Key Lime Pie Moussetårta

15 februari, 2020

Precis som den goda sötsyrliga pajen, men som moussetårta där fyllningen är både krämig och fluffig.

Ja, om vi ska vara helt ärliga så är det ju inte Key Lime. Jag tror nästan ingen har ätit en Key Lime Pie i Sverige. För själva Key Limen är en lite mindre och gulare sorts lime som växter just i Key West i södra Florida. Men om man säger Key Lime Pie så fattar ju alla vad det är för bakverk man menar och då är det ju lika bra. Sen går det såklart utmärkt att göra det här bakverket med den limen som du kan köpa på ICA i Sverige.

Den här tårtan skiljer sig egentligen inte så mycket från en Key Lime Pie, men i pajen har man rört ihop kondenserad mjölk, lime och ägg och sedan bakar man den i ugnen. Här har jag uteslutit äggen, tillsatt lite gelatin och vänt ner lättvispad grädde och byggt en tårta av det. Och jag måste säga att det blev otroligt gott! Sådär syrligt men ändå sött och moussen blev perfekt krämig.

Key Lime Pie Moussetårta

3.8/5(46)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Botten

50 g smör

50 g digestive

50 g hobnobs

Key Lime Mousse

2 gelatinblad

200 g sötad kondenserad mjölk (en halv burk)

Skalet från 1 lime

100 g limesaft (ca 3 lime)

2 dl vispgrädde

2 msk florsocker

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten (0,25 dl)

105 g strösocker (1,25 dl)

Instruktioner:

Botten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn.)

2. Smält smöret och mixa kexen (man kan använda bara en slags kex om man vill, men det blev gott att blanda). Blanda samman allt och tryck ut i botten på en rund form (18 cm i diameter). Antingen med löstagbar botten eller en silikonform. Baka i 12 minuter och låt sedan botten svalna.

Key Lime Mousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Rör samman den kondenserade mjölken, hälften av limejuicen och zesten från limen.

3. Värm upp den andra hälften av limejuicen och smält gelatinet där i. Låt svalna något och blanda sedan ner med den kondenserade mjölken.

4. Vispa grädden lätt och fluffigt med florsockret och vänd sedan ner det med den kondenserade mjölken. Häll i formen över botten. Låt stå i kylen i 4-5 timmar eller i frysen om du bakar i silikonform.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

4. Stryk ut marängen på moussetårtan och bränn av med en gasolbrännare.

5. Servera tårtan kall och helst samma dag som du lagt på marängen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
19 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hei! Kan marengsen lages dagen før, og oppbevares i pose over natten og sprøytes på dagen etter?🙌🏻

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Nej, den måste spritsas eller bredas ut direkt. Men nu kan göra det dagen före och sedan bara bränna av före servering.

  • Ann-Sofie

    Hej, jag läser detta recept i Hemmets veckotidning och jag får inte ihop botten… Punkt 1 så ska man sätta på ugnen och punkt 2 så ska man klä en springform m bakplåtspapper i botten och tårtplast runt kanten. Ingenstans står det att botten ska bakas. Ser här att det står annorlunda men sedan så undrar jag om man kan strunta i att baka botten? Vad blir det för skillnad?

    • A
      Emma Brink Rask

      I tidningen och i min bok har det fallit bort att den ska gräddas. Botten håller ihop något bättre om den gräddas, men det funkar ändå.

  • Om man frusit tårtan. Hur lång tid innan behöver man ta fram den o ställa o kyl innan servering?

  • Mikaela

    Hej! Jag måste få fråga; ska inte kakan in i ugnen igen efter att man hällt över moussen på botten? Är det bara själva botten som ska va i ugnen 12 min som det står? För i beskrivningen överst står det att den sedan bakas i ugn. Är helt lost:( vill verkligen lyckas med denna snälla kan du hjälpa mig?
    Kram

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är bara botten, moussen ska inte bakas och det står inte heller att den ska bakas.

      • Mikaela

        Tack för svar. Nej precis det står inte. Du beskrev bara hur en vanlig Key lime paj bakas i ugn.. blev bara förvirrad.
        Min blev inte alls lika jämn o hög som din dock. Har du nåt tips hur man får den så slät? Alltså moussen 🙂 tack igen

        • A
          Emma Brink Rask

          Jag gissar att du kanske har en större form än mig, och sen kan du ha vispat grädden för hårt, då blir den svår att få jämn.

  • Denna var såå god att jag gör den till andra bjudningen på mindre än en vecka🙈 Skulle dock tipsa om att lägga bakplåtspapper i formen (hade vanlig springform) eftersom botten inte gick att flytta över till tårtfatet.

  • Hej! Går det att göra denna dagen innan? Eller blir det bäst om man gör marängen samma dag som den ska serveras?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går, men det finns en risk att marängen vattnar sig.

  • Är inte så förtjust i lime, tror du det blir bra med citron istället?

  • Istället för gelatin vad kan jag använda och hur mycket?

    • A
      emmabrink

      Du kan använda både vegegel och agar agar, du får läsa på förpackningen vad det motsvarar.

  • Jennifer

    Hej och tack för en inspirerande sida! Jag undrar om kondenserad mjölken är sötad eller osötad? /Jennifer

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg