Knäckiga havreflarn med citronsmörkräm

29 april, 2022

Drömgod retrokaka som är enkel att baka. Knäckiga havreflarn som du lägger ihop med en silkeslen och fluffig citronsmörkräm emellan. Otroligt gott!

Jag vet inte varför jag inte bakar havreflarn med ofta. Så sjukt gott ju! Och enkelt. Tänk bara på att klicka ut dem på plåten med stora mellanrum då de flyter ut väldigt mycket. Sen kan man använda en kakring eller ett glas och snurra lite runt dem direkt när de kommer ut ur ugnen om man vill ha dem mer exakt runda.

Men tillbaka till dessa. Jag valde att fylla dem med citronsmörkräm. Och alltså, jag hade väl trott att det skulle bli gott, men inte SÅ gott. Jag är inget stort fan av smörkräm, och jag fyllde dem med kanske bara typ en halv centimeter tjockt lager. För att ge lite balans mot sötman så tillsatte jag saften från en citron i krämen. Och jag kan bara å det varmaste rekommendera er att baka dessa.

Smörkrämen är av varianten där du vispar smör och florsocker och sen tillsätter äggula och till sist citron. Två viktiga saker att tänka på här för att få det bästa resultatet. Ett, rumstempererade ingredienser. För att det inte ska skära sig så är det noga att både smör, äggulor och citron är samma temperatur. Två, vispa länge. Först smöret i minst 5 minuter, sen lika länge med florsockret. Tillsätt sen äggulorna och vispa nån minut till. Tillsätt sedan citronsaften någon tesked i taget medan du vispar på hög hastighet, så att inte krämen skär sig.

Oftast brukar jag alltid rekommendera att aldrig servera smörkräm kall. Men i de här kakorna funkar det faktiskt. Så förvara dem i kylskåp. De måste inte serveras kalla, men de är goda att äta direkt från kylen också.

Kolla in mina andra recept med havre här >>

Förvara kakorna i kylen, de håller i upp till två veckor. Kakorna går också fint att frysa.

Knäckiga havreflarn med citronsmörkräm

3.7/5(195)
Röster
Portioner: Ca 16 dubbla kakor

Ingredienser:

Havreflarn

150 gram smör

200 g havregryn (ca 5,5 dl)

20 g vetemjöl (2 msk)

225 g strösocker (2,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

en rejäl nypa salt

2 ägg

Citronsmörkräm

200 g smör

180 g florsocker (3 dl)

2 äggulor

2 tsk vaniljpasta

saften från 1 citron

Instruktioner:

Havreflarn

1. Sätt ugnen på 185 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Ta fram en plåt och klä med bakplåtspapper.

2. Smält smöret.

3. Blanda samman alla övriga ingredienser i en bunke. Rör ner smöret och rör om till en smet. Låt den stå och svälla i 15 minuter.

4. Klicka ut knappt en msk stora klickar på bakplåtspappret. 6-8 på varje plåt. Grädda i 8-10 minuter tills de fått färg runt om och lite färg i mitten. Ta ut och låt dem svalna på plåten i 5 minuter. Lyft sedan bort dem med en stekspade och lägg dem på ett galler eller en bricka medan du gräddar resten av kakorna.

Citronsmörkräm

1. Vispa smöret i 5 minuter. Tillsätt florsockret och vispa 5 minuter till. Tillsätt äggulorna och vaniljen och vispa i nån minut.

2. Medan du vispar på hög hastighet, tillsätt nån tsk citronsaft i taget.

3. Lägg krämen på en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa på ett flarn, men lämna 1,5 cm tomt från kanten. Lägg på ett flarn till och tryck till.

Förvara kakorna i kylen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej,
    Kan man förbereda dessa kvällen innan och ställa de i kylen till efter lunch dagen efter som bjudfika?

  • Lotta Henseby

    Vill göra dessa flarn men min man är glutenintolerant, går det att byta ut vetemjölet mot potatismjöl?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag hade nog hellre tagit glutenfri mjölmix, vet faktiskt inte hur det blir med potatismjöl. Men testa gärna, låt mig veta hur det går!

  • Daniella

    Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpasta?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg