Kolatartletter med chokladganahce

30 april, 2017

chokladkolatartlett4

Spröda mördegsskal fyllda med saltkola och täckta med silkeslen chokladganache. Dessa små tartletter är så drömmigt goda, och kan såklart lika gärna göras i ett stort pajskal, om man inte har lust att ägna en halv lördag åt att göra småformar.

chokladkolatartlett2

RECEPT

Mördegsbottnar
60 gram florsocker
180 gram vetemjöl
120 gram smör
1 äggula

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det precis går ihop till den deg.
3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
4. Kavla ut degen och lägg i en stor pajform eller i mindre tartlettformar.
5. Låt degen i formarna stå i frysen i 15 minuter. Gaffla dem sedan och grädda i 10 minuter för små formar och ca 15 för en större.
6. Låt svalna.

Saltkola
150 gram vispgrädde
60 gram smör
1 tsk vaniljsocker
125 gram glykos
205 gram strösocker
5 gram salt

1. Värm grädde, smör och vanilj i en kastrull tills smöret har smält och ställ sedan åt sidan.
2. I en annan kastrull, koka upp glykosen och tillsätt sedan sockret och saltet lite i taget. Koka upp till 170 grader och tills sockermassan blivit gyllenbrun. Detta tar en stund!
3. Tillsätt grädden och smöret lite och lite i sockermassan. (Försiktigt här, det bubblar upp stort!).
4. Koka upp kolasåsen till 123 grader. Häll i pajskalen och låt svalna helt i rumstemperatur.

chokladkolatartlett6

Chokladganache
120 g mörk choklad
125 g vispgrädde
flingsalt att strö över

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll över chokladen.
3. Låt stå i nån minut och rör sedan tills den blir blank och fin.
4. Häll ganachen över kolan medan den fortfarande är varm för att få den jämn och blank. Vill man hellre bre över ganachen på en paj så kan man låta den stå i ett par timmar i rumstemperatur.

chokladkolatartlett3

chokladkolatartlett

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Isabelle

    Kanske en dum fråga men smörar du pajformen innan du täcker med pajdegen?

  • Hej! Har du testat att frysa dessa eller vet om det går? 😊

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg