Knådfritt grytbröd

4 augusti, 2018

Supergott bröd med få ingredienser och ingen kan gissa att du inte knådat degen en sekund.

Jag bakar i stort sett aldrig bröd. Jag gillar inte processen. Den är lång, tråkig och framförallt kladdig. Men jag älskar såklart att bjuda på nybakat bröd till middagsgäster. Då brukar jag göra det här brödet. Du rör ihop mjöl, vatten, salt och torrjäst på 1 minut. Låter det stå i rumstemperatur i 12-16 timmar, lägger det i en gryta och bakar. Minimal insats för ett superhärligt bröd. Det får en knaprig yta och stora fina hål i sig. Som om det var ett surdegsbröd som du knådat i timmar.

Du kan säkert använda färsk jäst också. Ta då 7-8 gram och rör ut det i vattnet innan du tillsätter mjöl och salt.

 

Knådfritt grytbröd

3.8/5(353)
Röster
Portioner: 1 limpa

Ingredienser:

440 g vetemjöl (7,5 dl)

370 g rumstempererat vatten (3,7 dl)

1,5 tsk salt

0,5 tsk torrjäst

Instruktioner:

1. Rör samman alla ingredienser till en ganska kladdig deg.

2. Täck över bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 12-16 timmar.

3. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn och sätt in en tom gjutjärnsgryta (minst 2 liter) i ugnen i 30 minuter.

4. Lägg fram ett bakplåtspapper, mjöla det rikligt och häll på degen. Vänd ihop den så att den har mjöl på alla sidor, knåda inte. Degen är väldigt lös, men så ska det vara.

5. När grytan är varm, lägg hela bakplåtspappret med degen i grytan. Baka med lock i 30 minuter och sen utan lock i 10-15 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna ett svar till Anki (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg