Kryddig valnötspaj med kaffemousse

16 december, 2019

Jag gjorde ett experiment med en paj med hål i och en bubblig mousseform ovanpå, tanken var god men utförande blev sådär. Om du vill göra en paj med hål i behöver du pajringar i två olika storlekar och så sätter du den lilla i den stora och klär med pajdeg där i mellan. Det var inte heller en toppidé att hälla glaze på en bubblig mousseform eftersom allt fastnade i hålorna. Oh well.

Jag  har därför modifierat receptet lite och gjort det för en hel paj som är ca 22 cm i diameter. Och moussen tänker jag att man gör i en vanlig rund silikonform (eller i en inplastad springform). Om du väljer att göra moussen i en sån form som jag har på bilderna så behöver du halvera receptet.

Eftersom moussen ska stelna i frysen över natten så rekommenderar jag att du  börjar med den. Och hittar du inte karamellchoklad så går det bra att ersätta den med vit choklad.

RECEPT
Gjord i en pajform som är 22 cm och räcker till 8-10 personer

Pajskal
180 gram mjöl
1 tsk kanel
50 gram socker
120 g kallt smör
1 nypa salt
1 ägg

1. Lägg alla ingredienser utom ägget i en matberedare och mixa ihop tills det är smuligt. Tillsätt ägget och mixa tills det precis går ihop till en deg. Plasta in och låt vila i 30 minuter.
2. Kavla ut och klä en pajform, gärna med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn), och sätt in pajskalet i frysen i 15 minuter. Nagga och baka sedan i 10 minuter. Ta ut och häll i fyllningen.

Valnöt- och kardemummafyllning
100 g valnötter
80 gram mjukt smör
100 gram socker
1 ägg
1 tsk malen kardemumma

1. Rösta nötterna på 150 grader i 10-15 minuter. Låt dem svalna och mixa dem sedan. Blanda sedan ner resten och mixa till en jämn kräm. Bred ut den i det förbakade pajskalet. Baka i 15 minuter till. Ta ut och låt svalna helt.

Kaffemousse
1,5 gelatinblad
200 g karamellchokladet (ex gold från Callebaut eller Dulcey från Valrohna)
1 dl grädde
1 tsk vaniljpasta
2 tsk espresso nescafepulver
2,25 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Smält chokladen och ställ åt sidan.
3. Koka upp grädde, vanilj och espressopulver och smält sedan gelatinet där i. Slå den varma vätskan över chokladen och rör om till en jämn ganache.
4. Vispa grädden lätt. Vänd ner lite i taget i ganachen. Häll moussen i en silikonform som passar att lägga på pajen, ca 18-20 cm i diameter.
5. Ställ in i frysen över natten.

Kaffeglaze
3 gelatinblad
75 gram karamellchokladet (ex gold från Callebaut eller Dulcey från Valrohna)
0,75 dl grädde
75 gram socker
75 gram glykossirap
1 tsk espresso nescafepulver

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Lägg chokladen i en hög kanna.
3. Koka upp grädde, socker, glykos och espressopulver. Rör ut gelatinet i vätskan och häll den sedan över chokladen och mixa tills du har en slät glaze. När den är ca 35 grader tar du fram moussen, tar ut den ur silikonformen och ställer på ett glas eller ett galler och häller glasen över. Lägg sedan den glazade moussen på pajen och låt den tina i kylen i 3-4 timmar.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips, filmer och inblick bakom kulisserna.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man byta ut karamellchokladen mot mörk choklad istället? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Inte mot mörk, men vit eller mjölkchoklad går bra.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg