Kardemummapannacotta med fruktsallad i kryddig lag

18 november, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En krämig kardemummapannacotta vilar på en fräsch vinterfruktsallad som marinerats i en lag med juliga kryddor. Till det en biscotti med kardemumma, pistage och vit choklad. 

Efter en tung julmiddag eller en mastig nyårsmiddag så kan det vara gott att ställa fram en lite lättare och fräschare dessert. Och vad är fräschare än frukt? Här har vi frukter som är i säsong under vintern, apelsin, blodapelsin, fikon, granatäpple och physalis. De har ju också det gemensamt att de är vansinnigt färggranna och vackra. Du kan ju välja alla dessa frukter eller bara några eller någon av dem.

Frukterna får ta ett dopp i en lag som jag gjort tidigare och som fått svalna. En sockerlag som kokas upp med hela kryddor. Kanel, kardemumma, nejlika och stjärnanis. Om du inte gillar när stjärnanis tar över så var lite försiktigt med den. Jag har gjort en liknande sallad till ris a la malta och det är också himla gott.

Pannacottan har även den fått en kryddig touch då grädden kokas upp med hela kardemummakärnor, som sedan silas av. Så du ser ingen kardemumma (eller känner några hårda kärnor), men du känner smaken.
Pannacottan har jag stöpt i silikonformar, för det tycker jag är fint. Då måste du frysa den innan du lägger den frusen på fruktsalladen och låter den tina där (det tar ca 30 minuter). Du kan självklart stöpa pannacottan i dessertskålar eller glas och skeda upp fruktsalladen på toppen. Det är bara olika sätt att servera på.

Som en sista grej så bakade jag biscotti med smak av kardemumma, jag la också i grovt hackade pistagenötter och vit choklad i degen. Jag använde detta receptet men jag gjorde som en lång och bred rektangel av degen på plåten så att jag kunde skära långa och smala skorpor.

Man kan göra en pannacotta med gelésocker på samma sätt. Jag gillar dock att kunna kontrollera sötman på min pannacotta och tycker att det blir en lite bättre konsistens med gelatin. Läs mer om olika geleringsmedel här >>

Kardemummapannacotta med fruktsallad i kryddig lag

4.5/5(3)
Röster
Portioner: 5 portioner

Ingredienser:

Kardemummapannacotta

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpasta

45 g strösocker (0,5 dl)

1 tsk hela kardemummakärnor

Fruktsallad i kryddig lag

1 dl vatten

1 apelsin (saften, ca 0,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

1 stjärnanis

0,5 tsk kardemummakärnor

5 hela nejlikor

1 kanelstång

2 apelsiner

2 blodapelsiner

2 fikon

½ granatäpple

50 g physalis

Kardemummabiscotti

Här finns recept, addera 50 g hackad vit choklad och 50 g grovt hackade pistagenötter.

Instruktioner:

Kardemummapannacotta

1. Häll grädde och kardemummakärnor i en kastrull och koka upp. Låt stå i 30 minuter.

2.  Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

3.Sila bort kardemummakärnorna och häll ner socker och vanilj och värm till kokpunkten. Rör ner gelatinet och fördela i formarna.

4. Sätt in i frysen tills de är genomfrusna. Ta då ut dem ur formen och lägg på fruktsalladen och låt dem tina där. (om du väljer att servera pannacottan i glas behöver den inte frysas, bara låt den stelna i kylen.)

Fruktsallad i kryddig lag

1. Häll vatten, apelsinsaft, socker och alla kryddorna i en liten kastrull. Koka upp, låt sjuda i ett par minuter och låt sedan lagen bli helt kall i kylskåp.

2. Skär av skalet på apelsinen och blodapelsinen och skär ut klyftorna utan hinnorna, ta bort skalet på physalisen och dela dem på hälften och ta loss kärnorna från granatäpplet. Dela fikonet i klyftor.

3. Lägg all frukt i en skål, sila häll över den kalla lagen och vänd om försiktigt.

4. Fördela frukten och lagen i djupa tallrikar. Lägg en pannacottapuck på varje och låt den tina innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg