Key lime blåbärspaj

23 januari, 2023

Floridaklassikern Key Lime Pie får sällskap av blåbär i smeten och bjuder inte bara på syra och sötma i varje ljuvlig
tugga utan också en makalöst vacker färg.

Ett pajskal med havrekex fylls med en krämig fyllning av lime och blåbär. Ovanpå spritsar vi ett tjockt
täcke med fluffig och mjuk italiensk maräng.

TIPS

  • Marängen som inte används får gärna vara kvar i bunken och kör vispen på lägsta hastighet,
    på så sätt så håller sig marängen smidig och sätter sig inte.
  • Havrekexen kan bytas ut mot exempelvis digestive, oreos eller lotuskex, du kan dock behöva
    justera hur mycket smör du behöver addera.
  • Om pajskalet har sjunkit ner under förgräddningen så kan du trycka tillbaka det innan den
    har svalnat helt.
  • Blåbärspuré gör jag genom att tina frusna blåbär, stavmixa dem och sedan sila dem. Pressa
    inte de tjockaste delarna av purén genom silen utan låt den vara ganska rinnig. Då får du
    finast resultat.
  • Botten och fyllning kan du med fördel förbereda dagen före servering. Vänta gärna med
    marängen till samma dag. Marängen måste spritsas direkt när den är vispad, men du kan
    spritsa pajen och låta den stå färdigspritsad i kylskåpet i några timmar. Bränn av och
    dekorera innan servering.
  • Förvara pajen i kylen, men ta fram den ca 30 minuter före servering för godast smak och konsistens.
  • Gå loss med de tyllar du har hemma, det är bara att låta fantasin flöda.
  • Om du inte har en paj med löstagbar botten/kant så går det att göra pajen i en pajform i glas eller porslin. Du kan dock behöva ha den i ugnen något längre då glas och porslin leder värme sämre än plåt.

Kolla in mitt vanliga recept på Key lime pie här >>

Eller varför inte en key lime cheesecakepaj? En sån hittar du här >>

En key lime paj-inspirerad moussetårta hittar du här >>

Key Lime blåbärspaj

3.8/5(15)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Pajskal

75 g smör

200 g havrekex (hobnobs)

Fyllning

400 g sötad kondenserad mjölk (1 burk)

2 limefrukter, zest och saft (40 g saft)

60 g blåbärspuré (100 g tinade, mixade och silade blåbär)

2 äggulor

2 ägg

Italiensk maräng

150 g äggvita (ca 4 st)

100 g vatten (1 dl)

270 g strösocker (3 dl)

Instruktioner:

Pajskal

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt svalna något. Mixa kexen och blanda sen med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter. Tryck ut jämnt i botten och upp på kanterna. Sätt in pajformen i frysen i 10 minuter. Grädda sedan i
mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fyllning

Blanda alla ingredienser i en bunke. Se till att det är ordentligt blandat men vispa inte ner luft i smeten, rör endast. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda sedan pajen i ugnen i 15-17 minuter, den ska bara precis stelna, inte få färg eller börja resa sig. Låt sedan pajen svalna och ställ sedan in i kylen i 1–2 timmar.

Italiensk maräng

Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när sockerlagen når 115 grader, vispa den inte helt hård och vit utan den ska vara som ett bubbligt skum när du häller ner sockerlagen.När sockerlagen når 121 grader, häll sockerlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt, se till att all sockerlag hamnar i äggvitan och inte på bunkens kant. Vispa sedan på medelhastighet tills du har en glansig maräng. Den ska fortfarande vara lite ljummen när den är klar.

Dekorera

Häll över ¾ av marängen på en spritspåse med en stor rund tyll, 2 cm öppning. Spritsa dubbla bollar i en ring på pajen, lämna gärna någon cm marginal så att man kan se den fina lila färgen. Spritsa en boll och sedan en boll på den. När den yttersta ringen är klar så spritsar du en ring innan för den på samma sätt och till slut en boll i mitten. Häll upp all maräng som är kvar på en spritspåse med en fransk stjärntyll, ex Wilton 8B, och spritsa bollar i alla luckor som finns i pajen.
Bränn av marängen med en gasolbrännare och dekorera med blåbär, vita chokladkulor och ätbara blommor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg