Kladdkaka med gräddbollstäcke

9 april, 2019

En mjukseg kladdkaka toppad med gräddbollstäcke och hasselnötschoklad.

Den här kakan är så drömmig. Tänk er en kladdkaka som är mjukseg och smakar mycket choklad kombinerat med fluffigt gräddbollstäcke, och sen choklad med crunchet av rostade nötter. Yum!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Kladdkaka med gräddbollstäcke

2.8/5(8)
Röster
Portioner: 4-6 portioner

Ingredienser:

Kladdkaka

80 gram smör

80 gram mörk choklad

100 gram socker (drygt 1 dl)

2 ägg

Gräddbollstäcke

120 gram socker (1,3 dl)

35 gram vatten (0,3 dl)

55 gram glykos (3/4 dl)

70 gram äggvitor (ca 2)

10 gram socker (1 msk)

Choklad med rostade hasselnötter

100 gram valfri choklad (jag använde 55%)

1 dl Rostade hackade mandlar (finns att köpa färdigt på påse på ex ICA och Lidl)

Instruktioner:

Kladdkaka

1.Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 16 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att lossa.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

7. Tag ut kakan och låt den svalna.

Gräddbollstäcke

1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

Gräddbollstäcke

2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.

3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.

4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.

5. Spritsa smeten på kladdkakan.

Chokladdekoration

1. Smält chokladen och rör ner nötterna.

Chokladdekoration

2. Häll eller skeda försiktigt över topparna på gräddbollstäcket och strö över lite mer nötter.

3. Låt stelna i rumstemperatur eller i kylskåp.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg