Precis som den goda sötsyrliga pajen, men som moussetårta där fyllningen är både krämig och fluffig.
Ja, om vi ska vara helt ärliga så är det ju inte Key Lime. Jag tror nästan ingen har ätit en Key Lime Pie i Sverige. För själva Key Limen är en lite mindre och gulare sorts lime som växter just i Key West i södra Florida. Men om man säger Key Lime Pie så fattar ju alla vad det är för bakverk man menar och då är det ju lika bra. Sen går det såklart utmärkt att göra det här bakverket med den limen som du kan köpa på ICA i Sverige.
Den här tårtan skiljer sig egentligen inte så mycket från en Key Lime Pie, men i pajen har man rört ihop kondenserad mjölk, lime och ägg och sedan bakar man den i ugnen. Här har jag uteslutit äggen, tillsatt lite gelatin och vänt ner lättvispad grädde och byggt en tårta av det. Och jag måste säga att det blev otroligt gott! Sådär syrligt men ändå sött och moussen blev perfekt krämig.
June
Hei! Kan marengsen lages dagen før, og oppbevares i pose over natten og sprøytes på dagen etter?🙌🏻
Emma Brink Rask
Hej! Nej, den måste spritsas eller bredas ut direkt. Men nu kan göra det dagen före och sedan bara bränna av före servering.
Ann-Sofie
Hej, jag läser detta recept i Hemmets veckotidning och jag får inte ihop botten… Punkt 1 så ska man sätta på ugnen och punkt 2 så ska man klä en springform m bakplåtspapper i botten och tårtplast runt kanten. Ingenstans står det att botten ska bakas. Ser här att det står annorlunda men sedan så undrar jag om man kan strunta i att baka botten? Vad blir det för skillnad?
Emma Brink Rask
I tidningen och i min bok har det fallit bort att den ska gräddas. Botten håller ihop något bättre om den gräddas, men det funkar ändå.
Jennie
Om man frusit tårtan. Hur lång tid innan behöver man ta fram den o ställa o kyl innan servering?
Emma Brink Rask
Det brukar ta 5-6 timmar.
Mikaela
Hej! Jag måste få fråga; ska inte kakan in i ugnen igen efter att man hällt över moussen på botten? Är det bara själva botten som ska va i ugnen 12 min som det står? För i beskrivningen överst står det att den sedan bakas i ugn. Är helt lost:( vill verkligen lyckas med denna snälla kan du hjälpa mig?
Kram
Emma Brink Rask
Det är bara botten, moussen ska inte bakas och det står inte heller att den ska bakas.
Mikaela
Tack för svar. Nej precis det står inte. Du beskrev bara hur en vanlig Key lime paj bakas i ugn.. blev bara förvirrad.
Min blev inte alls lika jämn o hög som din dock. Har du nåt tips hur man får den så slät? Alltså moussen 🙂 tack igen
Emma Brink Rask
Jag gissar att du kanske har en större form än mig, och sen kan du ha vispat grädden för hårt, då blir den svår att få jämn.
Hanna
Denna var såå god att jag gör den till andra bjudningen på mindre än en vecka🙈 Skulle dock tipsa om att lägga bakplåtspapper i formen (hade vanlig springform) eftersom botten inte gick att flytta över till tårtfatet.
Linnea
Hej! Går det att göra denna dagen innan? Eller blir det bäst om man gör marängen samma dag som den ska serveras?
Emma Brink Rask
Det går, men det finns en risk att marängen vattnar sig.
Anna
Är inte så förtjust i lime, tror du det blir bra med citron istället?
Emma Brink Rask
Absolut!!
Naba
Istället för gelatin vad kan jag använda och hur mycket?
emmabrink
Du kan använda både vegegel och agar agar, du får läsa på förpackningen vad det motsvarar.
Jennifer
Hej och tack för en inspirerande sida! Jag undrar om kondenserad mjölken är sötad eller osötad? /Jennifer
emmabrink
Ja, den ska vara sötad.