Lagom fudge-lik kladdkaka med en ljuvligt len frosting med vit choklad och Baileys.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
150 gram smör
100 gram mörk choklad
2 ägg (rumstempererade)
140 gram strösocker (1,5 dl)
75 gram farinsocker (1 dl)
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
20 gram kakao (0,5 dl)
60 gram vetemjöl
300 gram vit choklad
5 dl vispgrädde
3 msk baileys
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22-24 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten.
2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.
3. Vispa ihop socker, farinsocker och ägg tills allt är blandat.
4. Rör samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
5. Häll ner choklad och smör i ägg och socker och blanda samman. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet.
6. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter, den ska vara lite gungig i mitten. Låt sedan kakan svalna helt.
1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält, om du inte får en jämn kräm kan du köra ett par varm med en stavmixer.
3. Lägg plast tätt intill och låt stå i kylen över natten.
4. Tillsätt Baileys och vispa upp med envisp tills den blir som en fluffig mousse. Spritsa på tårtan. Jag har använt tyllen Wilton 6B till denna tårta.