Kokoskolakakor (samoas)

7 maj, 2020

Seg kokoskola på spröda mördegskex doppade i choklad. Är det kakor eller godis? Ingen vet, men alla vill ha!

Om man har bott i USA, eller är bekant med den amerikanska kulturen, så känner man till fenomenet ”Girl scout cookies”. De säljs på samma sätt som vi här säljer majblommor eller jultidningar. Scouttjejerna säljer till grannar, vänner och bekanta och det är samma sortiment år efter år och de flesta har sina givna favoriter. En av mina favoriter är Thin Mints som är en kaka som lite påminner om After Eight. Men min verkliga favorit är den som heter Samoa cookies, och det här receptet är gjort för att efterlikna dem.

Det är ett runt mördegskex, med hål i mitten. På det är det seg kola med kokos och sen är de doppade i choklad och har choklad över ringlade över sig. Så ljuvligt goda. De smakar kanske mer som godis än som kaka, men vem bryr sig? Gillar man godiset Bounty så lär man älska de här!

Om man inte har två runda formar så att man kan göra kakorna med hål i så går det såklart bra att också göra dem utan hål.

Kokoskolakakor (samoas)

3.4/5(16)
Röster
Portioner: 18-20 kakor

Ingredienser:

Mördegskex

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

30 g mandelmjöl (0,5 dl) (kan bytas mot vetemjöl om man vill)

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Kokoskola

100 g kokos (3 dl)

180 g mjuk gräddkola (välj en utan chokladöverdrag, ex Hemkola, Kolafabrikens eller Ryfors, det brukar alltid finnas någon sort bland lösgodiset)

0,5 dl vispgrädde

0,5 tsk salt

Dekor

100 g mörk choklad

Instruktioner:

Mördegskakor

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen då med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Kavla ut och ta ut kakor. Ca 5 cm i diameter. Lägg på en plåt och grädda tills de är gyllenbruna, ca 10 minuter.

Kokoskola

1. Rosta kokosen i en torra panna på spisen tills den fått fin färg.

2. Lägg gräddkolorna tillsammans med vispgrädde och salt i en mikrosäker bunke och micra dem tills de blir en jämn slät smet. Ta ut och rör om emellanåt.

3. Rör ner kokosen och fördela smeten på kakorna. Det är enklare när kolan har stelnat lite, men inte för mycket för då kommer den inte att fastna på kakorna. Jag tog hjälp av en smörkniv och formade sedan med fingrarna.

4. Låt kakorna stelna i kylen.

5. Smält chokladen (temperera om du vill och orkar). Doppa sedan botten av kakorna i chokladen. Häll sedan resten av chokladen på en liten plastpåse, klipp ett litet hål i hörnet och spritsa chokladen över kakorna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjorde dem i helgen! Kokade till och med egen kola då det inte fanns i butiken. Blev toppenfina. Tack för en fin blogg!

  • Så fina! Har gjort dem idag, fast utan hål 🙂 väntar spänt på att chokladen ska stelna så att man kan provsmaka!

  • Måste man ha mandelmjöl, eller kan man använda något annat mjöl som passar för nötallergiker? Är det isåfall samma mängd?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg