Klenor

6 november, 2020

Klenor, eller klenäter, var ett givet inslag på fikabordet under mina barndoms skånska jular. De är bara så goda!

Många säger klenäter, men vi har alltid sagt klenor om dessa friterade bakverk som tillsammans med flottaringarna var ett av min mormors paradbakverk under min barndom. De görs från samma deg, men klenorna är lite mer knepiga att få till. Du skär ut rektanglar med en sporre eller en pizzaslicer och sen skär du ett sträck i dem och vänder den ena sidan genom det hålet. Låter krångligare än vad det är!

För vissa är klenäter hårda och torra, men dessa är mjuka mer som donuts i konsistensen. Allra godast är de här färska, men de går fint att frysa. Men om de blir torra så smakar de inte så gott.

Klenor

3.8/5(21)
Röster
Portioner: Ca 20 klenor

Ingredienser:

2 ägg

135 g strösocker (1,5 dl)

0,75 dl vispgrädde

360 g vetemjöl (6 dl)

1 tsk bikarbonat

Övrigt

180 g strösocker (2 dl)

Instruktioner:

1. Rör samman ägg, socker och grädde i en skål.

2. Blanda samman mjöl och bikarbonat och tillsätt till det andra och blanda tills du har en jämn med kletig deg, men som du kan hantera med händerna. Tillsätt lite mer grädde om den blir för smulig.

3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 30 minuter. Kavla sedan ut den, ca 0,75 cm tjockt och skär ut klenor som som beskrivit ovan.

4. Värm upp olja till 180 grader i en kastrull eller fritös och fritera klenorna, ca 45 sekunder på varje sida. Friterar du dem för länge kommer de att bli hårda och torra. Vi vill att de ska vara mjuka inuti.

5. Ta upp dem från oljan och vänd dem i strösocker.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag ville bara tacka för receptet på klenor, jag ville sätta fem stjärnor men misslyckades, vet ej varför, men plötsligt var där fyra stjärnor istf fem!
    Jag lade till en mosad banan, en tsk torkat citronskal och en tsk apelsinblomsvatten! Av smakerna märktes intet, men bananen fick smeten att bli väldigt fluffig och härlig i konsistensen!
    Tack också för tidsangivelsen på 45 sek/sida den var perfekt!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg