Krämbullar med jordgubb- och rabarberkompott

15 april, 2024

Mjuka luftiga bullar rullade i jordgubbssocker och fyllda med krämgrädde och jordgubb- och rabarberkompott. Krämbullen är vårens trendigaste bulle på kafé. Så här bakar du den hemma.

Helt plötsligt finns krämbullen på varenda trendigt bageri i stan, jag ser dem överallt. Och inte mig emot! Bulle med någon slags vaniljkräm är alltid min go to när jag är på kafé. Till skillnad från solbullen så fylls krämbullen efter att den är gräddad. Du gör ett hål i den lufiga bullen och spritsar ner krämgrädde, eller diplomatkräm som det också kallas. En blandning av vaniljkräm och vispad grädde. Jag fyllde även mina med jordgubb och rabarberkompott.

Själva fyllningen kan vara en lite kladdig historia, jag brukar göra ett litet snitt med kniv innan jag går ner med tyllen, det förenklar lite. Sen är det bara att fylla medan man känner att bullen fylls och växer lite. Det kommer att rinna ut lite på toppen, men då spritsar man bara en fin lite klick med kräm över hålet efteråt. Försök hitta en så smal rund tyll som du kan, jag använde Wilton 10, en sån hittar du här.

Jag har penslat mina bullar med smör och doppat dem i jordgubbssocker, alltså socker som jag mixat med frystorkade jordgubbar.

Eftersom jag verkligen vill att dessa bullarna ska vara lätta och luftiga så valde jag att baka dem med tangzhongmetoden, en japansk metod som ger otroligt luftiga bullar.

Precis som semlor så vill man äta krämbullarna när de är nyfyllda. När man har fyllt dem så kan de stå framme i rumstemperatur i ett par timmar, men inte längre än så eftersom det är vaniljkräm och grädde i dem. I kylen blir bullen hård, eftersom den innehåller smör, så det blir inte gott att äta krämbullar som stått i kylen.

Så fyll bullarna så nära servering som möjligt. Bullarna kan du baka i förväg. Om du inte ska fylla och servera dem samma dag så frys dem så snart de svalnat efter att du gräddat dem. Sen tar du fram dem och låter dem tina på kökbänken innan du penslar dem, rullar dem i socker och fyller dem.

Krämbullar med jordgubb- och rabarberkompott

3.9/5(7)
Röster
Portioner: 25 bullar

Ingredienser:

Bullar

Jag använde detta receptet, det går fint att halvera om man vill.

Vaniljkräm

90 gram äggula (ca 4)

130 gram strösocker (1,5 dl)

30 gram majsstärkelse (4 msk)

4 dl mjölk

30 gram smör

2 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker

Jordgubb- och rabarberkompott

200 g jordgubbar (frusna går fint)

100 g rabarber (frusna går fint)

150 g syltsocker (drygt 1,5 dl)

Till servering

4 dl vispgrädde

25 g smör

2 dl strösocker

en handfull frystorkade jordgubbar

Citronmeliss

Instruktioner:

Bullar

Gör enligt receptet som jag länkat ovan

Vaniljkräm

1. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.

2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.

3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. När du ser att det kommer bubblor tar du den från värmen.

4. Tillsätt smör och vanilj och rör om till en slät kräm.

5. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills den kallnat helt, gärna över natten.

Jordgubb- och rabarberkompott

1. Dela rabarbern och lägg med jordgubbar och socker i en kastrull. Värm och koka upp. Låt småputtra i 5 minuter. Tag från värmen, mixa lite slätare. Häll upp på en burk och låt den bli helt kall i kylskåp.

Lägga ihop bullarna

1. Mixa strösocker och frystorkade jordgubbar i en mixer. Jag gillar det för då blir också sockret lite finare. Men har du ingen mixer så kan du riva jordgubbarna genom en sil ner i sockret.

2. Vispa grädden fast, men inte för hård. Rör om i vaniljkrämen och blanda sedan samman dem till en slät kräm. Den ska vara ganska fast, i alla fall inte rinnig. Häll över den på en spritspåse med en liten rund tyll.

3. Häll över kompotten på en spritspåse med en liten rund tyll.

4. Smält smöret och pensla bullarna med det, doppa dem sedan i jordgubbssockret.

5. Stick ett hål rakt ner i varje bulle med en smal kniv.

6. Tryck ner tyllen med sylt och spritsa sylt i varje bulle.

7. Tryck sen ner tyllen med krämgrädde och spritsa tills du känner att bullen är helt fylld.

8. Spritsa sen en boll med kräm ovanpå hålet. Här tog jag en stjärntyll och bara höll fast över den runda tyllen för att få ett annat utryck på bollen, men du kan göra den rund också. Spritsa en liten boll med kompott ovanpå och dekorera med citronmeliss.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg