Floridaklassikern Key Lime Pie får sällskap av blåbär i smeten och bjuder inte bara på syra och sötma i varje ljuvlig
tugga utan också en makalöst vacker färg.
Ett pajskal med havrekex fylls med en krämig fyllning av lime och blåbär. Ovanpå spritsar vi ett tjockt
täcke med fluffig och mjuk italiensk maräng.
TIPS
- Marängen som inte används får gärna vara kvar i bunken och kör vispen på lägsta hastighet,
på så sätt så håller sig marängen smidig och sätter sig inte. - Havrekexen kan bytas ut mot exempelvis digestive, oreos eller lotuskex, du kan dock behöva
justera hur mycket smör du behöver addera. - Om pajskalet har sjunkit ner under förgräddningen så kan du trycka tillbaka det innan den
har svalnat helt. - Blåbärspuré gör jag genom att tina frusna blåbär, stavmixa dem och sedan sila dem. Pressa
inte de tjockaste delarna av purén genom silen utan låt den vara ganska rinnig. Då får du
finast resultat. - Botten och fyllning kan du med fördel förbereda dagen före servering. Vänta gärna med
marängen till samma dag. Marängen måste spritsas direkt när den är vispad, men du kan
spritsa pajen och låta den stå färdigspritsad i kylskåpet i några timmar. Bränn av och
dekorera innan servering. - Förvara pajen i kylen, men ta fram den ca 30 minuter före servering för godast smak och konsistens.
- Gå loss med de tyllar du har hemma, det är bara att låta fantasin flöda.
- Om du inte har en paj med löstagbar botten/kant så går det att göra pajen i en pajform i glas eller porslin. Du kan dock behöva ha den i ugnen något längre då glas och porslin leder värme sämre än plåt.
Kolla in mitt vanliga recept på Key lime pie här >>
Eller varför inte en key lime cheesecakepaj? En sån hittar du här >>
Chatrine
Den här pajen var nog det godaste jag ätit – ever! Nu sket sig visserligen marängen (kombon 4åring och äggkartong kan bli knas ibland) så jag körde på med grädde istället och det blev galet gott. Hade nog kunnat äta hela själv 😄
Emma Brink Rask
Vad roligt att höra! 🙂
Anna
Hej! Ser fantastiskt ut. Klarar pajen att stå i kylen under dagen om man dekorerar med marängen på morgonen men vill servera under eftermiddagen? 🙂
Emma Brink Rask
Det går fint!
Hanna
Hej! Funkar det att frysa in denna ?
Utan marängen på då.
Emma Brink Rask
Det borde gå fint
Hanna H.
Ser riktigt gott ut! Aldrig gjort en Key Lime Pie förut men detta måste jag testa 🙂