Kolasnittar med kanel och äppelkompott

30 augusti, 2024

Drömgoda snittkakor med äppelkompott och pärlsocker. Som en flirt med äppelpaj, kolasnittar och kanelbullar i en och samma kaka.

Vad mer kan jag säga om dessa kakor? Inte så mycket. Jag är supernöjd med hur de blev, enkla som snittkakor men så enkla att baka. Och vem har sagt att man måste skära snittkakor på snedden? Det är så mycket enklare att göra dem lika stora och lika breda om man bara skär dem rakt. Och frågar du mig så blir det precis lika fint.

Här hittar du alla mina recept på snittkakor >>

Kolasnittar med kanel och äppelkompott

5/5(1)
Röster
Portioner: Ca 22-24 kakor

Ingredienser:

Äppelkompott

130 g äpplen i tärningar (ca 2 äpplen)

2 msk pressad citron

1 tsk kanel

60 g syltsocker (2/3 dl)

Kakdeg

150 g smör

135 g strösocker (1,5 dl)

240 g vetemjöl (4 dl)

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

40 g mörk sirap (ljus går också bra) (2 msk)

0,5 tsk salt

Övrigt

1 ägg

1 dl pärlsocker

Instruktioner:

Äppelkompott

1. Skala och kärna ur äpplena och dela i cm-stora kuber. Lägg i en kastrull med resten av ingredienserna och lätt på spisen på medel till hög värme. Låt koka upp och sjuda i 5-6 minuter. Äppelna ska ha mjuknat något men behålla sin form och lite spänst. Häll över i en skål och sätt in i kylen för att bli helt kallt.

Kakdeg

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme).

2. Blanda alla ingredienser i en matberedare (eller för hand) och mixa tills det går ihop till en deg. (tillsätt nån msk kallt vatten om den inte går ihop).

3. Rulla ut till två längder på en plåt. Platta till degen och kör en ”ränna” i mitten med baksidan på en slev eller en tesked ett något. Fyll äppelkompotten i rännan. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö ut pärlsocker.

4.   Grädda i ca 15-20 minuter tills kakorna har fått fin färg. Ta ut och skär dem i snittar medan de fortfarande är varma.

Förvara gärna kakorna i kylskåp, där håller de i upp till en vecka. De går också utmärkt att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg