Kladdkaka med vit chokladgrädde

31 oktober, 2020

Chokladig kladdkaka med fluffig vit chokladgrädde. Men inte bara det, den är också toppad med kola, choklad och sylt!

Förra året tävlade jag med min kompis Camilla Hamid om vem  som kunde göra den godaste kladdkakan till Kladdkakans dag, den 7 november. Då åkte jag på stryk med den här smarriga kladdkakan med lingoncheesecake.

I år körde  jag en lite mer publikfriande variant, men ändå min egen stil trogen. En kladdkaka som nästan smakar tryffel, toppad med fluffig vit chokladgrädde. Sen gjorde jag gropar i grädden som jag fyllde med salt kolasås, lakrtiskolasås, chokladsås, aprikossylt och hallonsylt. Alla de grejerna köpte jag färdiga  i glasstillbehörshyllan i butiken.

Vem som vann? Det får ni kolla in på Camillas Youtube-sida.

Kladdkaka med vit chokladgrädde

4.4/5(8)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Kladdkaka

150 g smör

100 g mörk choklad

2 ägg (rumstempererade)

90 g strösocker (1 dl)

80 g ljust muscovadosocker (knappt 1 dl)

0,5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

20 g kakao (0,5 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

Vit chokladgrädde

200 g vit choklad

4 dl vispgrädde

Topping

Salt kolasås

Lakritskolasås

Chokladsås

Aprikossylt

Hallonsylt

Instruktioner:

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 20-22 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten.

2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.

3. Rör ihop socker, muscovadosocker och ägg tills allt är blandat.

4. Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.

5. Häll ner choklad och smör i ägg och socker och blanda samman. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.

6. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten. Låt sedan kakan svalna helt.

Vit chokladgrädde

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält, om du inte får en jämn kräm kan du köra ett par varm med en stavmixer.

3. Lägg plast tätt intill och låt stå i kylen över natten.

4. Vispa upp med envisp tills den blir som en fluffig mousse.

5. Häll över på en spritspåse med en stor rund tyll. Spritsa stora bollar på kladdkakan. Tag sedan en tesked eller ett melonjärn, värm i varmt vatten, torka av och gör gropar i gräddbollarna. Fyll med vad du önskar.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Funkar det lika bra med laktosfri grädde? Och kan man ha vit chokladgrädden utanpå tårta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det ska funka med laktosfri grädde om du tar den fetaste sorten som finns. Du kan absolut ha det utanpå en tårta.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg