Detta är ett riktigt gott recept på en smarrig amerikansk pekannötspaj. Frasigt skal, knäckigt och kola-aktig fyllning med knapriga nötter, och om man vill kan man också toppa den med knaperstekt finhackad bacon. En av de hemliga ingredienserna i fyllningen är öl. Så en pekannötspaj med öl och bacon alltså!
Jag gjorde fyra små pajer, men det går såklart lika bra att göra pajen i en vanlig stor pajform.
RECEPT
Pajdeg:
50 gram florsocker
100 gram smör
150 gram vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
25 gram ägg (ca 1/2)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop det till en deg. Överarbeta inte.
3. Plasta in och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Kavla ut degen och täck sedan en pajform. Elller tumma ut degen med fingrarna om du vill.
5. Låt dem stå i frysen i ca 15 minuter och förbaka dem sedan i ugnen i 12 minuter.
6. Låt dem svalna innan du häller i fyllningen.
Fyllning:
3 skivor stekt bacon hackad i småbitar (kan uteslutas)
2 dl öl (helst en mörk sort som porter eller stout, men jag tog en lager för det var det jag hade hemma och det funkade fint)
60 gram smör
200 gram ljust muscovadosocker
85 gram glykos
2 msk grädde
en nypa flingsalt
120 gram grovt hackade pekannötter
1 ägg
1. Knaperstek bacon (om du vill ha det) och låt dem svalna på ett hushållspapper)
2. Häll ölen i en kastrull och koka ner den till halva mängden.
3. Tillsätt smöret och låt det smälta. Dra sedan kastrullen från värmen.
4. Tillsätt socker, glykos, grädde och salt. Rör om tills allt har smält.
5. Tillsätt nötterna och rör om.
6. Låt svalna tills rumstemperatur och tillsätt sedan ägget och rör om.
7. Fyll de avsvalnade pajskalen med fyllningen, men inte hela vägen upp, spara en cm ca. Finhacka och strö över det knaperstekta baconet om du vill ha det.
8. Baka i 175 grader i ugnen tills smeten inte längre känns lös, den kan röra på sig lite när du skakar pajen, men det ska se ut som att den har satt sig. Det tar olika lång till beroende på hur stor form du har, men ca 20 minuter.