Lingonpannacottapaj med pepparkaksbotten och kolamaräng

17 oktober, 2023
Foto: Lina Eidenberg Adamo

En kryddig paj med en touch av jul. Pepparkaka och lingon är en match made in heaven och den söta kolamarängen bryter av fint mot den syrliga lingonpannacottan.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

En krämig och god paj som är perfekt att bjuda på i jultid. Pannacottan är både söt och syrligt från lingonen och genom att använda brunt socker i den schweiziska marängen så får den en smarrig kolaton.

Foto: Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Fler smarriga recept med lingon hittar du här >>

Lingonpannacottapaj med pepparkaksbotten och kolamaräng

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pajskal

125 g smör

100 g pepparkakor

100 g digestivekex (7)

Lingonpannacotta

2 gelatinblad

175 g lingon, tinade frysta (2 ½ dl)

90 g råsocker (1 dl)

300 g vispgrädde (3 dl)

2 msk lingonpulver av frystorkade lingon

Kolamaräng

65 gram äggvita (2)

80 gram muscovadosocker (1 dl)

60 g florsocker (1 dl)

Övrigt

1 msk lingonpulver att pudra över pannacottan

Instruktioner:

Pajskal

Smält smöret. Mixa pepparkakor och digestivekex och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar botten, ca 20-22 cm i diameter, och ställ in i kylen medan du gör pannacottan.

Lingonpannacotta

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Lägg lingon och råsocker i en kastrull och koka upp, låt sjuda i ett par minuter. Mixa sedan med en stavmixer och häll genom en sil så att du får en lingonpuré. Blanda purén med grädden och lingonpulver och koka upp. Rör ned gelatinet tills det har smält helt. Låt pannacottan svalna till rumstemperatur och häll sedan i pajskalet. Ställ in i kylen för att stelna i minst 4-5 timmar.

Kolamaräng

1. Värm äggvita, muscovadosocker och florsocker i en skål över ett vattenbad tills det når ca 60 grader och allt socker har smält. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen inte är varmare än fingervarm.

2. Pudra lingonpulver över pannacottan. Gör i ordning två spritspåsar, en med en stängd stjärntyll och en med en eclairtyll. Börja med att spritsa rosorna och fyll sedan på med duttar med eclairtyllen och med stjärntyllen så att du får en slags halvmåne på pajen. Spritsa gärna omlott så att marängen även bygger upp lite på höjden.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ååh vad gott det här lät! Söker efter recept så jag får bort lite tranbär från frysen, och tror det här blir perfekt! har tyvärr helt fullt med öppnade paket i skåpen, om jag bara köper en sorts socker till pajen, tror du det blir bättre med råsocker eller muscovado?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg