Klassiska semlor i miniformat

8 januari, 2019

Klassiska semlor är ändå de bästa. Jag gillar dem i en mindre storlek, med hemmagjord mandelmassa och alldeles nygjorda.

Åh du ljuvliga semla! Inget krångel, bara en helt vanlig semla, det är ändå det bästa. Jag har dock väldigt höga krav på hur min helt vanliga semla ska vara. Jag vill ha dem ungefär hälften så stora som de som finns att köpa på de flesta konditorier, då blir det en perfekt avvägning mellan bulle, fyllning och grädde. Många man köper är alldeles för mycket torr bulle för min smak.

Mer då? Jo, jag vill att mandelmassan ska vara gjord från grunden, gärna på rostade mandlar och med lite bitar i. Jag vill också att grädden ska vara sådär perfekt vispad. Och det allra viktigaste: Den måste vara nygjord! Alltså, att köpa en semla, hur bra kondiset än är, som stått i ett kylskåp i några timmar duger helt enkelt inte! När bullen har blivit kylskåpskall och grädden har stelnat, då kan det lika gärna vara. Jag har sett att några kondis har börjat göra semlor a la minute, alltså först när kunden beställt semlan fyller de och spritsar den. Mycket bra!

Med alla de här kraven blir det oftast så att de semlor som jag äter under en säsong, är de som jag själv har gjort. Bullen ska vara luftig men ändå lite tung av saftighet. Jag vill inte ha en lätt semla. Jag gör degen, precis som med alla vetedegar jag gör, med fördeg. Då får jag en saftig bulle och en deg som inte kletar eller kräver mjöl till utbakningen.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick (bak)om kulisserna

Klassiska semlor i miniformat

3.9/5(40)
Röster
Portioner: Ca 15 minisemlor, eller 8 större

Ingredienser:

Vetebulle

Fördeg:

100 g fingervarm mjölk (1 dl)

130 g vetemjöl (2 dl)

15 gram jäst

Tillsätt sen:

80 g vetemjöl (1,3 dl)

1 litet ägg

0,25 tsk salt

2 tsk nymortlad kardemumma

50 g rumstempererat smör

45 g socker (0,5 dl)

Mandelmassa

100 g mandlar (1,5 dl)

100 g florsocker (1,5 dl)

1 äggvita

2 tsk nymortlad kardemumma

ovispad grädde att spä med till rätt konsistens

Fyllning

3 dl grädde

Instruktioner:

Vetebulle

1. Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.

2. Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.

3. Låt degen vila i 30 minuter.

4. Dela degen i 15 delar, ca 30 gram styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Pensla bullarna med uppvispat ägg och baka i ca 5 minuter.

6. Låt bullarna svalna.

Mandelmassa

1. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn och rosta mandlarna på en plåt i ca 10 minuters tills de fått lite färg. Skaka om plåten emellanåt. Låt mandlarna svalna.

2. Lägg mandel och florsocker i en matberedare och mixa till ett grovt mjöl.

3. Blanda med äggvitan till en smet. Häll i kardemumman. Späd med ovispad grädde tills du får en trögflytande massa.

Montera semlan

1. Vispa 3 dl grädde

2. Klipp eller skär av en lock, och du skär, gröp ur ett litet hål i semlan, fyll med mandelmassa och spritsa grädde över. På med locket och pudra med florsocker. Men allt det där vet ni ju!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Första baket gjort! Som vanligt… Fantastiskt recept!! Så goda blev dom, fyllningen blev supergod!!! För att inte tala om din vetedeg! Oj va glad jag blev att hittat ett sånt perfekt recept! Ska nu genast göra kardemummabullar, kanelbullar, chokladbullar…. osv osv… ? Tack för perfektion som alltid!!

 • Therese

  Dom absolut godaste bästa underbaraste semmelbullarna nånsin ?

 • Hej! Små semlor är de bästa och jag letar varje år efter bästa receptet. Ditt ser perfekt ut. Ska bli kul att testa. En fråga, går det att dubbla receptet? 15 semlor känns för lite – haha.

  • Hej! Är det verkligen rätt mängd mjöl? Ska det vara 800g istället för 80? Får inte ihop det.

   • A
    Emma Brink Rask

    Receptet stämmer, det är en liten sats. Och du tillsätter mjöl i 2 omgångar.

  • A
   emmabrink

   Det går absolut att dubbla! Flera gånger om!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg