Kokosgrottor med passionsfruktscurd

5 april, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Fantastiskt god småkaka som påminner om en klassisk syltgrotta, men rullad i kokos och fylld med den krämigaste passionscurden blir de extra lyxiga.

Du kan såklart använda vilken curd du vill, här finns ett recept på lemon curd om du vill använda det.

Jag gjorde en vanlig deg til syltgrottor, jag använde mig dock av råsocker som jag först körde i mixern tills det blir en fint socker. Jag tycker att råsocker ger en godare smak, men i syltgrottor behöver du en finmalet socker för att inte kakorna ska spricka för mycket när du gör hålet i dem.

Sen gjorde jag bollar, som jag doppade i äggvita och rullade i kokos. Sen gjorde jag hål i dem med baksidan av en mortel. Du kan använda tummen eller vad du vill. Det är viktigt att degen är rumstempererad när du gör detta, annars spricker kakorna lägg. Fyll med curd och grädda. De flyter ut en del men blir sådär mjuksegt krispiga som jag bara älskar. Och kokosen gjorde verkligen till till de här kakorna.

Och du, köp frusen passionsfrukt i kuber, mycket billigare och smidigare än att köpa färska frukter. Sen bara tinar du den och silar bort kärnorna.

Om du undrar vart plåten kommer ifrån så är den från Nordic Ware och du hittar en sån här. 

Kokosgrottor med passionsfruktscurd

4.3/5(5)
Röster
Portioner: 24 kakor

Ingredienser:

Passionsfruktscurd

2 äggulor

1 helt ägg

90 g strösocker (1 dl)

100 g saft från passionsfrukt

75 g smör

Deg till grottor

90 g råsocker (1 dl)

200 g smör, rumstempererat

270 g vetemjöl (4, 5 dl)

1 tsk vaniljpulver

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

Övrigt

1 äggvita

2 dl kokosflingor

Instruktioner:

Passionsfruktscurd

1. Blanda ägg, äggulor, socker och passionsjuice i en skål över ett vattenbad. Värm under omrörning tills det tjocknar, det gör det vid 84 grader. Smält ner smöret och låt curden sätta sig i kylskåp i ett par timmar.

Deg till grottor

1. Mixa råsockret tills det blir finmalt.

2. Blanda ner alla andra ingredienser och mixa tills det går ihop till en deg. Du kan såklart även göra detta för hand.

3. Dela degen i 24 delar (30 g st) och rulla till bollar.

3. Doppa dem äggvita och rulla sen i kokos och lägg ut på en plåt. Tryck försiktigt hål i dem och fyll hålen med curd. Enklaste med en spritspåse.

4. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över och undervärme och när den är varm så gräddar du kakorna i 15-17 minuter.

Låt kakorna svalna innan du lyfter dem från plåten.

Förvara kakorna i en burk i kylskåp, de håller i en ca en vecka. I och med att det är ägg i curden så har de kortare hållbarhetstid än syltgrottor. Men de går fint att frysa!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg