Klassiska semlor är ändå de bästa. Jag gillar dem i en mindre storlek, med hemmagjord mandelmassa och alldeles nygjorda.
Åh du ljuvliga semla! Inget krångel, bara en helt vanlig semla, det är ändå det bästa. Jag har dock väldigt höga krav på hur min helt vanliga semla ska vara. Jag vill ha dem ungefär hälften så stora som de som finns att köpa på de flesta konditorier, då blir det en perfekt avvägning mellan bulle, fyllning och grädde. Många man köper är alldeles för mycket torr bulle för min smak.
Mer då? Jo, jag vill att mandelmassan ska vara gjord från grunden, gärna på rostade mandlar och med lite bitar i. Jag vill också att grädden ska vara sådär perfekt vispad. Och det allra viktigaste: Den måste vara nygjord! Alltså, att köpa en semla, hur bra kondiset än är, som stått i ett kylskåp i några timmar duger helt enkelt inte! När bullen har blivit kylskåpskall och grädden har stelnat, då kan det lika gärna vara. Jag har sett att några kondis har börjat göra semlor a la minute, alltså först när kunden beställt semlan fyller de och spritsar den. Mycket bra!
Med alla de här kraven blir det oftast så att de semlor som jag äter under en säsong, är de som jag själv har gjort. Bullen ska vara luftig men ändå lite tung av saftighet. Jag vill inte ha en lätt semla. Jag gör degen, precis som med alla vetedegar jag gör, med fördeg. Då får jag en saftig bulle och en deg som inte kletar eller kräver mjöl till utbakningen.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick (bak)om kulisserna
Nilla
Första baket gjort! Som vanligt… Fantastiskt recept!! Så goda blev dom, fyllningen blev supergod!!! För att inte tala om din vetedeg! Oj va glad jag blev att hittat ett sånt perfekt recept! Ska nu genast göra kardemummabullar, kanelbullar, chokladbullar…. osv osv… ? Tack för perfektion som alltid!!
Therese
Dom absolut godaste bästa underbaraste semmelbullarna nånsin ?
NL
Hej! Små semlor är de bästa och jag letar varje år efter bästa receptet. Ditt ser perfekt ut. Ska bli kul att testa. En fråga, går det att dubbla receptet? 15 semlor känns för lite – haha.
Saga
Hej! Är det verkligen rätt mängd mjöl? Ska det vara 800g istället för 80? Får inte ihop det.
Emma Brink Rask
Receptet stämmer, det är en liten sats. Och du tillsätter mjöl i 2 omgångar.
emmabrink
Det går absolut att dubbla! Flera gånger om!