[adinserter block="1"]

Kolasnittar med jordgubb- och rabarberkompott

24 april, 2025

Drömgoda kolakakor som du skär som snittkakor. För extra mycket lyx är de fyllda med hemmagjord jordgubb- och rabarberkompott och toppade med hackad pistage och pärlsocker. 

Inspirerade av mina äppelpajsnittkakor som jag gjorde i höstas och som blev väldigt populära har jag gjort en mer vårig och somrig variant. Jordgubbar och rabarber är ju en sån drömkombo!

Det är en enkel kompott och en enkel kaka. Jag brukar göra min deg från kallt smör i matberedaren, det tar bara någon minut och är så smidigt!

Om du upplever att längderna har flutit ut när du tar ut dem ur ugnen så kan du, innan de svalnar och sätter sig, trycka in dem igen. Forma med båda händerna in mot mitten så att de blir raka och lite smalare igen. Då ser det inte heller ut som att sylten helt har flutit ut.

Jag använde mig av frysta jordgubbskuber och fryst rabarber till kompotten. Pistagenötterna som jag använde är från KoRo, den här påsen. Du får 5% hos KoRo med koden: brinkenbakar.

Det här blir en ganska söt kaka, men det var flera som sa att det var den godaste kaka som de ätit.

Här kan du se en film på Instagram när jag bakar kakorna >

[adinserter block="2"]

Kolasnittar med jordgubb- och rabarberkompott

3.7/5(7)
Röster
Portioner: 22-24 kakor

Ingredienser:

Jordgubb- och rabarberkompott

100 g jordgubbar

100 g rabarber

100 g syltsocker (drygt 1 dl)

Kakdeg

150 g smör

135 g strösocker (1,5 dl)

240 g vetemjöl (4 dl)

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

40 g ljus sirap (2 msk)

0,5 tsk salt

Övrigt

1 ägg till pensling

2 msk pärlsocker

2 msk hackade pistagenötter

Instruktioner:

Jordgubb- och rabarberkompott

1. Dela rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsockret.

2. Värm på medelvärme tills det börjar puttra. Rör om ibland. Låt det sjuda i 5 minuter och häll sedan över i en burk och sätt in det i kylskåpet för att bli helt kall.

Kakdeg

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme).

2. Blanda alla ingredienser i en matberedare (eller för hand) och mixa tills det går ihop till en deg.

3. Rulla ut till två längder på en plåt. Platta till degen och kör en ”ränna” i mitten med baksidan på en slev eller en tesked ett något. Fyll kompotten i rännan. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö ut pärlsocker och hackade pistagenötter.

4. Grädda i ca 15-20 minuter tills kakorna har fått fin färg. Ta ut och skär dem, jämna till dem lite och tryck dem inåt om de har flytit ut. Skär dem sedan i snittar medan de fortfarande är lite ljumna.

Förvara gärna kakorna i kylskåp, där håller de i upp till en vecka. De går också utmärkt att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]