Spröda mördegsskal fyllda med saltkola och täckta med silkeslen chokladganache. Dessa små tartletter är så drömmigt goda, och kan såklart lika gärna göras i ett stort pajskal, om man inte har lust att ägna en halv lördag åt att göra småformar.
RECEPT
Mördegsbottnar
60 gram florsocker
180 gram vetemjöl
120 gram smör
1 äggula
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det precis går ihop till den deg.
3. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
4. Kavla ut degen och lägg i en stor pajform eller i mindre tartlettformar.
5. Låt degen i formarna stå i frysen i 15 minuter. Gaffla dem sedan och grädda i 10 minuter för små formar och ca 15 för en större.
6. Låt svalna.
Saltkola
150 gram vispgrädde
60 gram smör
1 tsk vaniljsocker
125 gram glykos
205 gram strösocker
5 gram salt
1. Värm grädde, smör och vanilj i en kastrull tills smöret har smält och ställ sedan åt sidan.
2. I en annan kastrull, koka upp glykosen och tillsätt sedan sockret och saltet lite i taget. Koka upp till 170 grader och tills sockermassan blivit gyllenbrun. Detta tar en stund!
3. Tillsätt grädden och smöret lite och lite i sockermassan. (Försiktigt här, det bubblar upp stort!).
4. Koka upp kolasåsen till 123 grader. Häll i pajskalen och låt svalna helt i rumstemperatur.
Chokladganache
120 g mörk choklad
125 g vispgrädde
flingsalt att strö över
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll över chokladen.
3. Låt stå i nån minut och rör sedan tills den blir blank och fin.
4. Häll ganachen över kolan medan den fortfarande är varm för att få den jämn och blank. Vill man hellre bre över ganachen på en paj så kan man låta den stå i ett par timmar i rumstemperatur.
Isabelle
Kanske en dum fråga men smörar du pajformen innan du täcker med pajdegen?
Lina
Hej! Har du testat att frysa dessa eller vet om det går? 😊
Emma Brink Rask
Det går fint!