Kola med brynt smör och vanilj

19 december, 2018

Bjud på hemkokt kola i jul. Den här med brynt smör och vanilj lär gå hem hos både släkten och tomten.

Kan man bli beroende av brynt smör? Jag tror att jag kanske är det. Smör i sig är ju det godaste som finns, och nästan allt som innehåller smör, blir snäppet godare om man brynet smöret först.

Kola med brynt smör känns som årets trendgodis, alla gör den. Och jag kan ju inte vara sämre! Jag utgick från ett recept som jag såg i senaste Buffé-tidningen och tillsatte vanilj.

Hemkokt kola med brynt smör och vanilj

3.8/5(357)
Röster
Portioner: Ca 30 kolor

Ingredienser:

50 g smör

270 g strösocker (3 dl)

3 dl vispgrädde

210 g ljus sirap (1 1/2 dl)

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

1. Bryn smöret i en kastrull.

2. Tillsätt alla andra ingredienser och koka upp. Låt sjuda till 125 grader, rör om då och då.

3. Häll ut kolan i en form som du täckt med bakplåtspapper, ca 20×15 cm.

4. Låt kolan svalna helt och skär sedan i bitar, snurra sedan gärna in den i papper, annars fastnar bitarna lätt i varandra.

Förvaras i rumstemperatur upp till 2 veckor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Andreas

    Hej!
    1,5dl sirap väger inte 210g. Har det blivit fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      1 dl sirap väger 140 g så 1,5 väger 210 g. Inget fel.

  • Johanna

    Hej!
    Kan man ta bort vitvinsvinägern? Är inget jag har hemma och har svår att komma på mer vad det ska användas till?

    Med vänlig hälsning,
    Johanna

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg