Lime- och blåbärsbakelse

15 februari, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En kladdig blondie med lime och vit choklad toppad med en vibrerande lila kräm av blåbär.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, blåbär är naturens mest magiska färgämne. När man bakar med blåbär så blir färgen så intensivt lila att det nästan ser ut som fejk. Så vackert!

En lättbakad blondie som där du rör ihop krämen i en kastrull. Jag gräddade dem i en silikonform. Men du kan precis lika gärna grädda den i en form som är 20×20 cm och skära dem i efterhand. Eller baka hela kakan i en rund form (22-24 cm) och servera den som en tårta.

Både kakan och krämen innehåller vit choklad och även om syran av lime och blåbär balanserar ut den så måste man gilla vit choklad, för det går ändå igenom en del.

Krämen är en cremeux, den ska du inte röra eller vispa i när den väl har satt sig, då kommer den att bli för rinnande för att kunna spritsa. Utan bara skopa upp från bunken och ner i spritspåsen direkt, utan att röra. Jag har spritsat med tyllen Wilton 1M.

Jag har också dekorerat med vita chokladpärlor från Valrhona.

Lime- och blåbärsbakelse

4/5(13)
Röster
Portioner: 12-14 bakelser

Ingredienser:

Blondie

100 g smör

100 g vit choklad

135 g strösocker (1,5 dl)

1 lime (zest + saft)

2 ägg

90 g vetemjöl (1,5 dl)

Blåbärscremeux

1 gelatinblad

150 g vit choklad

3 äggulor

15 g strösocker (1 msk)

1 dl vispgrädde

1 dl blåbärspuré (ca 130 g frysta blåbär som du tinar, mixar och silar)

Instruktioner:

Blondie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Om du bakar i form, klä formen med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.

2. Smält smöret i en medelstor kastrull. Smält sedan chokladen i smöret.

3. Rör ner sockret, limesaft och limezest. Rör sedan ner ett ägg i taget och vänd till sist ner mjölet.

4. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter om det är bakelser och runt 20 minuter om du gräddar i en hel form. Kakan ska ha rest sig lite i kanterna men vara lite gungig i mitten. Låt kakan svalna och gärna sätta sig några timmar i kylskåp.

Blåbärscremeux

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Smält chokladen försiktigt i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa ihop äggulor och socker i en annan bunke och ställ åt sidan.

4. Koka upp grädde och blåbärspuré. Häll över äggulor och socker medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under konstant omrörning till 83 grader och det tjocknar något. Smält gelatinet i krämen och häll den sedan över chokladen och rör om till en slät kräm. Mixa gärna några varv med en stavmixer. Sätt plastfolie tätt intill krämen och låt den sätta sig i kylskåp över natten.

Montera

Lägg krämen i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa på kakan, eller på bakelserna. Dekorera med chokladkulor.

Du kan förvara de färdiga bakelserna i kylskåp i flera timmar innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag gjorde denna bakelse och den blev så himla fin (och god!). Jag skulle vilja testa göra en cremeux på jordgubbar eller hallon istället för blåbär. Har du gjort det, och isåfall, funkar det att köra samma mängder som i receptet och bara byta blåbärspuren mot hallon- eller jordgubbspure? För övrigt, tack för inspirerande recept med fina bilder!

  • Hej! Står att de går att spritsa flera timmar innan, men går de att spritsa redan dagen innan servering? Eller blir de sämre då på något sätt?

  • Sabrina

    Wow så gott det ser ut, går det att använda sig utav agar agar istället för gelatinblad?

    • A
      Emma Brink Rask

      Tror att det är svårt att byta ut i denna då du inte har någon vätska att koka upp agar agar i.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg