En krämig kardemummapannacotta vilar på en fräsch vinterfruktsallad som marinerats i en lag med juliga kryddor. Till det en biscotti med kardemumma, pistage och vit choklad.
Efter en tung julmiddag eller en mastig nyårsmiddag så kan det vara gott att ställa fram en lite lättare och fräschare dessert. Och vad är fräschare än frukt? Här har vi frukter som är i säsong under vintern, apelsin, blodapelsin, fikon, granatäpple och physalis. De har ju också det gemensamt att de är vansinnigt färggranna och vackra. Du kan ju välja alla dessa frukter eller bara några eller någon av dem.
Frukterna får ta ett dopp i en lag som jag gjort tidigare och som fått svalna. En sockerlag som kokas upp med hela kryddor. Kanel, kardemumma, nejlika och stjärnanis. Om du inte gillar när stjärnanis tar över så var lite försiktigt med den. Jag har gjort en liknande sallad till ris a la malta och det är också himla gott.
Pannacottan har även den fått en kryddig touch då grädden kokas upp med hela kardemummakärnor, som sedan silas av. Så du ser ingen kardemumma (eller känner några hårda kärnor), men du känner smaken.
Pannacottan har jag stöpt i silikonformar, för det tycker jag är fint. Då måste du frysa den innan du lägger den frusen på fruktsalladen och låter den tina där (det tar ca 30 minuter). Du kan självklart stöpa pannacottan i dessertskålar eller glas och skeda upp fruktsalladen på toppen. Det är bara olika sätt att servera på.
Som en sista grej så bakade jag biscotti med smak av kardemumma, jag la också i grovt hackade pistagenötter och vit choklad i degen. Jag använde detta receptet men jag gjorde som en lång och bred rektangel av degen på plåten så att jag kunde skära långa och smala skorpor.
Man kan göra en pannacotta med gelésocker på samma sätt. Jag gillar dock att kunna kontrollera sötman på min pannacotta och tycker att det blir en lite bättre konsistens med gelatin. Läs mer om olika geleringsmedel här >>