Drömgod retrokaka som är enkel att baka. Knäckiga havreflarn som du lägger ihop med en silkeslen och fluffig citronsmörkräm emellan. Otroligt gott!
Jag vet inte varför jag inte bakar havreflarn med ofta. Så sjukt gott ju! Och enkelt. Tänk bara på att klicka ut dem på plåten med stora mellanrum då de flyter ut väldigt mycket. Sen kan man använda en kakring eller ett glas och snurra lite runt dem direkt när de kommer ut ur ugnen om man vill ha dem mer exakt runda.
Men tillbaka till dessa. Jag valde att fylla dem med citronsmörkräm. Och alltså, jag hade väl trott att det skulle bli gott, men inte SÅ gott. Jag är inget stort fan av smörkräm, och jag fyllde dem med kanske bara typ en halv centimeter tjockt lager. För att ge lite balans mot sötman så tillsatte jag saften från en citron i krämen. Och jag kan bara å det varmaste rekommendera er att baka dessa.
Smörkrämen är av varianten där du vispar smör och florsocker och sen tillsätter äggula och till sist citron. Två viktiga saker att tänka på här för att få det bästa resultatet. Ett, rumstempererade ingredienser. För att det inte ska skära sig så är det noga att både smör, äggulor och citron är samma temperatur. Två, vispa länge. Först smöret i minst 5 minuter, sen lika länge med florsockret. Tillsätt sen äggulorna och vispa nån minut till. Tillsätt sedan citronsaften någon tesked i taget medan du vispar på hög hastighet, så att inte krämen skär sig.
Oftast brukar jag alltid rekommendera att aldrig servera smörkräm kall. Men i de här kakorna funkar det faktiskt. Så förvara dem i kylskåp. De måste inte serveras kalla, men de är goda att äta direkt från kylen också.
Kolla in mina andra recept med havre här >>
Förvara kakorna i kylen, de håller i upp till två veckor. Kakorna går också fint att frysa.
Sara
Hej,
Kan man förbereda dessa kvällen innan och ställa de i kylen till efter lunch dagen efter som bjudfika?
Lotta Henseby
Vill göra dessa flarn men min man är glutenintolerant, går det att byta ut vetemjölet mot potatismjöl?
Emma Brink Rask
Jag hade nog hellre tagit glutenfri mjölmix, vet faktiskt inte hur det blir med potatismjöl. Men testa gärna, låt mig veta hur det går!
Daniella
Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljpasta?
Emma Brink Rask
Det kan man