[adinserter block="1"]

Limecheesecake med rabarber- och jordgubbskompott

11 maj, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En saftig mazarinbotten, krämig no bake limecheesecake och en riktigt smarrigt kompott på rabarber och jordgubbar. Ovanpå är tårtan spritsad med mjuk maräng.

Jag hade helt andra planer för den här tårtan än vad som blev. Ibland blir det så. Men eftersom den till slut blev fin och smakar magiskt gott tänker jag ändå dela med mig av receptet till er.

Det är ju så gott med den syrliga krämiga limecheesecaken mot den söta kompotten av jordgubb och rabarber.

Runt om tårtan har jag gjort ett chokladband av Valrhonas choklad med jordgubbssmak, den är så god! Du hittar den här. 

Interiören av rabarber- och jordgubbskompott har jag stöpt i en silikonform på 16 cm. Den hittar du här. I den kan du också baka mazarinbotten. Själva tårtan är gjord i en form med lite rundad kant, men det går precis lika bra att göra i en vanlig rund silikonform på 18 cm. Eller i en springform eller tårtring med tårtplast också.

Marängen har jag spritsat med tyllen Wilton 125, du hittar den här.

För att göra chokladbandet behöver du tårtplast, det hittar du här. Och dessutom en tårtring i samma storlek som tårtan. Det går också att fästa chokladbandet direkt på tårtan, låta det stelna helt där och sedan dra av tårtplasten.

Limecheesecaken är samma som jag gjort i den här kakan, fast utan basilika. Du kan såklart göra den med basilika även här, det är nog gott.

[adinserter block="2"]

Limecheesecake med rabarber- och jordgubbskompott

4.1/5(10)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Mazarinbotten

50 g rumsvarmt smör

100 g riven mandelmassa

45 g socker (0,5 dl)

1 ägg

30 g vetemjöl (0,5 dl)

0,5 tsk bakpulver

Rabarber- och jordgubbskompott

200 g rabarber

100 g jordgubbar

150 g syltsocker (Drygt 1,5 dl)

Limecheesecake

1,5 gelatinblad

Skalet och saften från 2 limefrukter (0,5 dl)

150 g cream cheese

90 g florsocker (1,5 dl)

2 dl vispgrädde

Italiensk maräng

75 g äggvita (2 st)

50 g vatten (0,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

Till chokladbandet

50 g jordgubbschoklad (går såklart bra med vilken choklad du vill, vit är nog god)

Instruktioner:

Mazarinbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Och förbered en form eller tårtring som är 16 cm med bakplåtspapper i botten.

2. Blanda smör, mandelmassa och socker och rör ihop det krämigt, enklast med en elvisp. Men det måste inte vispas poröst, bara tills du har en enhetlig kräm.

3. Rör i ägget.

4. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd samman med de andra ingredienserna tills du har en tjock smet.

5. Bred ut smeten i formen och baka i ca 10-15 minuter. Känn med en trästicka som ska komma ut torr.

6. Låt kakan svalna i nån minut i formen och stjälp sedan den ur formen, och låt den svalna helt.

Rabarber- och jordgubbskompott

1. Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda, låt det då sjuda i 5 minuter.

2. Häll kompotten i en silikonform på 16 cm. (eller en springform som du klätt med plastfolie). Sätt in i frysen och låt bli djupfryst, gärna över natten.

Limecheesecake

1. Lägg gelatinbladen i riktigt med vatten i minst 10 minuter.

2. Riv skalet från limen och pressa saften i en liten kastrull. Koka upp och smällt gelatinet där i.

3. Vispa samman florsocker och cream cheese, det går bra att vispa ihop för hand. Rör sedan ner limevätskan.

4. Vispa grädden lätt och vänd ner den i cream cheeseröran.

Montera tårtan

1. Häll hälften av cheesecakesmeten i formen. Ta fram den. frusna kompotten och lägg den på cheesecaken. Häll på resten av cheesecaken och tryck till sist ner mazarinbotten och se till att du har en jämn yta. Sätt in i frysen och låt den bli helt djupfryst, helst över natten, minst 6-7 timmar.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat något, den ska fortfarande vara ljummen.

4. Flytta över marängen till en spritspåse med en stor kronbladstyll (ex wilton 125). Spritsa runt om tårtan medan du snurrar tårtan. Vicka tyllen lite upp och ner och spritsa inåt tills du når mitten av tårtan. Bränn av marängen med en gasolbrännare.

Chokladband

Temperera chokladen. Stryk ut den på en remsa tårtplast som du har mätt ut och når runt tårtan. Låt den stelna så att den nästan satt sig, och sätt sedan fast den på en kall tårtring (eller direkt runt tårtan). Låt den sätta sig helt och dra sedan bort tårtplasten.

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Vilka temperaturer använder du för att temperera jordgubbschokladen?

  • Malin Hansson

    Spritsar man marängen och sätter på chokladbandet på den frusna tårtan? Tinar med det på i kylen?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]