Limemoussetårta med citronmelisskräm och italiensk maräng

14 december, 2017

Jag har sett den här spiralformen på lite olika bilder på instagram på sistone och jag tycker att det blir så himla effektfullt och fint med den! Den kommer från Silikomart men är inte helt lätt att få tag på. Jag har köpt min på butiken Kunst og Køkkentøj på Ströget i Köpenhamn. Om man inte har en sån form så går det precis lika bra att bara bre krämen direkt på kakan, eller göra kakan utan citronmelisskrämen.

Så vad vi har här är en botten som är gjord av frangipane med brynt smör, alltså i stort sett en mazarinbotten, sen är det en mousse som är gjord av limecurd och grädde, sen en kräm med vit choklad och citronmeliss och till slut har jag spritsat italiensk maräng med en St Honoré-tyll.

Det var lite pill med den här tårtan, det ska jag inte sticka under stol med. Men jag vill gärna slå ett slag för den ändå, och det går att göra den så mycket enklare än jag gjorde också. Att bara göra botten med limemousse är ganska enkelt, och supergott som det är, kanske med lite spritsad grädde på toppen eller som tillbehör i en skål bredvid.

RECEPT
Receptet är gjort i en form på 18 cm i diameter och räcker till ca 8-10 personer

Frangipanebotten
100 gram smör
100 gram strösocker
2 ägg
35 gram vetemjöl
100 gram mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2.Bryn smöret i en kastrull tills det är brunt och luktar lite kola-aktigt. Häll den i en skål och ställ in det i kylen tills det blir som rumsvarmt smör i konsistens.
3. Vispa smör och socker tills det blir ljusare och fluffigt.
4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa emellan.
5. Rör ner de torra ingredienserna.
6. Häll fyllningen i en form som är ca 18 cm i diameter, med löstagbar botten.
7. Grädda tills smeten har ”stannat”, ca 25 minuter.
8. Låt botten svalna helt, gärna i kyl.

Limecurd
130 g strösocker
1 ägg
2 äggulor
4-5 lime, det rivna skalet & saften, ca 1 dl vätska
50 g smör, i bitar

1. Häll strösocker, ägg, äggulor, limeskal och saft i en värmetålig skål och placera över vattenbad. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar.
2. När curden har tjocknat (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), ta av den från värmen och sila ner den i en annan skål. Lägg i smör och rör om tills det har smält.
3. Låt curden svalna.

Limemousse
2 gelatinblad
200 g vispgrädde
ca 240 g limecurd

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa vispgrädden löst.
2. Värm lite av limecurden i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och rör om tills de har smält.
3. Vänd ner gelatinet och resten av limecurden i den vispade grädden tills allt är blandat.

Nu är det dags att lägga ihop botten med moussen. Gör så här:

1. Ta loss frangipanebotten från formen, diska formen och lägg tillbaka botten. Lägg antingen en tårtremsa i hårdplast runt om, eller om du inte har det, klä helaformen i plastfolie.
2. Häll moussen på botten, se till att det är tätt runt kanterna så att inte moussen rinner ner över botten.
3. Ställ tårtan i kyl i minst 4 timmar, men det går också fint att ställa den i frysen.

Citronmelisskräm
1 gelatinblad
70 gram vit choklad
2 äggulor
15 gram socker
160 gram vispgrädde
10 citronmelissblad

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Smält chokladen och ställ åt sidan.
3. Vispa samman äggulor och socker tills de blir vitt och fluffigt.
4. Koka upp grädden och slå den över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka allt i grytan och under konstant vispning värm upp till 83 grader.
5. Sila vätskan ner i den smälta chokladen och rör om.
6. Mortla citronmelissbladen med ca 1 tsk strösocker och blanda ner i massan.
7. Häll massan i en spiralform, eller häll den direkt över den kalla moussen.
8. Låt kallna i kyl.

Italiensk maräng
100 g äggvita (ca 3 st)
40 g vatten
150 g strösocker

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.
2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.
3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
4. Spritsa marängen på tårtans kanter.

 

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, går denna tårta att göra glutenfri?

  • Hej!
    Här står jag och har smält chokladen till citronmelisskrämen.. men när ska gelatinbladet ner?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg