Krämig smörkola

28 oktober, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En ljuvlig krämig kola med bara fyra ingredienser som blir härligt krämig och perfekt att spritsa eller att ha som fyllning i tårtor och kakor.

Jag har i många år använt samma recept till kolasås, det hittar du här. Men kolasås är ju just sås, den är rinnig och den SKA vara rinnig. Att koka den längre gör den bara hård, inte krämig. Men ibland vill man ha en kola som verkligen är bredbar, ja till och med spritsbar. Kanske som fyllning mellan två mördegskex, som tillbehör på en desserttallrik eller som fyllning i en tårta.

Receptet skiljer sig inte jättemycket från receptet på kolasås utan det är i metoden hemligheten till den krämiga kolan finns. Jag har testat snarlika recept tidigare där man ska röra och vispa ner smör i en köksmaskin, men allra oftast så bara skär det sig för mig och allt blir en soppa.

I detta receptet är det stavmixern som får göra jobbet. Den är mycket mer effektiv att  hjälpa till med  emulgeringen mellan de olika komponenterna. Men  det är inte bara stavmixern som är hemligheten  utan också att mixa ner smöret när kolan har svalnat. Alltså socker (och glykos för att undvika att kolan  kristalliserar sig) smälter som vanligt och du vispar ner grädden och värmer sen på tills allt socker verkligen har smält. Sen låter du detta svalna till minst 50 grader, gärna ner till 40 och DÅ mixar du ner rumstempererat smör. Smör smälter vid 36 grader, så genom att låta kolan gå ner så mycket i temperatur så smälter inte smöret helt utan förblir krämigt och bidrar alltså till att kolan blir otroligt krämig. Mixa på ett par minuter även efter att allt smör har gått in i kolan. Ju längre du vispar, desto mer krämig blir kolan.

Förvara i kylen i nån vecka eller två. Eller frys, det går utmärkt.

När du ska mixa så är det bra om du häller kolan i en bunke som har lite mindre botten och högre kanter, ex en djup bunke eller kanna, det blir så mycket lättare att jobba med mixern då.

Min stavmixer är från Bamix. Det är en rolls royce-variant av stavmixer men den är otroligt bra. Naturligtvis funkar detta dock med andra stavmixar. Såg att det fanns en kampanj hos Kitchen Time nu på Bamix med tillbehör. Kolla in den här. 

Glykos då. Eller glykossirap. Jag vet att många slutar läsa när de ser glykos för det tänker att det är överkurs, men jag lovar att det är så himla bra att ha glykos hemma.  I kolor, ganacher, glaze och glass exempelvis gör det underverk för glans och tålighet och så att du inte får ett grynigt resultat. Om du hittar de stora flaskorna från Dansukker så är de att rekommendera,  men ibland finns det också mindre tuber från Dr Oetker i hyllorna. Du hittar båda sorterna hos Delitea. Även apoteket har flytande glykos.

Krämig smörkola

3.9/5(41)
Röster
Portioner: Ca 5 dl smörkola

Ingredienser:

225 g socker (2,5 dl)

40 g glykos (drygt 1/4  dl)

250 g grädde (2,5 dl)

2 tsk vaniljpasta eller pulver

200 g smör

1 tsk flingsalt (för vanlig kola, mer om du vill ha salted caramel)

Instruktioner:

1. Häll glykos och strösocker i en tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter. Smält på medel till hög värme tills det blir gyllenbrunt och allt socker har smält. Men se till så att det inte bränns.

2. Värm grädden i  kastrull eller i mikron tills den når kokpunkten. När sockret har smält. Ta kastrullen från värmen och häll försiktigt ner grädden medan du rör om med en värmetålig slickepott eller visp. Var försiktigt för det bubblar upp ordentligt här. Om inte allt smälter och blir en slät sås, sätt tillbaka kastrullen på medelvärme och värm under omrörning tills allt är en slät sås.

3. Låt svalna till mellan 40 och 50 grader.

4. Häll över i en bunke med hög kant  eller en kanna och tillsätt smör. Du kan hälla i allt smör på en gång. Mixa i 3-4 minuter och häll sedan över kolan i en burk du vill ha den i. Den är fortfarande lite rinnig och glansig nu, men blir krämig när den har fått sätta sig och svalna helt.

Förvara i kylen. Den går också fint att frysa.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Jag lyckas inte lista ut när salt och vaniljpulver ska i? Tillsammans med smöret antar jag? Tacksam för svar.
    Varma hälsningar

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg