Lakritsbrownie med citronmousse

19 december, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Här har vi en kladdig chokladbrownie med lakritssmak, en sötsyrlig vit chokladganache med lakritsgranulat toppat av krämig fräsch citronmousse. En frisk fläkt på fikabordet!

Den bästa av tårtor är den som bjuder på olika smaker och texturer i samma tugga, som överraskar i flera steg. Att lakrits och citron är bästa kompisar är känt sedan länge. Kladdig chokladbrownie med lakritstouch, syrlig ganache med lite krisp och en krämig citronmousse som smälter i munnen. En tårta som imponerar.

Jag har stöpt tårtan i en springform med tårtplast, men du kan även göra den i en silikonform om du vill. Jag valde att visa alla lager men du kan också göra brownie och ganache något mindre och sedan dölja allt i citronmoussen.

Kupolerna har jag stöpt i silikonformar med kupoler i två olika storlekar, dels som rymmer 10 ml och även 20 ml. För att få de hela klotet så sätter jag bara samman två kupoler. Om du inte har såna formar så kan du skippa kupolerna och hälla all mousse över brownien.

Tips!

  • Om du har en rund silikonform kan du montera hela tårtan i den. Frys den då helt innan du lossar den från formen.
  • Jobba snabbt när du ska lossa dekorationsmoussen från silikonformarna.  När den är djupfryst är de blanka och fina, men redan efter 2–3 minuter börjar moussen tina och blir matt och ojämn på ytan.
  • Lägg gärna ihop två kupoler med den släta sidan mot varandra för att skapa hela bollar.
  • Du kan byta ut citron mot lime eller passionsfrukt för en annan touch på tårtan.
  • Lakritsgranulat kan vara svårt att hitta i vanliga matbutiker men finns att köpa online. Den kan uteslutas eller bytas mot lakritspulver, men då blir ganachen lite grå. Vill du har prickig krisp, men utan lakritssmaken, kan du byta ut granulaten mot vallmofrön.
  • När du lägger ner tårtplasten i formen är det enklast om du vänder den som om du skulle snurra den åt motsatt håll som den legat snurrad i rullen. Fäst den sedan med ett gem så sitter den kloss intill formen.
  • Du kan såklart använda bakplåtspapper eller plastfolie istället för tårtplast men du får inte en lika slät och jämn kant. Tårtplast kan du diska och använda om och om igen.
  • Jag har dekorerat med blommor från oxalis.

Här kan du läsa om hur du ska lyckas med moussetårtor >>

Lakritsbrownie med citronmousse

3.9/5(15)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Lakritsbrownie

120 g smör

120 g mörk choklad

135 g strösocker (1 ½ dl)

3 ägg

30 g vetemjöl (½ dl)

1 ½ tsk lakritspulver

Citronganche med lakritsgranulat

180 g vit choklad

½ dl grädde

½ dl citronjuice

2 msk lakritsgranulat

Citronmousse med kondenserad mjölk

3 gelatinblad

300 g sötad kondenserad mjölk ( ¾ burk)

Zest från 1 citron

1 ½ dl citronsaft (saften från ca 2 citroner)

3 dl vispgrädde

Instruktioner:

Lakritsbrownie

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och klä en form med löstarbar botten, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och runt kanten.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt chokladen och smält den med smöret. Tag av skålen från värmen och för ner sockret. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning, var noga med att inte vispa, bara röra. Vänd till sist i vetemjölet och lakritspulver.

3. Häll smeten i formen och grädda i ca 16–18 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall, gärna över natten.

4. Lossa sedan kakan från formen, och diska formen. Fäst ett nytt bakplåtspapper i botten av formen och sätt tårtplast längs med kanterna. Lägg tillbaka brownien i formen och tryck till kanterna så att kakan ligger tätt intill plasten.

Citronganache med lakritsgranulat

1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och citronsaft och häll över chokladen. Vänta en minut och rör sedan till en slät ganache. Låt ganachen svalna i 5–10 minuter, rör sedan ner lakritsgranulaten och häll ganachen över brownien. Sätt sedan formen i kylen i minst 30 minuter.

Citronmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Rör samman den kondenserade mjölken, hälften av citronsaften och zesten från en citron. Värm upp den andra hälften av citronsaften till nästan kokpunkten och smält gelatinet där i. Låt den svalna något och blanda sedan ner med den kondenserade mjölken. Vispa grädden lätt och fluffigt och vänd sedan ner det med den kondenserade mjölken.

3. Häll 2/3 av moussen i formen över ganachen och resten i mindre silikonformar för dekoration. Sätt de små formarna i frysen i 5–6 timmar och tårtan i kylen lika länge.

Servering

Lossa tårtan från formen och lägg den på ett fat. Ta fram silikonformarna från frysen och ploppa ut den frusna moussen och lägg i en krans på tårtan. Dekorera med ätbara blommor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg