen vila i ca 20-30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara ”slappna av” så att du kan hantera den utan att den vill dra ihop sig.

6. Baka sedan ut lussekatterna som du vill ha dem, du behöver inget mjöl till utbakningen. Jag brukar kavla, skära remsor som jag sedan rullar ihop till katter, det ger dem helt perfekta snurror.

7. Lägg bullarna på plåtar och täck över med en bakduk, låt dem sedan jäsa till ca dubbel storlek, det tar minst ett par timmar.

8. Lägg russinen i blöt i 20 minuter. Sätt sedan russinen i bullarna och baka av dem.

9. Grädda i 210 grader varmluft, (230 grader vanlig), i ca 8 minuter tills de fått fin färg.

10. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med ägg uppvispat med lite vatten och salt. Pensla runt hela så att de blir glansiga och fina.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
120 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Håller på att prova detta recept för första gången. Precis som många andra undrade jag om jag gjort fel eftersom degen blev så torr men efter smöret och 15min i assistenten blev degen fantastisk. Det jag undrar är hur du brukar kavla ut degen? Gissar på ganska långsmal? Stort tack för alla recept, jag har fått så otroligt mycket beröm för allt jag bjudit på från din sida.

  • En sån suveränt lättbakat deg och toppengoda bullar. Såg lite kärvt ut innan smöret kom i men ack vilken smidig och helt kladdfri deg det blev. Tusen tack förxreceptet!

  • Mina bullar ligger och jäser nu! Men jag provade att göra glutentesten efter 15min i bakmaskin, det gick inte. Kommer det påverka hur saftiga de blir?
    Mvh Lina

    • A
      Emma Brink Rask

      Förmodligen lite. Du skulle nog kört den en stund till då. Det beror väldigt på vilken maskin man har hur lång tid det tar.

  • Vilket fantastiskt recept! Bakade efter det idag och har aldrig ätit så goda lussebullar! Körde torrjäst så ökade värmen på mjölken och jäser alltid min deg överlag extremt länge så körde likadant denna gång😍 wow wow wow säger jag bara!!!

  • Hejsan, Älskar ditt recept men jag inser att jag bara har 212 g vetemjöl (tänkte göra dubbelt recept), kan jag ta resten manitoba cream?

  • Hej Emma, tack för receptet! I år lyckades jag dock inte riktigt… Två frågor: spelar det någon roll vilken hastighet maskinen går på? Och två, om bullarna inte blivit märkbart större efter två timmar, ska de fortsätta att jäsa i tre och kanske fyra timmar? Kommer de att jäsa till slut eller har något blivit galet? Nu gräddade jag dem ändå efter två timmar och de blev torra och tråkigare än i fjol…

    • A
      Emma Brink Rask

      När man kör vetedeg med degkrok ska man aldrig köra på högre hastighet än 1-2.
      Om de inte rest sig så mycket efter 2-3 timmar så brukar jag grädda dem ändå, och då reser de sig i ugnen. Kanske hade du för kallt där de jäste?

  • Hej!
    Följde ditt recept till punkt och pricka men hjälp vad salta de blev! Vet med mig att jag endast tog en tsk och den va knapp. Vanligtvis till andra recept brukar jag använda 0,5 tsk salt till 5dl degvätska.
    Verkar ju som att det endast är mina lussekatter som blivit salta om man läser kommentarerna.
    Men annars en mycket fin och följsam deg och väldigt saftiga lussekatter.

  • Jag har aldrig bakat lussebullar innan, så jag googlade ett antal recept och kände att ditt recept tillsammans med dina tips kändes bäst (uppskattar bla att du anger mått i gram) och resultatet blev jättebra! Jag bakade för några kompisar varav en mjölkallergiker, så jag bytte ut smöret mot margarin och istället för mjölk hade jag i 2 dl havremjölk + 0,5 dl havregrädde (matlagningsgrädde). Mjölkallergikern sa att det var de godaste lussebullarna hon ätit 🙂
    Tack för receptet!

  • Har nu bakat dem för andra gången. Riktigt smidig deg! Och så bra att man slipper mjöla ner hela köket när bullarna ska bakas ut. Tog bara lite mjöl på kaveln. Det är ett riktigt heldagsprojekt med all jästid men det är det värt. Det enda jag inte helt gillade var att ha salt i äggpenslingen så det skippade jag andra gången. Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Kul att höra! Det ska bara vara en liten nypa salt, så att ägget inte blir så segt att pensla, det ska inte smaka salt, då har man tagit för mycket. 🙂

  • Ah sy gytt det blev!

  • Går det att nattjäsa bullarna, och hur mycket behöver jästen dras ned på i så fall?
    Bakade med vanlig jästid förra julen och jag är frälst😍🎄

    • A
      Emma Brink Rask

      Om de står kallt behöver du inte minska jästen. Ska de stå framme får du nog minska ner till hälften iaf.

  • Bästa receptet jag provat hittills!🤩 Superfin deg utan kladd som ger fina, glansiga och saftiga lussekatter!

  • Hej! Går det att göra lussekatterna veganska? Och vilken jäst använder du?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, kör på margarin, pensla med sockerlag och jag använder blå jäst.

  • Margareta

    Tack Emma för bästa receptet någonsin på lussekatter!

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack, vad roligt!

      • Agnetha

        Hejsan, när jag bakade lussebullar senast så provade jag att göra som du – att pensla med ägg efter gräddning. Men jag tyckte att bullarna aldrig torkade utan var liksom klibbiga och fastnade i varandra 😫. Blir det så även för dig?

        • A
          Emma Brink Rask

          Nej, det ska inte bli kladdiga, ägget ska torka/dunsta. Kanske väntade du för länge med att pensla dem så att det inte var varma nog.

  • Hej! Dessa blev supergoda! Men måste bara höra om mängden mjöl. Jag gjorde dubbel sats och hade i allt som skulle bara i fördegen. När jag sen skulle ha i del två så fick jag ta halva mängden mjöl bara pga att den var väldigt hård. Min kitchenaid orkade inte med denna degklump så jag fick knåda den för hand. Och ändå med en halv liter mjöl mindre än i receptet.
    Vad kan jag ha gjort för fel?
    Men slutresultatet blev superbra!

    • A
      Emma Brink Rask

      Den kan vara lite hård innan man har fått ner smöret, men efter det ska det inte vara några problem.

      • Jag var så taggad på att testa den här degen för att göra saffransbullarna! Men dom blev så sega och degiga på insidan så kunde inte ens äta dom.
        Jag gjorde ett misstag och trodde att degen gjorde 8 bullar, men det var ju 16. Jag hade en utgången torrjäst jag använde så storleken blev bra ändå för det tog lite tid för degen att komma igång med jäsningen, antagligen för att jästen var gammal?
        Men vad kan jag ha gjort fel för att den blev seg och degiga på insidan? Jag följde hela receptet förutom att jag gjorde 8 bullar. Och jag använde bakmaskin, och degen blev så fin och glansig och lätthanterad….

  • E Lindström

    Hej! Min assistent stannade just av utmattning för att degen var så tung och kompakt. Vet inte om den pajat för evigheter.
    Det är en Smeg med högt wattantal och brukar klara det mesta men det här var tungt.
    Jag reagerar precis som flera andra på att det känns som att det är så lite degvätska i. När man häller i de sista decilitrarna av mjöl så blir man helt svettig eftersom den redan verkar så mättad.

  • Yasaman

    I made them this morning. A beginner in yeast pastries and this turned out perfect! So easy to follow and make, specially if you have a mixer.
    Thank you very much for this recipe and that you take the time to convert it to grams, absolutely fool proof and delicious.

  • Josephine De Cal

    Hej,
    Håller på att baka dina lussekatter nu! En fråga; ska lussekatterna gräddas i mitten av ugnen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, det blir bra. Har du varmluft spelar det ingen roll.

  • Jag gillar kraftig saffransmak, vad händer om man har i 1g saffran istället för 0,5?

  • Michaela

    Hej Emma! Jag provade det här receptet, men jag var tvungen att kasta degen och ge upp. Tyckte att jag följde receptet till punkt och pricka, vägde upp allt på grammet, men när jag skulle blanda ihop fördegen med resten av torrvarorna (för hand, om det spelar roll?) så gick det bara inte ihop. Det var på tok för torrt för att degen skulle ta åt sig mjölet.

    Jag provade att tillsätta lite mer mjölk (typ en deci?), men då gick det bara ifrån att vara alldeles för torrt och kompakt till att bli typ en smetig deg med massvis av torra, kompakta klumpar i.

    Jag vet inte om mjölet var gammalt eller om jag knasade till något? Om just det här receptet kanske bara är helt tokknöligt att få ihop utan bakmaskin? Det var väl bara inte min dag helt enkelt 🙁

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tror att det är knepigt utan bakmaskin. Med bakmaskin tar det ändå 4-5 minuter innan degen börjar gå ihop sig och bli blank och fin.

      • Jag körde utan bakmaskin och löste det genom att ta i hälften av mjölet, sen allt smör och sen resten av smöret. Blev perfekt deg 😊

  • Tack för ett fantastiskt recept! Vilken smidig och lättarbetad deg!

  • Hej!
    Jag tänkte göra ditt saffransextrakt. Hur ska jag då tänka när jag gör detta receptet? Det innehåller ju saffransextrakt som består av ”0,5 gram saffran
    10 gram kokande vatten (1 msk)
    10 gram strösocker (1 msk)”.
    Hur många msk av extraktet (som är gjort med sprit) ska jag ta? Ska jag ta extrakt plus 10 gram socker?
    Tacksam för svar!

    • A
      Emma Brink Rask

      Då tar du bara 0,5 msk av koncentratet för 0,5 gram saffran.

  • Jessica

    Hej! Degen blev toppen och gick jättebra att baka ut! Först var den väldigt kompakt och hade lite svårt att ta till sig smöret men med tålamod och lite hjälp (degen satte sig runt degkroken) så gick det fint. Blev också så mkt finare att pensla efter gräddning, testade båda! Smakmässigt tyckte jag att jag kände av saltet och hade önskat dem lite sötare. Kan man minska salt ngt och öka sockret utan att det kemiska blir knas? Ska man ta mer socker i fördeg el efter sen isf? Tack för bra recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan minska lite på salt och öka lite på socker, tror att det ska funka fint. Ta mer socker med det andra.

  • Bästa receptet någonsin!! och då tycker jag det trots att jag fick knåda degen för hand i 15 minuter pga äger ingen köksmaskin. Tycker dels det var trevligt att det tog lite längre tid så man hann diska mellan men också att det inte var nåt mjöl i utbakningen!! Fick även ut de saftigaste lussekatterna också, kommer garanterat göra dem igen!

  • Denna deg ska absolut testas! Jag har bara en fråga. Använder du vanligt vetemjöl eller vetemjöl special, med tanke på den långa bearbetningen? Tack för alla vackra bilder och underbara recept du delar! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack! Jag använder special om jag har det hemma, annars vanligt.

      • Underbart bra och enkel deg att baka ut och fantastiskt goda, men mina blev lite kladdiga på ytan tyckte jag… Skulle jag ha satt in dem någon minut till i ugnen efter att jag penslade dem kanske…?

        • A
          Emma Brink Rask

          Nej, det ska inte bli kladdiga, ägget ska torka/dunsta. Kanske väntade du för länge med att pensla dem så att det inte var varma nog.

  • Terése

    Är steg nr 5 med eller utan något över degen?

  • Hur gör du efter pendling, svalna på galler?

  • Cecilia

    När degen ska vila, ska den vara övertäckt då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Vilket som! Den hinner inte torka på den tiden, men du kan lägga en handduk över.

  • Sinthia

    Hej! Om man vill halvera satsen, tar man hälften av allt då?

  • Margareta

    Går det bra att följa detta recept fast man inte har någon bakmaskin eller termometer? Tips i så fall? Vill så gärna testa detta då jag älskar dina recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra, termometer behöver du inte. Mjölken ska vara lite svalare än fingervarm.
      Men du behöver arbeta degen väldigt länge för hand, minst 20 minuter.

  • Super bara recept! Gillar att allt är angivet i gram 👍🏻 Inget kan gå fel om man följer receptet ☺️

  • Margareta B Johansson

    Wov vilken deg Nu blir det den degen hädanefter!!!! MEN mina lussekatter blev inte lika fina som dina…men de är nog goda, hoppas jag
    TACK FÖR RECEPTET. Och GOD JUL på dig
    🕯🎄❤️❤️❤️

  • Caroline

    Hej!
    Har bakat enligt detta recept två gånger nu, SÅ GOTT! Min man som annars är lätt skeptiskt till lussebullar, pga att de ofta blir torra, tog tar flera av dessa 🙂

  • Blev goda och jag följde receptet exakt vad det står (tittade även på filmen), men de jäste inte och blev mycket små.Växte inte nämnvärt i ugnen. Degen var spänstig, nästan som en pizzadeg. Degen jäste under handduk i normal rumstemperatur. Bullarna känns kompakta och är inte luftiga, men mycket fina till utseende. Tyckte spontant att det var lite degvätska än vad andra recept brukar ha. Vad kan ha gått fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Svårt att svara på, det låter som att degen har rätt form. De blir inte superluftiga och fluffiga utan lite mer kompakta och väldigt saftiga.

  • Johanna Liljefält

    Kan jag byta sockret mot sirap? 😃 Och hur gör jag isåfall med saffranet som ska dra med socker och vatten en stund?
    Kanonbra recept! 😍

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan det men det finns inte riktigt någon orsak att göra det, bullarna blir saftiga nog ändå. Du kan göra på samma sätt, saffranet drar ju sig bara med väldigt lite socker.

      • Johanna Liljefält

        Tack för svar! Byter för att vi har en familjemedlem som inte kan äta strösocker men sirap går bra (Inga fler frågor på det 😅). Så det har enbart med det att göra 😃 Provade att göra receptet på sötströ, jäsningen uteblev mer eller mindre och det blev lite surdegskänsla över bullarna. Men goda ändå. Dock inget jag kan rekommendera att baka något som ska jäsa med sötströ 😄

  • Rose-Marie Johansson

    Så många som skriver och frågar om det går att dubbla receptet . Läs tidigare kommentarer så ser du.

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, och som du ser har jag svarat att det går fint.

  • Fantastiskt recept!! Underbart goda lussekatter och sååå smidig deg! Kommer aldrig baka nåt annat recept igen. TACK och God Jul!

  • Kan man göra på torrjäst?

  • Bakade nyss dessa och HALLELUJA!! Kommer aldrig använda något annat recept 🙌

  • Upplevde att mina bullar blev lite torra på ytan efter den långa jäsningen. Vad kan det bero på?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror nog just på det att de legat framme länge. Jag brukar lägga plastfolie över eller se till att de är ordentligt täckta med en handduk.

  • Mina jäste inte alls, löser du upp jästen först i den 30 gradiga mjölken innan du häller i mjölet och saffranet?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det ska inte spela någon roll om man gör det eller inte.
      Ibland jäser de lite mindre men blir ändå stora när man bakar dem sen.

  • Hej!
    Ska bli roligt att baka efter ditt recept! Med risk för att låta dum (jag är verkligen rookie när det gäller bakning) men går det att dubbla receptet om man vill ha fler bullar? Eller blir det fel/svårhanterligt? Jag undrar även om det är bättre att ha varmluft än vanlig värme? Blir det inte torrare bullar av varmluften? Eller är det tvärtom? Rookie som sgat! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra att dubbla.
      Kör utan varmluft. 230 grader.

      • Tack för snabbt svar och jag ber om ursäkt, först efteråt såg jag att typ 5 pers före mig ställt samma fråga!
        Ska baka i veckan, tack för ditt recept och dina tips, de uppskattas!!

  • Maria Karlsen

    Jeg skal bake mellom 50 – 80 lussekatter til jobben. Har du prøvd å fryse lussekattene? Vil de føles som ferske når de tines eller tørre?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går jättefint att frysa. Frys dem direkt när de har kallnat. De är lika goda och saftiga när du tar fram dem sen.

  • Hej!

    Spännande recept. Går det att dubbla receptet rakt av ifall man vill få ut mååånga lussebullar 😊

  • Terése

    Om man dubblar mängden saffran ska man även dubbla mängden vatten och socker?

  • Kan man dubblera receptet om man vill göra dubbel sats? Inga andra mått menar jag
    /Lotta

  • Miranda

    Fungerar det bra att dubbla det här receptet?

  • Åsa Pedersen

    Är det verkligen korrekt att sista jäsningen tar 2-3 timmar. Mina verkar färdigjästa på 30 min. Är något fel då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då har förmodligen din degvätska varit lite för varm. Men det funkar ändå, du kan baka av dem om de verkar klara.
      Längre jäsning ger saftigare bullar med mer smak.

  • Matilda

    Måste prova!
    Såklart godast samma dag man bakar dem, men om jag vill bjuda jobbet på måndag. Hur förvarar jag de bäst om jag bakar på söndag? I papperspåse? Plastpåse? Eller ska jag frysa de och låta de tina upp på måndag morgon?

    • A
      Emma Brink Rask

      Låt dem svalna helt och lägg dem sedan i en tät plastpåse. Sen kan du antingen frysa dem över natten och ta med dem frusna till jobbet och låta dem tina där. Eller så fryser du dem inte, med det här receptet så är de saftiga även nästa dag.

      • Gun-Britt Moberg

        Jag bakade dina saffransbullar med apelsinmandelfyllning och de blev helt fantastiska.
        Igår bakade jag dina lussekatter och vad jag kan se är det är det samma deg, men de blev torra. . Degen var så hård när jag arbetade den i maskin så jag var tvungen att arbeta in mer mjölk i den. Vad kan jag ha gjort för fel? Vägde ingredienserna
        Tycker du har helt fantastiska recept

        • A
          Emma Brink Rask

          Då måste något ha blivit fel när du bakade dem andra gången. Det är som sagt samma deg, så du borde får samma resultat. 🙂

  • Agnes Kelemen

    Du skriver 250 gram mjölk , hm har du läst genom receptet,🥶

    • A
      Emma Brink Rask

      Vad är problemet?

      • Undrar också om det verkligen blivit rätt då jag följde receptet till punkt och pricka men fick den torraste degen jag sett, fick tillsätta 1-2 dl mjölk för att den skulle bli någorlunda som en vanlig deg

        • A
          Emma Brink Rask

          Det är helt rätt. Den ska vara spänstig, men man ska kunna ta i den utan att bli kladdig så på så sätt så är det inte en vanlig deg.
          För mig funkar det varje gång. Gäller bara att verkligen ge den tid att ältas och knådas.

  • De ser fantastiska ut. Ska testa idag, älskar lång jästid blir så mkt godare.

  • Malin Eskilsson

    Testade precis enligt receptet! Riktigt goda!

  • Ska de verkligen jäsa 2-3 timmar? Har aldrig sett recept där de ska jäsa såååå länge? :-/ De ser även sjukt små ut när du rullar dom på ditt klipp/film på dins story, hur blir de dubbla sin storlek efter jäsning eller?

    • A
      Emma Brink Rask

      Lång jästid ger saftigare och mer smakrika bullar. Jag jäser alltid min vetedeg så länge och det gör de på bagerierna också. Men det beror på lite hur varmt eller kallt du har det hemma. De ska jäsa till dubbel storlek och sen blir de ytterligare lite större i ugnen. Men jag gillar mina lussekatter lite mindre än de man köper i affären. Du gör dina så stora du vill, bara att kavla tjockare och större yta. 😊

  • Anna-Carin

    Kan jag göra dem glutenfria?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag vet inget enkelt sätt att göra jäst vetedeg glutenfri.

  • Linnéa

    Hej!
    Jag gjorde efter detta recept och tyckte att bullarna smakade väldigt mycket jäst… Vad kan vara fel då? Har de jäst för länge?
    Mvh Linnéa
    PS. Älskar att följa dig på Instagram! 😍

    • A
      Emma Brink Rask

      Hmm, det låter snarare som att de jäst för lite. Men nåt har blivit knas, för det ska ju inte smaka jäst.

  • Jag har stora problem sedan tidigare att lussebullarna inte blir fina i formen. Hur gör du? De ser helt fantastiska ut! Älskar dina recept.

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag kommer att visa en film på hur jag gör på instagram stories när vi närmar oss advent. Håll utkik!

  • Maria Tomas

    Hej!

    Är det färskt eller torrjäst du använder?

    Mvh

    Maria

  • Linda Hansson

    Hej!
    Blir dessa lussekatter ganska stora? Om jag menar som riktmärke att en ogräddad + ojäst väger ca 83 g på vågen.
    Jag tänkte nämligen baka dem till styckeförsäljning i cafeterian på julbasaren i Bern. De kommer prissättas med 30 kr styck.

    Med vänlig hälsning,
    Linda i Schweiz

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag skulle säga att de blir ganska små. Kanske 50-60 g. Men du kan ju göra dem hur stora du vill.

      • Frida Pålsson

        Hej!
        Tack för noggrant recept! Jag undrar över detta med att pensla efteråt… känns lite läskigt – vilka fördelar har det? Är det viktigt att bullarna är helt varma? Tycker du det är ett alternativ att pensla med smält smör och socker?

        • A
          Emma Brink Rask

          Det jag gillar bäst med det är att man inte får några fula äggränder på bullarna, vilket man får om man penslar före. Att pensla efter ger också en hinna som kapslar in fukten i bullen. Ja, jätteviktigt att bullarna är direkt från ugnen så att ägget tillagas och dunstar, och att du inte får en kladdig yta. Om du vill pensla med smält smör och socker behöver du inte pensla dem med något annat, varken före eller efter gräddning.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg