Här har vi en kladdig chokladbrownie med lakritssmak, en sötsyrlig vit chokladganache med lakritsgranulat toppat av krämig fräsch citronmousse. En frisk fläkt på fikabordet!
Den bästa av tårtor är den som bjuder på olika smaker och texturer i samma tugga, som överraskar i flera steg. Att lakrits och citron är bästa kompisar är känt sedan länge. Kladdig chokladbrownie med lakritstouch, syrlig ganache med lite krisp och en krämig citronmousse som smälter i munnen. En tårta som imponerar.
Jag har stöpt tårtan i en springform med tårtplast, men du kan även göra den i en silikonform om du vill. Jag valde att visa alla lager men du kan också göra brownie och ganache något mindre och sedan dölja allt i citronmoussen.
Kupolerna har jag stöpt i silikonformar med kupoler i två olika storlekar, dels som rymmer 10 ml och även 20 ml. För att få de hela klotet så sätter jag bara samman två kupoler. Om du inte har såna formar så kan du skippa kupolerna och hälla all mousse över brownien.
Tips!
- Om du har en rund silikonform kan du montera hela tårtan i den. Frys den då helt innan du lossar den från formen.
- Jobba snabbt när du ska lossa dekorationsmoussen från silikonformarna. När den är djupfryst är de blanka och fina, men redan efter 2–3 minuter börjar moussen tina och blir matt och ojämn på ytan.
- Lägg gärna ihop två kupoler med den släta sidan mot varandra för att skapa hela bollar.
- Du kan byta ut citron mot lime eller passionsfrukt för en annan touch på tårtan.
- Lakritsgranulat kan vara svårt att hitta i vanliga matbutiker men finns att köpa online. Den kan uteslutas eller bytas mot lakritspulver, men då blir ganachen lite grå. Vill du har prickig krisp, men utan lakritssmaken, kan du byta ut granulaten mot vallmofrön.
- När du lägger ner tårtplasten i formen är det enklast om du vänder den som om du skulle snurra den åt motsatt håll som den legat snurrad i rullen. Fäst den sedan med ett gem så sitter den kloss intill formen.
- Du kan såklart använda bakplåtspapper eller plastfolie istället för tårtplast men du får inte en lika slät och jämn kant. Tårtplast kan du diska och använda om och om igen.
- Jag har dekorerat med blommor från oxalis.