En sötsyrlig paj fylld med lime och passionsfrukt toppad med en fluffig hallonmaräng. En twist på den klassiska key lime pajen med syrlig lekfullhet från passion och hallon.
Jag har gjort flera varianter på key lime pie genom året. Det är på många sätt den perfekta desserten. Kall, len och fluffig och med en balans av riktigt syrligt och riktigt sött. Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag egentligen att det blir FÖR sött med marängen och jag äter hellre pajen med lättvispad grädde. Men nu är det ju med maräng som den ska vara.
Jag har gjort en key lime cheesecake pie, jag har gjort en key lime pie med blåbär, och med citron och som en moussetårta. Och så en vanlig klassisk såklart. Egentligen är ju ingen av dessa en äkta Key lime pie för det krävs att de är en särskild sorts limefrukter som du bara kan hitta i Key West i södra Florida. Jag har varit där och ätit Key lime pie, och den är ärligt talat varken bättre eller sämre där än någon annanstans. Så när man säger Key lime på så är det nog mer tillagningsmetoden man tänker på, att det är en fyllning som består av sötad kondenserad mjölk, ägg och lime.
I botten brukar det vara digestivekex men jag använder det jag har hemma i kexväg. Inte sällan havrekexen Hobnobs, som jag gjort här. Men det gör man som man vill. Det brukar stå att man ska smälta smöret innan man ska blanda det med mixade kex, men jag brukar bara mixa kex och kallt smör tillsammans innan jag breder ut det i pajformen och det brukar gå hur bra som helst.
Jag har gjort den här pajen i en pajform med löstagbar botten som är ca 20 cm. Det är lagom för en sats med en burk kondenserad mjölk tycker jag. Men vill du göra den större kan du göra satsen gånger 1,5 eller helt enkelt acceptera en tunnare paj.
Hallonmarängen gjorde jag med den schweiziska marängen vilket är en av två sätt att varmvispa en maräng. När man ska äta en maräng rå så vill jag helst göra den varmvispad. Den schweiziska metoden är lite enklare än den italienska men den blir inte fullt lika styv. Nu gick den ok att spritsa stort här, men den hade inte gått att spritsa med någon mer mönstrig tyll. Den går dock fint att också bara breda ut över pajen. Här hittar du ett recept på italiensk hallonmaräng om du hellre vill göra det. Jag har för övrigt spritsat med en ganska stor st honoré-tyll.
För det rosa pudret ovanpå har jag bara rivit frystorkade hallon i en liten sil.
Tänk på att pajen bara ska sätta sig i ugnen, den ska inte bakas eller få färg eller ens börja svälla upp i kanterna. Den ska vara blank på ytan och ska vara i kylen i ett par timmar för att sätta sig. Då blir den som krämigast och godast.
Jag valde att mixa lime och passionsfrukt här, om du vill ha en ännu gulare paj så kan du dels bara använda passionsfruktssaft (tina frysta kuber istället för att köpa färska) och du kan även enbart ha äggulor i smeten istället för hela ägg. Ta då en extra äggula.