Lingoncurdpaj med italiensk maräng

23 oktober, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Spröd botten med syrlig lingoncurd, toppad med söt italiensk maräng. Men det går lika fint med vispad grädde om man hellre vill det.

Lingonpajen som hamnade på omslaget till julnumret av ELLE mat & vin. Spröd botten, syrlig curd och len maräng. Inte behövs det någon ugn heller. Och vill man inte göra italiensk maräng så går det lika bra med vispad grädde till den här pajen.

Lingoncurdpaj med italiensk maräng

3.9/5(21)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pajskal

300 gram digestivekex

150 gram smör

1 tsk malen kanel

Lingoncurd

2 st gelatinblad

400 g frysta lingon

270 g strösocker (3 dl)

5 äggulor

200 g smör, tärnat

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten (0,25 dl)

105 g strösocker (drygt 1 dl)

Instruktioner:

Pajskal

1 Mixa smör, kex och kanel i en matberedare tills de blir en smulig deg.

2. Tryck ut degen i botten och på kanterna i en pajform, ca 22-24 cm, gärna en med löstagbar botten.

3. Ställ in pajformen i kylen medan du gör curden.

Lingoncurd

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Lägg lingonen i en kastrull och värm på dem tillsammans med strösockret tills sockret har smält. Mixa med en stavmixer.

3. Häll äggulorna i en bunke och vispa ihop dem för hand. Häll den varma lingonpurén över äggulorna medan du rör, häll dem genom en sil om du vill ha en helt slät curd.

4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning tills det når 84 grader eller att du märker att den tjocknar.

5. Tillsätt gelatinet och rör om tills det är upplöst.

6. Tillsätt smöret lite i taget och rör om tills det smält.

7. Häll curden i pajskalen och ställ i kylen för att stelna i 3-4 timmar.

Italiensk maräng

1.Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på högsta hastighet. Fortsätt vispa tills marängen svalnat, men den kan fortfarande vara lite ljummen.

4. Spritsa marängen på pajen och bränn av med en gasolbrännare. Spritsa rosor med exempelvis  tyllen Wilton 2D eller 1M.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Johanna

    Går denna bra att förbereda en dag innan servering? Möjligtvis göra marängen precis innan servering.

    • A
      Emma Brink Rask

      Den går att förebereda så långt som dagen före servering, även marängen håller sig fin i kylskåp.

  • Vad heter den vackra växten som du har dekorerat med? Jag antar att den är ätbar för den verkar vara en av dina favoritdekorationer 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Den heter oxalis och är en ört som är släkt med harsyra. Går fint att äta. 🙂

  • Emelie Stridh

    Blir marängen lika god utan att man bränner av den?

  • Lilian Ledin

    Går marängen att förbereda i god tid och förvaras i vispbunken/spritspåsen eller är det viktigt att den är nyvispad? Jag tänker att den kanske säckar ihop och blir kompakt.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är viktigt att den spritsas när den är nyvispad. När du väl har spritsat den på pajen så håller den formen.

  • Har du några tips på hur man kan ersätta gelatinet med ett vegetariskt alternativ?

    • A
      Emma Brink Rask

      Agar Agar eller vegegel borde funka fint. Kolla vad det motsvarar på paketet.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg