Kladdkaka med dumlegrädde

5 september, 2023

kladdkaka med dumlegrädde

En riktigt god kladdkaka toppad med vispgrädde med dumlekolor.

kladdkaka med dumlegrädde

Detta var ett av de första recepten jag gjorde när jag hade startat brinkenbakar.se. Det blev väldigt poppis.

Extra roligt var att bilden som jag la upp på instagram på den här kakan plockades upp och publicerades i en av USA:s största baktidningar, Bake from Scratch. Jag var på resa i Florida och minns hur jag gick in i en stor matbutik, där i tidningshyllan stod baktidningen och när jag bläddrade så fanns min bild med. Jag hade bara bloggat i nåt halvår och det kändes så stort!

kladdkaka med dumlegrädde

Jag gillar verkligen att ta något väldigt enkelt och göra det väldigt vackert. En kladdkaka med grädde är ju gott hur det än ser ut, men så mycket roligare att bjuda på när det är mer än en platt kaka med en skål grädde vid sidan om.

Kladdkakor kan, i mitt tycke, avnjutas på två olika sätt. Ljummen med lite rinnigt innehåll till lättvispad grädde. Så gott! Men på nåt sätt så är alltid resterna som man hittar i kylen dagen efter minst lika goda. Så ibland, som i det här receptet, så har jag låtit kakan stå i kylen över natten för att bli så där seg och fugdeliknande som den blir då.

kladdkaka med dumlegrädde

I stället för bara lättvispad grädde har jag här valt att göra så kallad ”fluff”. Det är en vanlig term bland hemmabagare och den betyder att man har smält choklad eller godis i grädde, låtit det stå över natten och sen vispar man det dagen efter som vilken grädde som helst, och får då en slags mousseliknande resultat. Man kan göra det med vilken choklad eller vilket godis som helst. Superbra grej, supertöntigt namn. Idag blandade jag grädden med dumlekolor och kallar den därför för dumlegrädde.

kladdkaka med dumlegrädde

Kladdkakan är spritsad med tyllen Wilton 104. Jag har gräddat den i en form som är 15-16 cm, det är en jätteliten form, men då får man en härlig höjd på kakan utan att man måste göra en kaka för 15 personer. Men du kan grädda den i en större form, men då får du en tunnare kaka. Eller dubbla recpetet.

Kolla på instagram när jag spritsar den här kakan >>

Kolla in mina andra kladdkakor här >>

kladdkaka med dumlegrädde

kladdkaka med dumlegrädde

Kladdkaka med dumlegrädde

4.3/5(66)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka

175 gram smör

180 g strösocker (2 dl)

40 g kakao (1 dl)

2 ägg

1 matsked vaniljsocker

120 g vetemjöl (2 dl)

Dumlegrädde

180 gram dumlekolor

3 dl grädde

Instruktioner:

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en form med bakplåtspapper. Jag tog en som var 16 cm i diameter för att jag ville ha lite höjd på kakan. Det går lika bra med en som är runt 22 cm för en tunnare kaka. Klä också med bakplåtspapper längs kanterna så att du får en jämn fin kant.

2. Smält smöret i en kastrull, ta en lite större variant, det är i denna du blandar hela smeten.

3. Rör i allt socker.

4. Rör i ett ägg i taget.

5. Rör i övriga ingredienser.

6. Häll smeten i formen. Grädda i 22-24 minuter om du har en mindre form med hög kaka och runt 18-20 minuter om du har en större form och en tunnare kaka. Kakan ska inte ha stelnat helt när du tar ut den, den ska har satt sig i kanterna men gärna dallra lite fortfarande.

7. Låt kakan svalna och ställ sedan in den i kylen över natten.

Dumlegrädde

1. Värm grädden i en kastrull.

2. Lägg i dumlekolorna och låt dem smälta i grädden under omrörning. Grädden behöver inte koka, utan bara vara varm nog att smälta godiset i.

3. När allt är smält, häll över i en skål, kör gärna ett varm med stavmixer och lägg plastfolie på, gärna tätt på grädden så att det inte bildas skinn.

4. Låt stå i kylen över natten, eller minst 6 timmar.

5. Vispa sedan med elvisp och bred på eller spritsa på kakan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg